2023. március 25., szombat - Irén, Írisz napja

mt

A hidegpárásításról

2023-01-06 23:14:24

Téli időszakban a család aprónépénél is gyakoriak a felső légúti megbetegedések. Ezekkel előbb-utóbb orvosnál kötünk ki, aki alaposan kioktat, hogy hogyan lehet kúrálni a kis beteget, és tanácsot ad a gyerekszoba levegőjével kapcsolatosan. Elmondja, hogy egyrészt gyakran kell szellőztetni, másrészt ne legyen se túl meleg, se túl hideg a szobában, harmadrészt pedig figyelnünk kell a levegő megfelelő páratartalmára.

A megfelelő páratartalom az én szememben mindig egy érdekes fogalom volt. Azt gondoltam, hogy kimosok egy-két adag ruhát, a gyerekszobában kiteregetem, és ez elég ahhoz, hogy a száraz lakás egy kicsi szobájának levegőjét megfelelően dúsítsa nedvességgel. Persze, ha a ruha nem szárad túl gyorsan, és minden nap kimos az ember két adaggal belőle, és minden nap eltűri a szárítót az általában amúgy is eléggé játékoktól zsúfolt gyerekszobában, akkor jó megoldás lehet. Mi viszont most elérkeztünk arra a pontra, hogy akárhogyan is rendezgetem a gyerekszoba bútorait, a szárító nem fér be. A radiátorra ugyan tudok tenni egy-két törölközőt, vagy nagyobb vizes holmit, de azok egy óra alatt megszáradnak és onnan semmi értelme nincs, csak lomosítja a szobát.

köd

Érthető tehát, hogy a kisszoba levegőjének páratartalma minimálisra csökkent, ami miatt kicsi fiam légútja kiszáradt, könnyen megtelepedtek benne a vírusok, a légcsöve begyulladt, éjjel köhögni kezdett, a köpetürítés nehézkes lett, és hajszál híján nálunk is felütötte fejét a krupp. Ugyan az orvos megnyugtatott, hogy ez még nem az, bár nagyon hasonlít a köhögése ahhoz, de a lelkemre kötötte, hogy azonnal párásítani kezdjük a gyerekek szobáját, mert ha a légutak beszűkülnek, akkor vagy az ügyeleten kötünk ki, vagy adhatom utolsó megoldásként a szteroidos kúpot… Nos, ezt el szerettem volna kerülni. Így jutottunk el a ruhaszárítótól az ultrahangos hidegpárásító készülékig.

Megvettük, beüzemeltük, és szinte azonnal érezzük a jótékony hatását:

 1. A levegő kellemesen nedves. Jó levegőt venni. Csöpögtettem bele két csepp eukaliptuszt is, és így szinte olyan, mintha valami gyógykúrán lennénk a saját otthonomban.
 2. A kisfiam köhögése szinte azonnal elmúlt, de legalábbis közel sem olyan ijesztő, mint volt. Gondolom, a pára a légcsövét nedvesíti, ezáltal csökken a köhögési inger, és a letapadt váladék felköhögését is nagyban könnyíti.
 3. Mindezeken fölül, ha nem köhög olyan sokat a manó, akkor jó eséllyel nem csap át a köhögés hányásba, úgyhogy egy-két kellemetlen percet és egy-két adag mosást is spórol vele az ember.
 4. A bőröm nem szárad ki. Az arcom kevésbé ráncosodik. (Ne nevess, ezek is fontos szempontok, noha nem csak a gyerekről szólnak.) A gyerekek ekzemás foltjai kevésbé viszketnek.
 5. Segít a duzzadt nyálkahártya megnyugtatásában. Köhögő roham, kruppos légzészavar esetén szinte azonnal megoldja a problémát. A melegpárásítás ilyenkor egyébként sem jó, mert az esetleg gégeduzzanatot okozhat, ami még jobban növeli a fulladás veszélyét.
 6. Az orr nyálkahártyája is nedvesebb, csökken az orrvérzés veszélye.
 7. A normál teregetéssel, gőzöléssel ellentétben nem lesz vizes a fal, nem ázik föl a tapéta, nem penészedik a szoba sarka.

Összességében tehát, ha kiszámoljuk, hogy egy hidegpárásító készüléket mennyiért szerez be az ember, és egy esetleges betegség esetén mennyit költ el gyógyszerre, akkor mindenképp azt kell mondanom, hogy ez a szerkezet megéri a pénzét. Viszont ne ezt vegyük alapul, hanem gondoljunk gyermekünk egészségére, nyugodt alvására, kellemes közérzetére. Ne várjuk meg, amíg a kellemetlen tünetek betegségbe csapnak át, hanem akár teregetéssel, akár párásító készülék vásárlásával gondoskodjunk arról, hogy legalább a gyerekek hálószobájának páratartalma 40-60 százalék között legyen.

Megosztás:
Hozzászólások
 • brigi0429
  2010-05-12 08:28:50
  Ez legalább tényleg igaz, én nem megint csak találgatás, spekuláció!

  Az én kisfiam egy éves korától volt kruppos nyolc éves koráig. Aki nem tudná mi az, légcső és gége szűkület, a levegő nehezen jut be a tüdőbe. Szóval, vettünk egy hidegpárásító készüléket, /ne gondolj nagy pénzekre 5-10 e Ft/ és amint azt bekapcsoltuk, pár perc múlva abbamarad a fulladás, az ugatás, megnyugszik a gyerek, /és én is/ Én salvus vízzel szoktam párásítani, mert a sós levegő amúgy is ajánlott. A hidegpárásitóval eltudtam kerülni azt, hogy a gyerekem 8 év alatt akárcsak egyszer is kórházba került volna a krupp miatt.Egyébként egyszerű köhögésnél vagy náthánál is előveszem, és sokat segít!
 • Adrienn
  2010-05-12 08:32:01
  Nálunk szinte egész télen megy a gép. Mi is talán 12000-ért vettük, nem volt drága. Azt nem tudtam, hogy sós vizet is lehet bele tenni. Mi a sós párásításhoz általában hegyikristálysót használunk. Ha azt feloldom, akkor beletehetem szerintetek?
 • zizi1919
  2010-05-12 09:46:46
  Tényleg szuper dolgokat írnak a cikkben a hidegpárásítóról,már én is gondolkodtam róla,a cikk egyrészt meggyőzött ill. a Ti tapasztalataitok is,de akinek van írja még le a tapasztalatát.
 • brigi0429
  2010-05-13 09:57:28
  Én úgy tettem bele a salvus vizet, hogy rá volt írva a vízre azt hiszem hogy lehet használni a hidegpárásítóba. Én nem tudom milyen a hegyikristálysó, de szerintem ha fellehet oldani vízszerűvé, akkor simán mehet a párásítóba, csak az a lényeg hogy ne legyen picit se darabos, mert akkor tönkre mehet a gép!!
 • szanthoeva
  2011-12-07 10:33:26
  Most fűtési szezonban szerintem megint aktuális a téma. Nagyon jó cikk és Brigi köszi az ötletet a Salvus vízzel, kipróbálom mindenképpen:-)

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media