2021. november 30., kedd - Andor, András napja

mt

Egészségtelenek az uszodák?

2021-07-24 23:07:25

A túl sok klór nem egészséges, de az úszás mindenképpen az!

Az úszás minden életkorban jó az egészségnek. Mindenesetre a mozgás előnyeivel a vízfertőtlenítés hátrányai állnak szemben. Az uszodalátogatást az allergiák és az asztma fokozott kockázatával hozzák összefüggésbe.

A fürdőzők hajkorpával, bőrrészecskékkel, izzadtsággal, napvédőkrémekkel és kozmetikumokkal kerülnek szembe a vízben. Különösen az UV-védő készítmények szennyezik a vizet jelentősen. Ehhez jönnek még az un. huminanyagok azaz talajrészecskék, amelyek a fürdőzők lábaira tapadnak vagy a friss vízzel kerülnek a medencébe.

uszi

A klór

Fertőtlenítés nélkül ezért egyetlen nyilvános fürdő sem lehet meg. Az erre alkalmazott klór azonban nemcsak a tipikus úszómedence-szagot okozza, hanem izgatja a szemet is és a légutakat. Mégis alkalmazzák, mert más fertőtlenítőszerekkel szemben az embereket kevésbé károsítja és igen reakcióbarát. Ez azonnal megköti a mikroorganizmusokat, ezzel akadályozza a szaporodásukat és a vizet a leggyorsabban tisztítja.

Eltérő vélemények a babaúszásról

A vegyi reakciók során azonban melléktermékek is keletkeznek. Ezekhez tartoznak a klóraminok és más nitrogénösszeköttetések, trihalogénmetánok, amelynek legismertebb képviselői a kloroform, a halogénecetsavak és további anyagok. Ezek elpárolognak és a fürdővendégek a belélegzett levegővel felveszik.

Különböző tanulmányok arra az eredményre jutnak, hogy azok a gyermekek, akik gyakran járnak az uszodába, fokozott kockázatot viselnek az allergiás asztmára. Ezt állapította meg pl. egy orvoscsoport a brüsszeli egyetemről több vizsgálatban. Az egyik pl. be tudta mutatni, hogy egy régióban az úszómedence sűrűség összefügg az asztmás betegségekkel. A másik tanulmányban kimutatták, hogy a babaúszás fokozza mind az asztma, mind a krónikus bronehitis kockázatát. Az anyáknak azt tanácsolják, hogy gyermekükkel ne menjenek túl korán úszni. A klórozott fürdők esetleg megtámadhatják a még nem teljesen fejlett tüdőszöveteket és fokozott légúti fertőzésekhez vezethetnek. A babaúszás tanfolyamok inkább szórakozás, ebben a korban a gyermekek még nem tanulnak meg úszni.

uszi

Ezzel szemben a pneumológusok szövetségének elnöke szerint a gyermekeket nem kell visszatartani az úszástól. Igaz, hogy a klór fokozhatja az asztma, az allergiás rhinitis vagy más légúti betegségek kockázatát vagy erősítheti a már meglévő asztmát. Ez azonban minden más károsító anyagra is vonatkozik a levegőben, ami izgatja a nyálkahártyát. Másrészt nem zárja ki, hogy a krónikus rhinitis, amelyben a teljesítményúszók szenvednek, összefügg a klórterheléssel.

Úgy tűnik, hogy az összefüggés a klór, a fertőtlenítős melléktermékek és a légúti betegségek között nem világos. A tanulmányok is részben ellentmondanak egymásnak. A külföldi tanulmányok nem hasonlíthatók össze minden további nélkül, mert a határértékek a klórra különbözőek. Németországban tízszer akkorák, mint más országokban. Egy müncheni intézet kimutatta, hogy azok a 35-74 éves korú felnőttek, akik gyermek- és ifjúkorukban gyakran voltak uszodában, fokozottan szenvednek szénanáthában. Egy másik tanulmányban a kutatók nem találtak összefüggést a babaúszás és a 6 éves gyermekek asztmája és allergiás rhinitise között.

Az előnyök felülmúlják a hátrányokat

"Az allergiakockázat egészében emelkedett. Hogy ebben milyen aránya van a fürdőknek, tisztázatlan" - állapította meg egy kutató. A légúti fertőzések vagy egy allergia kockázata miatt lemondani az úszásról, ezt teljesen hamisnak tartja. Az előnyök messze felülmúlják a hátrányokat." Különösen az asztmásoknak ideális sport az úszás. Adott körülmények között a természetes vizekben sokkal több baktérium van.

Fontos, hogy a klórt olyan minimálisan adagolják, amint csak lehet, ami nehéz lehet mert egyszer több, máskor kevesebb fürdővendég van a medencében és a vízszennyezés ennek megfelelően ingadozik. Egy pontban látszik egyetértés: az úszók maguk is közvetve hozzájárulhatnak a klór csökkentéséhez, amennyiben a medencébe ugrás előtt alaposan zuhanyoznak, lehetőleg szappannal, hogy lemenjenek a napvédőszerek, s ez a magánmedencékre is vonatkozik.

Forrás: Patika Magazin

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media