2022. december 06., kedd - Miklós napja

mt

10 praktika a szúnyogcsípés megelőzésére

2022-06-26 23:18:05

Ebben az évben az áradások miatt rengeteg szúnyog van. A permetezések, irtások hatására pedig agresszívebbek, jobban csípnek, és a csípés helye is sokkal csúnyább, mint azelőtt. Sokaknak feldagad, bepirosodik, nehezen múlik, erőteljesebben viszket. Az orvosok azt állítják, hogy a gyerekek nagy része allergiás a szúnyogcsípésre. (Lassan már a tiszta levegőre is allergiások leszünk…) Jobban járunk tehát, ha megpróbáljuk megelőzni a bajt, és harcba szállunk a szúnyogokkal a kevesebb csípés érdekében. Összeszedtem néhány szúnyogűző praktikát Nektek:

szunyog
 1. A szúnyogok nem szeretik a citrusok illatát, így ha az ablakunkba citromfüvet ültetünk, akkor kevesebb jön be hozzánk éjszakára. Ugyanez igaz a levendulára is, amit már nagyanyáink is szúnyogriasztóként használtak. (Körbement egy körlevél a fél világon, hogy egy csomag vaníliás cukrot tegyünk a szobába, és nem jönnek majd a szúnyogok. Ezt kipróbáltam, de nem működik.)
 2. A szobát, ahol alszunk, nappal szellőztessük, és este, mielőtt felkapcsolnánk a lámpákat a lakásban, csukjuk be az ablakokat.
 3. A barkácsboltokban 1000 forint körüli összegért lehet kapni szúnyoghálót. Manapság trendi, ha a tépőzáras megoldást választjuk. Egy vékony tépőzár-csíkot felragasztunk az ablakkeretre, és a méretre vágott hálót csak rányomkodjuk.
 4. Kiságyra is létezik szúnyogháló, vagy használjunk esetleg egy zárható, földig érő baldachint. Arra figyeljünk ezek használatakor, hogy alatta ne legyen szúnyog, mert akkor gyakorlatilag összezárjuk a csemeténkkel. Babakocsira, mózeskosárra gumis szélű hálót gyártanak, de barkácsolhatunk mi is egyet magunknak otthon.
 5. Használhatunk kemikáliákat is. Már spray, krém és törlőkendőformájában is létezik szúnyogriasztó. Ennek kellemetlen szaga tartja távol a rovarokat. Ha lehet, akkor kisgyereknek válasszunk olyat, amelynek a hatóanyaga gyógynövények kivonatából készült, és nem káros a kicsi egészségére.
 6. Találkoztam most egy szúnyogriasztó karszalaggal, amit csak föl kell csatolni, és távol maradnak a vérszívók. Lehet karra, vagy bokára is tenni. Kíváncsi vagyok a hatására. Ha valaki már próbálta, jelezze, hogy érdemes-e ilyet venni. Ez utóbbi két megoldás akár kirándulásokkor is hatásos lehet, és a szúnyogokon kívül például a kullancsok ellen is hatásos.
 7. Használjunk a gyerekszobába elektromos szúnyogriasztót. Már, ha még kapsz a boltokban… Mi ugyanis égre-földre keressük, de mindenhol hiánycikk a környezetünkben, olyan sokan veszik. Szobánként egyet elég konnektorba dugni. Létezik párologtatós, ami illatanyagot bocsát ki, és elűzi a szúnyogot, létezik olyan, ami hangot ad ki és így a nőstény szúnyogokat tartja távol, és létezik olyan is, ami magához vonzza a vérszívókat, és megpörköli, elpusztítja.
 8. Léteznek szúnyogűző gyertyák, mécsesek, füstölők, amelyek szintén az illatukkal szó szerint elűzik a szúnyogokat. Ezt mindenki döntse el, hogy beltérre vagy kültérre alkalmazza inkább.
 9. Kissé elavult módszer az enyves papír kitűzése, amire egyszerűen ráragadnak a vérszívók.
 10. Lefekvés előtt az összes ablakot becsukva, mindenkinek a kezébe légycsapót adva, jól elszórakozhatunk a szúnyogvadászattal. A végén pedig reménykedhetünk, hogy nem maradt egy sem, és a felpörgött csemetéket gyorsan nyugtassuk meg, altassuk el. Nagy hátránya, hogy a falon lecsapott bogarak, rovarok foltot hagynak, úgyhogy ha lehet, akkor azonnal mossuk le a helyét. Pláne, ha már egy kis vért is szívott.
Megosztás:
Hozzászólások
 • Brekibogyó
  2010-07-20 12:48:51
  Még egy hatékony és természetes módszer a fokhagyma fogyasztása. Kellő mennyiségű fokhagyma fogyasztása során a bőrünkön keresztül is illatozik, amit a szúnyogok nagy ívben kerülnek. (előny, ha a környezetünkben élők is fokhagyma kedvelők :D)
  Az említett citromfű és levendula mellett hatásos még a menta és szegfűolaj. /szegfűszeg is ;)/
 • Adrienn
  2010-07-20 13:10:11
  :)))) Igen, a sok fokhagyma fogyasztásával nem csak a szúnyogokat űzzük el magunk mellől. :)

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media