2022. január 21., péntek - Ágnes napja

mt

Élet az ikrekkel

2009-04-01 02:39:30 - V.B.Cs.

A legtöbb ember, ha meghallja, hogy ikreink vannak, akkor elszörnyed, hogy mennyi gondom lehet velük. Pedig ez egyáltalán nem így van. Vagy csak nem tűnik fel? Hiszen egy gyerekem sohasem volt, rögtön kettővel kezdtem meg az anyaságot. De nézzük az elejétől!

A férjemnek már a babatervezés időszakában az volt az álma, hogy ikreink szülessenek. Nem mondtam neki ellent, hisz úgy gondoltam, hogy egy részről, úgy sincs beleszólásunk a dologba, más részről nem volt tapasztalatom arról, hogy milyen anyának lenni, mennyi fáradtsággal jár. Van egy ismerősöm, aki amikor megtudta, hogy a második terhessége iker terhesség, akkor sírva fakadt. Neki már volt tapasztalata, és megrettent a feladattól. Azóta három gyerekes édesanya, és mondhatom, nagyon jól bírja. Szóval, nem kell megrettenni! Persze, mint mindennek, ennek is vannak szép és nehéz pillanatai.

ikrek

Tehát mi nagy örömmel vártuk a gyerekeket. Születésük után hamar rájöttem, hogy az a lényeg: mindent egyszerre kell csinálni, az megkönnyíti a dolgomat. Az első, hogy lehetőleg egyszerre kell szoptatni. Megnéztem az interneten, kipróbáltuk, és ment. Igaz, a férjem segítsége kellett ahhoz, hogy odahozza a gyerekeket, amikor elhelyezkedtem. Így a dupla szoptatást inkább este gyakoroltam. Ha napközben nagy volt a sírás, akkor kisebb nehézségek árán meg tudtam oldani ugyanezt egyedül is: a franciaágyra tettem mindkét gyereket, elhelyezkedtem, majd magamhoz vettem mindkét babát. Ezt segítette, hogy ilyenkor a kicsiket pólyába raktam. Voltak vicces momentumok is, mivel az éjszakai szoptatást inkább külön oldottam meg, hogy legalább a férjem tudjon aludni. Ennek az lett az eredménye, hogy képtelen voltam kialudni magam a sok felkelés miatt. Így eshetett meg az, hogy kivettem a síró babát a kiságyból, de még mindig hallottam, hogy ordít. Sajnos, nem a megfelelő gyereket választottam. Máskor meg, amikor vissza akartam rakni a kiságyba az épp nálam levő gyereket, döbbenten tapasztaltam, hogy ott már fekszik egy gyerek. Eltévesztettem a fekhelyet.

No, de ezen az időszakon is túl estünk. Ekkor jött a hozzátáplálás időszaka. Mindketten bébihordozóban ültek az asztal tetején. Ekkor az egyet ide, egyet oda módszert alkalmaztam. Nekem ez kifejezetten jó volt, mert nem vagyok a türelmesség mintaképe, s így nem kellett várnom, hogy a gyerek megegye az ételt, mert addig etettem a másikat.

Amikor kúszni, mászni kezdtek, akkor felszereltünk egy ikres járókát, ami elég nagy volt ahhoz, hogy mindketten kényelmesen elférjenek, helyet változtassanak benne. Ez egy hatalmas ketrec volt, egy másik ikres családtól kaptuk. Valószínűleg készíttetették, mert kereskedelmi forgalomban még nem láttam ilyet. A barátaink elhűltek, hogy a gyerekek nem mászkálhattak szabadon a házban. De kérdem én, ki tud egyszerre két helyen lenni? Amikor ezt a helyet kinőtték, akkor a gyerekszobát alakítottuk át bababiztossá. A lényeg, hogy zárt helyen legyenek, és pl. el tudj menni WC-re akkor is, ha egyedül vagy velük. De sok ideig a mieinket nem lehet egyedül hagyni még most sem, mert bár nagyon szeretik egymást, pillanatokon belül hajba kapnak.

ikrek

A következő feladat a szobatisztaság kérdése. Bár még nem tartunk a folyamat végén, itt is a "mindent egyszerre tenni" elv érvényesül. Egyszerre ültetetem őket a bilire. Ha az egyik szól, a másiknak is rá kell ülnie, különben egész nap csak biliztetnék. Már várjuk, hogy végre beköltözzünk a házunkba, ahol előre látó módon két WC-t alakítottunk ki. Így a felnőtt módra való dologvégzés sem okoz majd gondot.

Amit nem tudok egyszerre megoldani, az az öltöztetés. De erre a legjobb módszer, hogy minél előbb önállóságra kell nevelni őket. Hagyom, hadd próbálják felvenni a nadrágot egyedül. Ez egy kicsit időigényes, és gyakran a nadrág egy szárába két lábacska kerül, de megéri! A kislányom a harisnyanadrágon kívül szinte mindent önállóan fel tud venni.

Ami egyedül nagyobb stresszt jelent, az a napi sétánk. Mivel még hideg van, és a játszótér is elég messze található tőlünk, ezért naponta egy, másfél órát sétálunk. Ilyenkor a két gyerek gyakran kétfelé szalad, és nagyon észnél kell lennem, hogy még a kevésbé forgalmas úton se történjen baleset. Az utcai motorozást apa nélkül meg sem merem próbálni! A múltkor a kisfiamat vittem csak orvoshoz, amíg a kislányom a nagyikával otthonmaradt. Akkor jöttem rá, hogy mennyivel könnyebb csak egy gyerekkel sétálni.  

Ha ikreket vársz, ne keseredj el, és ne ess kétségbe! Hidd el, menni fog, csak ki kell találnod, hogy neked melyik a könnyebb út.

Szerintem nem nagy gond, ha az embernek két gyereke születik egyszerre. Sőt! Van előnye: az esti altatásnál két kis manó simul oda hozzám két oldalról. Nincs is ennél jobb!

Írta: V.B.Cs.

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media