2022. szeptember 26., hétfő - Jusztina, Pál napja

mt

Bölcsőhalált okozhatnak a rossz szokások

2022-02-19 23:14:23

Magyarországon majdnem kétszer annyi újszülöttel végez a bölcsőhalál, mint a fejlett országokban - számolt be a legújabb adatokról a Heim Pál Gyermekkórház újszülöttvédő projektjének főorvosa. Scheuring Noémi hozzátette: a rossz eredmény oka elsősorban a szülők szokásaiban és szociális helyzetében keresendő.

Míg Nyugaton a bölcsőhalál átlagos előfordulási aránya 1-2, addig Magyarországon 2-3 ezrelék. Ennek egyik oka, hogy a szülők nem tudnak eleget a problémáról, és nem fogadják meg az orvos vagy a védőnő tanácsait - mondta az InfoRádiónak a Heim Pál Gyermekkórház adjunktusa.

Jelentősen növeli a bölcsőhalál előfordulásának esélyét, ha a baba nem a saját, keményebb matracú kiságyában, hanyatt fekve, hanem a szülőkkel együtt alszik - magyarázta Scheuring Noémi.

alszik

A rossz szociális helyzetből fakadó problémák is komoly veszélyt jelenthetnek a kicsikre: ilyen, ha sokan laknak egy lakásban, több gyerek alszik egy ágyban, vagy a szülők nem tudják megfelelő módon táplálni őket - tette hozzá az adjunktus.

A szoptatott csecsemők körében ritkábban fordul elő a bölcsőhalál, és az olyan babák közül is kevesebbet érint ez, akiknek jó minőségű tápszert adnak tehéntej helyett. Ez ugyancsak szociális, nagyon sokszor anyagi kérdés - mondta Scheuring Noémi.

A kutatások kimutatták, hogy nagyobb eséllyel végez a bölcsőhalál a kis súllyal vagy idő előtt született gyerekekkel. A hirtelen csecsemőhalál fertőzéses, hurutos, lázzal járó betegségek hatására is előfordul, ráadásul télen több az ilyen eset - közölte az adjunktus.

Növeli a fiúkat nagyobb arányban (60 százalék) sújtó bölcsőhalál létrejöttének esélyét a dohányzás vagy a kábítószer-fogyasztás is - magyarázta a Heim Pál Gyermekkórház szakértője, hozzátéve: a ritmusos mozgásoknak, például a cumiztatásnak jelentős szerepe van a hirtelen csecsemőhalál kivédésében.

Forrás: Polgár Infó

Megosztás:
Hozzászólások
  • picivirág
    2010-01-20 23:08:14
    Igen érdekes, de bizonyos tekintetben ettől eltérő véleményt hallottam az általam látogatott baba elsősegély tanfolyamon. Az ott elhangzottak alapján a hirtelen csecsemő halál statisztikusan gyakoribb a fejlett államokban, pont a szociális, társadalmi körülmények eltérése miatt. Állítólag az együtt alvás, ami valóban gyakoribb a fejlődő államokban, kifejezetten csökkenti a légzés leállás valószínűségét. A doktornő hozzá tette ugyan, hogy a fejlődő államok statisztikái nem feltétlenül mérvadóak, de "nyugati" kutatások is alátámasztották, hogy az anyával szoros kontaktusban együtt alvó csecsemő és az anya légzése összehangolódik, a ritmusosság csökkenti a veszélyt.

    A többi tényezőről (matrac, évszak, hanyatt fekvés, hőmérséklet) már hasonlóakat hallottunk a tanfolyamon is.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media