2023. március 29., szerda - Auguszta napja

mt

Segítség az első napokban

2022-07-05 23:12:22 - Nojka

A kórházból hazaérkező újszülött anyukája bizony komoly kihívás elé kerül. El kell látnia a kisbabáját, etetni, tisztázni, fürdetni, öltöztetni, ringatni. Mindezt úgy, hogy körülbelül négy nappal előtte esett át egy szülésen vagy hasműtéten, lábadozik. Az éjszakák sem jelentenek több órás folyamatos alvást, azokat is megszakítják a pici ébredései. Ha emellé még az anyukára marad a háztartás minden gondja, és nincs, aki segítsen, bizony nem lesz egyszerű dolga.

Néhány évtizeddel ezelőtt a családok jóval szorosabb kötelékben éltek együtt. Egy házban akár több generáció lakott, a nagymama, vagy a dédi is jelen volt a mindennapokban. Egymást segítve, a napi háztartási munkát is megosztva mindenkinek könnyebb volt ellátni teendőit. Amikor kisbaba érkezett egy családba, az új anyukák nem voltak egyedül a baba körüli teendőkkel, gondokkal, kételyeikkel, mellettük állt édesanyjuk, esetleg még nagymamájuk is. Nem beszélve arról a hatalmas előnyről, hogy az összeszokás időszakában, amit gyermekágynak hívnak, nem kellett, hogy gondot viseljenek a háztartásra. Pihenhettek, és minden idejüket a kisbabának szentelhették. Vidéken divat volt a komatál összeállítása is. A faluban az asszonyok mindegyike az aznapra főzött ebédből, főtt vagy sült finomságokból összeállított egy kis kosarat, amit a kisbabás házhoz vittek. Így a lábadozó kismama nem kellett, hogy a főzéssel bajlódjon, mégis volt mit az asztalra tennie a család számára.

Anya

A mai kismamáknak bizony nincs ilyen jó soruk. Többnyire külön háztartást vezetnek, ez az elvárásuk magukkal és szüleikkel szemben is. Nem ritka az a családmodell sem, amikor a nagyszülők több tíz vagy több száz kilométernyire, másik városban élnek, és csak alkalmanként találkoznak. A többgenerációs családi együttélés ugyanis az egymásnak nyújtott segítség mellett nagyfokú toleranciát is kíván mindegyik fél részéről. Természetes, hogy akár saját szüleink, akár anyósunk, apósunk folytonos jelenléte azt az érzést okozná, hogy függetlenségünket, önállóságunkat veszítjük el. Az ő segítő szándékuk, jótanácsuk, a mi szemszögünkből nézve úgy tűnik, mintha beleszólnának az életünkbe, át akarnák venni az irányítást. Aggodalmuk olyan színben tűnik fel, mintha minket, szülőket még gyereknek tartanának és egyben alkalmatlannak éreznének a kisbabáról való gondoskodásra. Mégis, az anyai megérzések mellett, szívleljük meg családtagjaink, esetleg tapasztaltabb barátnőnk jótanácsait, ötleteit is!

Bárki vállalja el az első hetekben a babás háznál a segítséget, néhány aprósággal jócskán megkönnyítheti az anyuka dolgát.

A legnagyobb segítség a főtt vagy félkész étellel való ellátás. Néhány előre bepanírozott szelet hús, esetleg rakott egytálételek, amiket már csak ki kell sütni nagy örömet fognak okozni. Ha főzünk egy szoptatós anyukára, ne feledjük, hogy nem ehet puffasztó ételeket (káposzta, karfiol, bab) sem túl fűszereseket (paprikás, erősen hagymás, fokhagymás vagy borsos ételek). Az ő asztalára könnyen emészthető, de tápláló ételek valók, levesek, sok zöldséggel, vagy főtt húsok különböző szószokkal, meggyszósz, paradicsomszósz, sóskaszósz, vadasmártás. Igazi tejszaporító étel, a népszerű húsleves és a madártej is, ami sokak kedvence. A fehérjedús táplálkozás ilyenkor kiemelten fontos. Egyen a kismama sok sajtot, túrót, joghurtot. Emellett persze mindennap friss gyümölcsöt is fogyasszon.

Ritkán marad ereje, de főleg ideje a kismamának a takarításra. Ha ezt egy kis időre átveszi valaki, biztosan nagyon hálás lesz érte. Komolyabb műtét, császármetszés vagy nehezebben gyógyuló gátseb esetén amúgy sem tanácsos megerőltető fizikai munkát végezni. A mosás, teregetés nem nagy dolog, ám az első napokban a szinte egymást érő szoptatások között alig tud időt szorítani erre az anyuka. Édesanyja vagy anyósa azonban biztosan észreveszi a növekvő szennyes kupacot, és kérés nélkül is bekészít egy-egy mosást, vagy kiteríti a lejárt adagot.

Ha kisbabás barátnőnket látogatjuk meg, beszélgetés közben, amíg ő szoptat, csökkentsünk a vasalnivaló ruha halmon, és zsebeljük be hálás pillantását!

A bevásárlás, ügyintézés terhét is levehetjük az újdonsült anyukáról, ha engedi. Kérjük meg, hogy állítson össze listát az elvégzendő feladatokról, posta, piac, gyógyszertár és végezzük el helyette ezeket!

Az újszülött átmeneti felügyelete sem utolsó segítségnyújtás, vigyük le sétálni a babát, amíg anyukája alszik egyet, vagy vigyázzunk rá otthon, hogy a mama sétálhasson egy keveset a friss levegőn.

Az ilyen apró segítségekkel nagyon sokat könnyítünk a kismama dolgán az összeszokás első heteiben. Az új családnak épp elég a kisbaba miatt megváltozott új életritmust felvenni, alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, elviselni a kialvatlanságot. A segíteni szándékozó jól teszi, ha rákérdez, miben lehet szükség rá, akkor nem tűnik tolakodásnak, nem lesz terhére a kismamának jelenlétével.

Írta: Nojka

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media