2023. március 25., szombat - Irén, Írisz napja

mt

A légzésfigyelőkről általában

2023-01-28 23:00:39 - Víg János, Forrás: www.hogyanvalasszunk.hu

Mire is jó a légzésfigyelő?

Az állandó szülői gondoskodást semmi sem pótolhatja, de vannak olyan készülékek, amelyek segítenek abban, hogy a kisbaba környezetében tartózkodó személyek nyugodtabban végezhessék teendőiket vagy pihenhessenek - annak biztos tudatában, hogy a gyermek minden lélegzetvételét és mozdulatát lankadatlan figyelem kíséri.

A légzésfigyelő készülékekkel folyamatosan ellenőrizhetjük a baba biztonságát. Az esetleg bekövetkező hirtelen légzésleállás esetén a készülék riasztó hang és fényjelzést ad. A készülék használatával az éjszakai és nappali pihenés, a nyugalom biztosítható a szülők számára, hiszen folyamatos felügyelet mellett alszik gyermekük.

Milyen a jó légzésfigyelő?

A jó minőségű készülékek a babaágy teljes felületét figyelik. Nagyobb méretű érzékelőlappal minimális a téves riasztások száma. A készülékek érzékenysége több fokozatban, precízen, a helyi sajátosságoknak megfelelően beállítható.

A korszerű mikroprocesszoros vezérlés, az egyszerű kezelés és a hosszú üzemidő a felhasználók kényelmét szolgálja - csakúgy mint a megbízható, magas színvonalú szervizháttér és garancia is.

VÁLASZTÁSI SZEMPONTOK

Hol használjuk?

Ha több helyszínen, érdemes többlapos készüléket vásárolni, mert ha a babát áthelyezzük pl. babakocsiba, csak a központi egységet kell a másik érzékelőlaphoz csatlakoztatni.

Fő tulajdonságok

Egy légzésfigyelő készülék esetében fontos, hogy könnyen kezelhető legyen. Ezt a részletes és érthető kezelési utasítás nagymértékben segíti.

Jobbak a digitálisan beállítható, programozható készülékek.

Mivel biztonsági, megelőző eszközről van szó, kiemelt szerepe van a műszaki megbízhatóságnak is. A készüléknek megfelelő erősségű és jól látható hang-és fényjelzést kell adnia vészhelyzetben. A világító kijelzővel rendelkező készülékek jobban érzékelhetőek és többlet információval szolgálnak az érzékelés jósága szempontjából. Az elemfeszültség csökkenést, a vezetékszakadást illetve rövidzárat ugyancsak riasztással kell jeleznie egy megbízható készüléknek.

A készülék elhelyezése a baba környezetében fontos szempont lehet. Jobb megoldás, ha a légzésfigyelő a kiságy szélére rögzíthető.

Kiságy szélén rögzített légzésfigyelő

Érzékelőlapok

A nagyméretű érzékelőlap általában nagyobb felületet és biztonságosabban tud monitorozni. Ha több nagyméretű lapot használunk a kiságy szinte teljes felülete megfigyelhetővé válik.

Lényeges szempont az oldalirányú érzékenység, amely a biztonságos érzékelést növeli. Egyes készülékeknél az érzékelőlapok száma további pluszlapokkal növelhető.

Érzékelőlapok és csatlakozók

Csatlakozók

Fontos, hogy a készülék csatlakozói valamilyen önzáródó megoldás révén véletlen kihúzás ellen biztosítva legyenek. Így a nagyobb baba sem tudja azokat az alapkészülékből kihúzni. Ugyanez vonatkozik az érzékelőlapok felőli megfelelő mechanikai rögzítésre is.

Ágyak, matracok

A korszerű légzésfigyelők többsége általában bármilyen típusú matraccal használható. Itt is fontos azonban kiemelni a nagyobb méretű érzékelőlap használatát. Ha az általában rendelkezésre álló - kb. 110X60 cm - méretű kiságynál nagyobbat használunk, mindenképpen javasolt a több, nagyobb méretű érzékelőlap alkalmazása.

Érzékelőlapok egy lehetséges elhelyezése

Forgalombahozatali engedélyek

Csak olyan készüléket érdemes vásárolni, amelyiken valamilyen független orvosi minősítő szervezet engedélye szerepel. Ezek az ún. CE xxxx számok - amelyek nem azonosak a szinte minden eszközön megtalálható CE számnélküli jelzéssel - szavatolják azt, hogy a készülék átesett a minősítő vizsgálaton illetve folyamatos gyártási kontrollal rendelkezik. Ilyen engedély nélkül forgalomba kerülő légzésfigyelő készülékek nem tekinthetők orvostechnikai eszköznek és nincsenek biztonsági osztályba sorolva sem.

Egyes típusok konkrét orvosi vagy kórházi ajánlással kerülnek forgalomba - ezeket célszerű előnyben részesíteni vásárláskor.

Garancia, szerviz, műszaki megbízhatóság

Jó, ha előzetesen tájékozódunk egy készüléktípus műszaki megbízhatóságáról - akár ismerősöktől vagy szakembertől. Érdemes előzetesen megismerni a garanciális és azon túli javítási feltételeket. Így talán a legfontosabb ebben a kérdésben a javítás időtartama, illetve adnak-e cserekészüléket erre az időszakra. Azok a készülékek mindenképpen előnyt élveznek melyek több év garanciát biztosítanak, esetleg cseregarancia formájában.

Egyebek, szolgáltatások

Mi a teendő ha a készülék riaszt? Ha a készülékhez tájékoztató vagy oktató film tartozik mindenképpen fontos szempont lehet. Egy jól működő ügyfélszolgálat, ahol üzemeltetési kérdésekre, orvosi problémákra is válaszolni tudnak kiemelt jelentőségű.

Nagyon hasznos a bölcsőhalál megelőzése céljából tanfolyamon való részvétel, ma már sok helyen szerveznek ilyeneket. Érdemes azokra elmenni, ahol az elméleti tudnivalókat a gyakorlatban is ki lehet próbálni. Pl. az újraélesztési folyamat alapszintű elsajátítása kiemelt jelentőségű.

Az újraélesztés alapjai tanfolyamon

Ár-érték arány

Tudjuk, hogy ma még nagyon sok családban döntő vásárlási szempont az ár. Ha javasolhatjuk egy légzésfigyelő készülék esetében NE legyen az.

Itt is igaz, hogy a legolcsóbb szinte biztos, hogy nem a legjobb! Lehet, hogy egy-két csomag pelenka árkülönbözetével sokkal magasabb műszaki színvonalú, megbízhatóbb készüléket tudunk vásárolni.

Írta: Víg János

Forrás: www.hogyanvalasszunk.hu

Megosztás:
Hozzászólások
 • Adrienn
  2010-05-06 16:17:24
  Én anno nem vettem légzésfigyelőt. A kölcsönzésén gondolkodtam, de azt is elhessegettem. Azt mondtam magamban: Az én gyerekem nem akar hirtelen meghalni! Persze minden éjjel 5 percenként figyeltem, és még most is figyelem, hogy minden rendben van-e. Lehet, hogy kipihentebb lettem volna anno....??? Akinek van, mik a tapasztalatai? A harmadik gyereknél - ha lesz - majd ruházzak be?
 • bernadett28
  2010-05-06 16:42:33
  Nekem nem volt és nem is kölcsönöztem egyik gyereknél sem.Az az igazség,hogy eszembe sem jutott.Én is kiváncsi vagyok a tapasztalatokra.
 • Viki0930
  2010-05-06 16:53:38
  Első gyermekemnél kölcsönöztem de folyton tévesen riasztott,másodiknál már nem is kölcsönöztem. De kiváncsi lennék aki szintén használt milyen tapasztalatai vannak?
 • tóthzsuzska
  2010-05-06 17:26:01
  Nekünk van saját, használtan vettük, de még sose riasztott tévesen, de hála az égnek, éles riasztás se volt! Nekünk a kórházból hazaengedés feltétele volt,mivel a kislányom lyukas szívvel született, és hogy ha a használt vér összekeveredik a frissel, akkor le is állhat a légzése. Szóval nekünk nagyon fontos, de jól is működik, ha kiveszem a kicsit a kiságyból,és előtte elfelejtem kikapcsolni, akkor 15 mp múlva úgy visít, hogy még a halott is felébred tőle...
 • julcsianyu
  2010-05-06 17:35:11
  Nekünk volt,és hasznát is vettük.Az én lányom koraszülött volt,és be is sárgult.Bizony kétszer is besípolt,és nem volt téves riasztás.Bele sem merek gondolni,mi lett volna,ha nincs.
 • genetrix
  2010-05-06 17:39:53
  Mi használtuk. Én sokkal-sokkal nyugodtabb voltam így. Máté amúgy is korababa volt és nagyobb biztonságban éreztem így. Nekünk nem riasztott tévesen egyszer sem. Max akkor riasztott, mikor lemerült az elem. Mondjuk elég sokszor leteszteltük, mert gyakran mikor kivettük a kiságyból a Mátét, elfelejtettük lekapcsolni és riasztott. Szóval gyakran ellenőríztük. :D:D:D
  Én csak ajánlani tudom bárkinek. Egyszer egy csaj azt mondta, hogy szerinte hülyeség, mert mi is felnőttünk nélküle. Nos azok is felnőttek nélküle, akik aztán a bölcsőhalál miatt veszítették el a babájukat. Ezt merje nekik mondani.....
  Mi kölcsön kaptuk és nagyon örültünk, mert amúgy elég drága. Viszont ha mérlegre rakom, hogy bölcsőhalál avagy 23 ezer forint (ennyi újonnan egy Angelcare légzésfigyelő).....
  Én rábeszélni senkit sem akarok, de bátran ajánlom. Aztán mindenki eldönti, szeretné e használni.
  A téves riasztásról annyit.... előfordulhat, hogy a baba tényleg nem vesz levegőt és mikor ezt a készülék észleli, azonnal riaszt, amikre a baba felkel, magához tér és vesz levegőt (ez a jobbik eset). Ilyenkor hihetik a szülők, hogy téves riasztás volt, mert a baba ébren van és vesz levegőt. De van, hogy azért riaszt, mert a baba lemászott róla. Én úgy raktam alá, hogy messzebb egymástól a lapokat (nekünk 2 lapból áll és nem ilyen nagyok, mint a mellékelt képeken). Persze riaszthat készülékhiba miatt is, mondom erről nekem nincs tapasztalatom.
  Azért a kölcsönzött készülékeknél talán jobban előfordulhat készülékhiba, hisz azon nem csak egy baba nőhet fel!
  Na szép hosszúra nyúltam. Azért remélem segítettem! :)
 • genetrix
  2010-05-06 17:43:37
  Elfelejtettem említeni, hogy a rokonságban előfordult, hogy a légzésfigyelő mentette meg a baba életét, mert riasztott és a kisfiú még csak nem is kelt fel a riasztásra. Apja rázta meg a gyereket, hogy térjen magához. Nos ezek után pláne akartam egyet!
 • timmyke83
  2010-05-06 19:02:13
  Nekünk is van, úgy kaptuk egyik ismerősünktől, mivel nekik már nincs rá szükségük. Szerintem nagyon jó dolog. Sokkal nyugodtabban pihenünk mi is. Szerencsére 2-3 alkalommal riasztott eddig, de akkor is csak azért, mert a baba lemászott róla. Pedig először én sem akartam, de így, hogy kaptuk, most már tudom, hogy mennyit is számít, ha van.
 • schgeorgina
  2010-05-06 22:33:47
  Nekünk is van, mi újan vettük, egészségpénztárra elszámolható. Kb. 3x riasztott eddig, szerencsére tévesen, de inkább felkelek feleslegesen, minthogy ne keljek fel, amikor baj van. Én is csak ajánlani tudom. Amikor a nagyszülőkhöz megyünk hétvégére, nem szoktuk magunkkal vinni, de olyankor egész éjjel hallgatózok a kiságy felé... Nekem nagyon megnyugtató, hogy van.
 • Adrienn
  2010-05-06 23:06:05
  Julcsianyu: Nem mondod!!!!!! És mit csináltál?????? Mit kell ilyenkor tenni?
 • Adrienn
  2010-05-06 23:09:47
  Félelmetes amit írtok! Anno nekünk az első babánál anyagilag megterhelő lett volna egy ilyen készülék. Lillánál már vehettünk volna, de inkább nem. Most, hogy játszom a harmadik baba gondolatával, már komolyan elgondolkodom, hogy honnan lehetne egy ilyet szerezni...
 • julcsianyu
  2010-05-07 08:01:55
  Ilyenkor csak annyi a teendő,hogy felébreszd a picit.Annyira mélyen alszik,hogy elfelejt levegőt venni.Persze én jól bepánikoltam,kikaptam a kiságyból,és elkezdtem rázni.Nem kívánom senkinek azt az érzést..
 • Esther
  2010-05-07 08:08:31
  Nekem egyik nagyobb gyermekemnél sem volt,de Marci tüdőgyulladása miatt be kellett szereznünk, amúgy lehet nem is vettünk volna. Vannak olyan esetek amikor jobb, ha van. Most már nem vészes az ára és lehet akciósan is kapni egyes babaáruházakban. Nem rossz dolog és tényleg nyugodtabban alszik az ember, ha be van kapcsolva.
 • tinya87
  2010-05-07 08:09:42
  Mi vettünk. Igazából sokkal jobban alszom tőle, de ha mondjuk hajnali 6kor felébredek és egész addig nem ébredt fel egyszer sem a kislány, akkor mindig megijedek és beszaladok hozzá. :) De mikor egyszer családlátogatáson voltunk és nem vittem el, akkor egész éjjel nem aludtam egy percet sem, mert hozzászoktam, hogy biztonságban tudom. mi is sokat teszteltük azzal, hogy elfelejtettem kikapcsolni, és mindig bejelzett, mikor kivettem a picúrt. De nálunk egyszer riasztott is. had ne mondjam, hogy a fürdőkádból ugrottam ki, de a pici fel is sírt attól, hogy megijedt a hangos csipogástól. szóval felébreszti őket, ezért jó a légzésfigyelő.
 • Adrienn
  2010-05-07 09:57:36
  Azt hiszem, meggyőztetek. Elkezdek keresni valami jóáras készüléket. Mennyiből jn ki újonnan-használtan? Ti mennyiért vettétek?
 • schgeorgina
  2010-05-07 10:37:47
  Mi 23e-ért vettük újonnan (Angelcare), de ajándékba volt hozzá egy Angelcare Captiva szagmentes kuka is. Ami egyébként tök jó, csak a belevaló zacskó többezer Ft, és max. egy hónapig elég...
 • Esther
  2010-05-07 12:16:49
  Ahogy láttam 19e-től már lehet kapni újat. A kórházban az álomvirág légzésfigyelőt használták, az is jó. Nekünk is angelcare van, de lassan már nem kell, megnő a manó. :)
 • Esther
  2010-05-07 12:17:20
  Használtam szerintem 10e körül lehet, bár nem vagyok benne biztos.
 • renahorv
  2010-05-07 12:30:51
  Nálunk is van légzésfigyelő, és be is riasztott pár hétre rá ahogy hazajöttünk a kórházból.
  AngelCare márkájú, kétlapos. 23ezer volt de kaptunk ajándékba egy pelus tároló szemetest, hozzá volt csomagolva. Én éjszaka is van hogy ránézek, és ha zölden villog nyugodtan alszom tovább.
  Kölcsönözni azért nem érdemes, mert 6 hónapig azért érdemes használni, nekem azt mondták, és akkor már ugyanúgy jössz ki. Mi a mérleg kölcsönzéssel is megjártuk, mert annyit kellett kölcsönözni, hogy a végén már vehettem is volna :-)
 • renahorv
  2010-05-07 12:38:23
  schgeorgina,
  most olvastam hogy te is captiva utántöltőt használsz. Nekem is a zacskóval voltak problémáim, hogy baromi drága. Amíg a teszvesz-en nem találtam egy utángyártott szürke zacskót 600 ft-ért és húsz darab, ami kb.3-4 hónapig elég. Ha beírod teszvesz.hu-n keresőbe captiva utántöltő azonnal megtalálod. Annyi hogy ezt egyesével kell belehelyezni, és kell hozzá egy üres műanyag gyári forma.
  Részletes leírást is küld az eladó a használatáról, azért anyagilag nem mindegy :-)
 • schgeorgina
  2010-05-07 12:51:59
  Köszi renahorv! Erre rákeresek! Tényleg nem mindegy!!!! Amúgy a kuka jó, mert valóban szagmentesen zár! Köszi!!
 • Adrienn
  2010-05-07 12:58:40
  Akkor 10-ért már kapok használtan? Lehet egy használt hibás? Ki kell próbálni? Mire kell figyelnem?
 • Verus1111
  2010-05-07 13:06:08
  Mikor megtudtuk hogy babánk lesz,az első beszerzendő termékek között volt,hogy biztosan lesz majd légzésfigyelőnk.Én nagyon ragaszkodtam hozzá,apánk meg úgy gondolta ha nekem ennyire kell hogy legyen,hát miért ne.
  Én anno használtan vettem Angelcare típusút 15ért,jó áron volt,keveset használt,ismerőstől vettem.
  Soha nem volt téves riasztás,én nyugodtan aludtam éjjel,hogy tudtam hogy van,és hogy a gyermekünk biztonságban alszik.Igen 6 hónapos korig minden kép ajánlott,de sokan használják 1 éves korig is.
  Az előbb néztem a tesz veszen használtan olyan 10 és 16 között van az ára,ki kell fogni,jókat lehet ott is találni nagyon.Én is csak ajánlani tudom annak aki babát vár,vagy csak hezitál rajta hogy legyen-e vagy sem.
  Ha esetleg lenne még egy gyerkőcöm,akkor újra vennék egyet gondolkodás nélkül az biztos,mert ami volt azt persze jó áron én is továbbadtam..Na bocs hogy hosszú lettem,szép napot mindenkinek
 • dubadri
  2010-05-18 17:07:44
  Tisztelt Víg János!
  Hármasikreket várok,és lenne pár kérdésem a légzésfigyelővel kapcsolatban.
  Úgy tervezzük,hogy mindhárman egy kiságyban fognak eleinte aludni,és mivel elég szűkös a helyünk,így valószínű napközben egyik szobában lennénk,és éjszaka egy másik szobában aludnánk.
  Kérdésem az lenne,hogy megoldható-e valahogy az,hogy a légzésfigyelőket ne kelljen minden nap egyik kiságyból a másikba tenni,valamint, hogy létezik-e olyan légzésfigyelő,aminek a lapjai külön-külön is érzékelnek,vagy a három gyereket 3 kiságyba kellene tenni 3-3 légzésfigyelővel?
  Köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel: Adrienn

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media