2023. március 25., szombat - Irén, Írisz napja

mt

Szamárköhögés

2023-02-02 23:02:57

csacsi

A szamárköhögés vagy pertussis cseppfertőzéssel terjedő, a Bordetella pertussis baktérium által okozott, súlyosan fertőző betegség, mely leginkább a kisgyermekeket támadja meg. Évente a világon 30-50 millió esetet diagnosztizálnak, ebből kb. 300 000 halállal végződik.

A Bordatella pertussis egy pertussin nevű exotoxint termel, melyet lead a sejtből. Ez a toxin két alegységből (A és B) áll. A B kötődik a célsejt membránjához, lehetővé téve az A rész bejutását a sejtbe. Az A alegység ADP-ribozilálja a sejt membránjában található G fehérjéket, inaktiválva ezzel azokat. A sejt ionháztartása ennek köszönhetően felborul.

Tünetek

A betegség kezdeti fázisában először megfázásszerű tünetek, tüsszögés, orrfolyás jelentkeznek. Ez a kezdeti fázis rendszerint 1, maximum 2 hétig tart. A második fázisban a betegnek jellegzetes köhögési rohamai lesznek, amit a légutakban felhalmozódott nyák okoz, mely folyamatosan húzószerű, szamár által kiadott hangra hasonlító köhögésre ingerli a beteget. Ezt nevezzük a paroxizmus szakaszának.

Kezelés

Antibiotikum adása a paraxizmus kezdeti fázisában jelentősen csökkentheti az igen kellemetlen tüneteket. A szamárköhögést okozó Bordetella pertussis baktérium ellen általában eritromicint, klaritromicint vagy azitromicint alkalmaznak a kezelés során. A szamárköhögés szövődményeiként kialakuló betegségekre, (tüdőgyulladásra, középfül-gyulladásra) általában szintén antibiotikumos kezelést alkalmaznak.

A beteg elkülönítendő.

Védőoltás

Létezik vakcina a betegség ellen. A születés után kapjuk meg a Di-Per-Te védőoltást, mely diftéria és tetanusz toxoidból, illetve az elölt Bordetella pertussis sejteket nem tartalmazó alkatrészéből áll. Az oltás nagyrészt a gyerekkor időtartamára jelent védettséget, viszont felnőttkorban a fertőzés enyhébb formában játszódik le, sőt néha diagnosztizálatlan marad. Az utóbbi időben Nyugat-Europában javasolják a szamárköhögés elleni oltás felnőttkori frissítését.

Forrás: Wikipédia

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media