2022. január 21., péntek - Ágnes napja

mt

Babamasszázs

2009-01-16 00:32:45

A babamasszázs bölcsője Indiában van, ahol ez az ősi, évezredes hagyomány a családokban anyáról lányára száll, és a gyermeknevelés fontos része. A "nyugati" babamasszázs Vimala Schneider McClure nevéhez fűződik, aki 1976-ban, 16 esztendősen egy indiai árvaházban dolgozott, és megtapasztalta a masszázs jótékony hatásait. Tapasztalatai alapján megalkotta saját rendszerét, mely alkalmazza az indiai fogásokat, svéd-masszázs fogásokat, jóga-elemeket, melyek segítik a mozgásfejlődést, koordinációt. A babamasszázs módszere nagyon gyorsan meghódította  a világot, mind a szakemberek, mind a szülők körében nagy népszerűségre tett szert.

A masszázs szorosabbra fűzi a baba és a szülők közötti kötődést, elősegíti a baba fejlődését, és jó hatással van számos életfunkciójára is.

babamasszázs

A babamasszázs varázslatos hatásai:

Az első és a legfontosabb kommunikációs eszköz a baba és a szülők között. A baba masszírozása segít nekünk abban, hogy könnyebben megértsük a jelzéseit. Megalapozza az egész életre szóló érzelmi kötődést az anya/apa és a baba között, segít egymás megismerésében, az egymásra hangolódásban, odafigyelésben.

Visszaadja a babának a komfortérzést, biztonságot, nyugalmat.

Segít a pozitív testérzések megismerésében, örömforrás a babának és a mamának is.

Segíti a baba fejlődését, kiegyensúlyozottabb lesz a kicsi fejlődése, súlygyarapodása. Ez különösen jótékony hatás, ha a baba kis súllyal született, mert a masszírozás hatására gyorsabban gyarapszanak, jobban fejlődnek, gyorsan behozzák a lemaradásukat.

Segíti az idegrendszer fejlődését, stabil idegrendszer kialakítását. A bőr és az idegrendszer a magzati fejlődés során ugyanabból a csíralemezből (ektoderma) alakul ki, ezáltal amikor a baba bőrét masszírozzuk, segítjük az idegi kapcsolatok fejlődését is. A babák idegrendszere kb 2 éves korig fejleszthető, ide tartozik például a reflexek kialakulása, mozgás- és izomkoordináció, mozgásfejlődés, finom mozgások kivitelezése, testtartás kialakulása, érzékszervek működése.

Bizonyítottan javítja az immunrendszer működését. Laborvizsgálatokkal igazolták, hogy a rendszeresen masszírozott babák immunrendszere átlagosan 30%-al hatékonyabban dolgozik, több ellenanyagot, immunsejtet termel, ezáltal a babák védettebbek a fertőzésekkel szemben.

Az allergiás betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti a rendszeresen végzett masszázs.

Nappal a világ újdonságai iránt érdeklődő lesz a baba viselkedése. Akár azt is mondhatjuk, hogy kíváncsibbak a masszírozott babák, ez is annak a következménye, hogy az idegrendszerük stabilan fejlődik, és gyorsabban elsajátítanak dolgokat.

Nyugodtabb alvást biztosít a babának. Az esti rutin részeként, segíti a babát és a szülőket is az alváshoz szükséges nyugodt atmoszféra megteremtéséhez.

Csökkenti a bölcsőhalál kockázatát. Megfigyelések alapján elmondható, hogy azokban az országokban ahol rendszeresen masszírozzák a babákat jelentősen alacsonyabb arányban fordul elő a bölcsőhalál. Egyes vélemények szerint a masszázs stabilizálja a kicsi energetikai rendszerét, mely megvédi őt a bölcsőhaláltól.

A baba testi panaszait is csökkenti a masszázs például a pocakfájást, székrekedést, nyugtalanságot, javítja a baba légzését, vérkeringését, anyagcseréjét. Speciális masszázs-technikákkal pedig betegségek esetén is segíthetjük a gyógyulást.

Csökkenti a negatív élmények következményeit, mint például fogzás, hasfájás, fáradtság, betegség.

A masszázzsal megtanítjuk a babát az ellazulás érzésére, ami felnőtt korában is átsegítheti majd a nehéz helyzeteken.

Stresszoldó hatással bír mind a babára mind az anyára.

A baba masszírozása közben mind a babában, mind az anyában olyan hormonok szabadulnak fel, amik hozzájárulnak a baba és mama közérzetének javításához. A szoptatós anya szervezetében a masszázs közben az oxytocin nevű hormon is felszabadul, ami segíti a méh regenerációját, illetve a tej kiürülését (pontosabban a tej kilövellését) az emlőkből, ezáltal segíti a szoptatást, csökkenti a mell bekeményedését, csomosódását.

Dr. Csomai Zita
orvos-természetgyógyász
életmód-tanácsadó és terapeuta

Dr. Csomai Zita

Megosztás:
Hozzászólások
  • Adrienn
    2010-12-10 15:38:29
    Nagyon tetszik ez a cikk. :)

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media