2022. október 06., csütörtök - Brúnó, Renáta napja

mt

Babafürdetés

2022-06-07 23:05:48

A kórházból hazaérve a legizgalmasabb dolgok közé tartozik a baba fürdetése. Egyrészt, mert még sosem csináltál ilyet, másrészt, mert a pici amúgy szinte egész nap alszik, és ezek a percek a legmozgalmasabbak számotokra. Néhány ötlet, praktika, jótanács, hogyan érdemes hozzákezdeni.

A helyiségben, ahol fürdetjük a kicsit, ne legyen melegebb, mint általában a lakásban, maximum 1-2 fokkal, nehogy a fürdetés végén megfázzon a gyermek, amikor visszakerül a "normál" hőmérsékletre.

A kiskád ne álljon huzatos helyen, ha a fürdőszobában fürdetünk, hajtsuk be az ajtót, mert a legkisebb légmozgás is kellemetlen lehet a csöppségnek.

6-8 cm magas fürdővíz bőven elég. Ha bele is fekteted a gyereket, az arca maradjon a vízszint fölött. A balesetek megelőzhetők, ha eleve alacsony vízben fürdetünk.

fürcsi

A víz 37 fokos, testmeleg legyen. Ha nincs otthon vízhőmérőd, akkor a könyöködön ellenőrizheted a víz hőfokát. Néhány fok eltérésre éles visítás lehet a válasz.

Ha a fürdővízbe egy textilpelenkát teszel a kicsi alá, esetleg ráhajtod a széleit, akkor nagyobb biztonságban fogja érezni magát, nem kezd kapálózni.

A kicsit úgy kell a kádba helyezni, hogy félig ülő helyzetben legyen. Ha jobb kezes vagy, fektesd a bal alkarodra, nyúlj át a hóna alatt és fogd erősen, de nem szorosan a bal vállát/felkarját. A fejét az alkarod tartsa. Ha teljesen bizonytalan vagy, akkor inkább vegyetek a kiskádba babaültetőt, vagy vásároljatok eleve olyan kiskádat, amiben már van, és akkor nem neked kell tartanod.

Ha bizonytalan vagy, azt ne érezze, mert azonnal sírni kezd. Amit csinálsz, csináld határozottan, még ha tudod is, hogy holnap másképp fogod csinálni.

Az arcát mindig tiszta vízzel mosd, nem kell szappanozni, krémezni, tusfürdőzni. Határozottan csináld, a fölösleges vizet a tenyereddel húzd le a pici arcocskáról.

A test többi részét fürdető krémmel mosd. A csecsemők fürdetéséhez ez a legalkalmasabb. Ez alapozza meg a bőr zsirzását, és mégis tisztít. Nedves bőrre vidd fel, kend be a testrészeit egyenként, majd egyenként, alaposan öblítsd le. Az öblögetéshez használj szivacsot, fürdőkesztyűt, vagy egyszerűen pohárral öntögesd.

fürcsi

A hajmosáshoz babasampont használj, de elég csak ez héten egyszer hajat mosni. Később persze, amikor minden kaját a hajára ken, előfordulhat a napi 2-3-szori hajmosás is. :)

A fürdetés időtartama 3-5 percnél ne legyen több fél éves korig. A kicsi bőre túlságosan kiázik ellenkező esetben. Egy éves korig is csak maximum 10 percig pancsoljunk.

Újszülötteknél a köldökcsonkra kell figyelni, hogy víz ne érje, maradjon szárazon. Ha a köldökcsonk leesett, már kevésbé kell figyelni a köldökre.

Ha véletlenül nem lenne mód a napi fürdetésre, akkor is mossuk meg a csöppség kezét, arcát, popsiját.

Kisfiúknál a fitymát egy éves korig nem kell hátra húzni, öntisztuló!

A gyermeket soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a vízben egy percre sem!

A fürdetés után puha, szintetikus anyagoktól mentes fürdőlepedővel itassuk föl a testéről a vizet. Dörzsölni nem szabad! Helyezzünk különös figyelmet a hajlatokra, ha ott nedvesen marad a bőr, könnyen elszaporodhatnak a gombák.

A törölközés végeztével az öltöztetés is fokozatos legyen. A még meztelen testrészeket takarjuk vissza a fürdőlepedővel.

 

Megosztás:
Hozzászólások
  • kiskriszta
    2017-07-24 20:49:22
    Néhány további gondolat a babaápolásról:
    http://okosarok.hu/babaapolas-termeszetesen

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media