2022. október 06., csütörtök - Brúnó, Renáta napja

mt

Balesetmegelőzés

2021-10-13 23:24:26 - Adrienn

Sok felnőtt nem is sejti, hogy mennyi veszély leselkedik egy gyermekre. Azok, akiknek nincs saját gyermekük, vagy nem vigyáznak néha-néha valaki más gyerekére, azok nem is értik, hogy egy átlagos otthon milyen sok vészhelyzetet, baleseti lehetőséget hordoz magában. Az elsőszülő anyáknak, apáknak ezért fokozottan ébernek kell lennie, hogy ezeket a forrásokat megtalálják, a veszélyforrásokat kiiktassák. A többgyerekes szülők élveznek némi előnyt, hiszen az első gyereknél már a javát kitapasztalták. Azért nem mondom azt, hogy a többgyerekes szülők nyugodtan hátradőlhetnek, mert egy otthon folyamatosan változik, új bútorok jönnek-mennek, a tárgyak helye megváltozik, a játékok szétszóródnak újra és újra.
Az alap veszélyforrásokra való állandó figyeléshez ugyan hozzá lehet szokni, így az nem okoz már később állandó stresszt a felvigyázónak, felügyelőnek, bébiszitternek, szülőnek, de mivel a gyerekek is folyamatosan változnak, mindig új dolgokhoz vonzódnak, és a találékonyságuk is egyre jobban fejődik, ezért nem biztatnék senkit arra, hogy néha-néha pihenhet egyet ezen a téren, nem baj, ha rövid ideig nem figyel annyira. Mert igenis baj! A kést soha nem hagyjuk a gyerek keze ügyében, még akkor sem, ha csak egy pillanatra fordulok el! A gáztűzhely mellett nem hagyom a kicsikémet, még akkor sem, ha csak WC-re szaladok el! A meredek lépcsőn nem hagyom rohangálni még akkor sem, ha már megszokta. Vannak olyan dolgok, eszközök, amiket akkor sem adok a gyerek kezébe, ha ott vagyok, figyelek rá!

Érdemes tehát a lakás minden szobájában leguggolni a gyerek magasságáig, és körbenézni. Figyeljük meg, hogy miket ér el a gyerek, mi jelent számára veszélyt. Az alsó polcokról pakoljunk el minden olyan dolgot, ami nem neki való. A fiókokat zárjuk le. Az asztal sarkától óvjuk a gyerekünk kobakját. A gyógyszereket, ollókat, késeket, felnőtt dolgokat, varróeszközöket, törékeny dolgokat soha ne hagyjuk elérhető helyen, még egy pillanatra sem.

Balesetmegelőzés

Ugyanez igaz a lakáson kívülre. A kertben a medence olyan legyen, hogy abba bele még véletlenül se eshessen a kisgyerek. A kerti szerszámoknak is meg van a maguk helye, és a metszőollót egy kicsit sem adjuk oda a játék kedvéért a kíváncsi csemetének. Sorolhatnám még a végtelenségig azokat az eszközöket, amikre figyelni kell, de sokkal egyszerűbb kimenni a kertbe, ott is leguggolni, és szétnézni. Gondoljuk végig józan ésszel a tárgyak helyét, és a veszélyes dolgokat még idejében pakoljuk el, zárjuk el, kerítsük körbe!

Említést érdemel még az utazás, ebből is kiemelten az autós utazás. A KRESZ ugyan előír néhány gyerek utaztatására vonatkozó szabályt, de a szülők egy része ezt rendszeresen figyelmen kívül hagyja, ami nem csak saját magára, a gyermekre, de a többi autóstársra is veszélyes lehet. A gyerekülés használatát nem véletlenül találták ki. Még belegondolni is rossz, hogy ha a gyerek nem benne ül, előremászik, megzavarja a vezetőt , milyen balesetek lehetnek. Ezért azt kell, hogy mondjam, hogy az utazásnál nincs olyan, hogy csak rövid ideig tart, vagy csak nem messzire megyünk. Pontosan ugyanazokat a szabályokat kell betartani a földúton, ha három perc alatt átgurulunk az oviba, mintha autópályán 130-cal száguldunk.

Minden helyzetben vannak óvatlan pillanatok, amire felkészülni nem tudunk rövid idő alatt. Ne csak arra gondoljunk, hogy mi majd nagyon figyelünk, mert mi van akkor, ha valaki más nem olyan figyelmes mint mi. Lehet ez egy sebességkorlátot be nem tartó szembejövő. Ezért nem elég pusztán annyi, hogy állandóan éberek vagyunk, de a szabályokat, előírásokat minden esetben be kell tartanunk. Nem véletlenül találták ki azokat.

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media