2021. október 20., szerda - Vendel napja

mt

Saját étel vagy kész bébiétel?

2021-04-12 23:02:03

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk mihamarabb velünk együtt kanalazza a vasárnapi ebédet, akkor érdemesebb a házikosztra szoktatni. Amíg csak 1-1 kanálkával eszik, addig felesleges az üveges étel, hiszen nem fogy el, felbontás után pedig csak 2 napig tárolható, és hiába kapja még 2 napig a már felbontott ételt, valószínűleg így sem fog elfogyni. Ezért ilyenkor sokkal praktikusabb egy negyed almát összeturmixolni, a maradékot meg megehetjük mi.

befőtt

Amikor már többféle ételt eszik, a mi ételeinkből kaphatja a számára fontos részeket. A bébiételek is jól jöhetnek, például utazáskor, vagy ha másra szeretnénk bízni a kicsit. Akkor is jól jöhetnek, ha nagy a hajtás és nincs idő főzni. A főzelékek előállítása házilag gyerekjáték, azonban a gyümölcspépeket télen nehezebb beszerezni, előállítani, ilyenkor jól jöhetnek a készen kapható gyümölcspépek. Ha viszont mindennap bébiételt kap a baba és csak azt, akkor rá fog szokni az ízére és előfordulhat, hogy pár hónap múlva, amikor már velünk együtt ehetne mindent, nem fog neki ízleni a házikoszt. Másik hátránya a bébiételeknek, hogy drágább, valamint a nagyobb étkű kicsik nem laknak jól vele.

befőtt

Valójában nem nagy gond főzni a babának, ha néhány apró trükköt alkalmazunk:

  • Amikor már húst is eszik, de még nem tudja megrágni: főzzünk meg egyszerre egy csirkemellet vagy pulykamellet, turmixoljuk össze a főzőlével, tegyük bele egy gumis jégkockatartóba és fagyasszuk le. Ebből lehet a pici számára kivenni majd és hozzákeverni a főzelékekhez a napi húsadagot.
  • A főzelék-alapanyagokat a saját napi ételeinkből válasszuk ki: ha levest főzünk a kicsinek összeturmixolhatjuk belőle a korának megfelelő zöldségeket, ha paradicsomszószos tésztát eszünk, a kicsi kaphat paradicsomos krumplit vagy rizst stb.
  • Ha egyfajta főzelékből nagyobb adagot főzöl egyszerre, aztán kis edényekben adagonként lefagyasztod, mozgalmasabb napokon, amikor nem főzöl, a baba megkaphatja.

Fagyasszunk! Főzzünk be!

Ha a hozzátáplálás télen kezdődik, akkor sem kell lemondania a babának a finom gyümölcsökről: a megmosott, meghámozott őszibarackot, sárgabarackot, málnát és egyéb gyümölcsöket kis dobozokban lefagyaszthatjuk, a paradicsomot magunk is befőzhetjük (akár héjában is be lehet főzni a félbevágott paradicsomokat, még forrón tegyük üvegbe őket, aztán 2 hétig dunsztoljuk az ágyneműtartóban az ágynemű között). Hasonló módon eltehető a paprika is, illetve főzhetünk be kompótot, lekvárokat kedvünk szerint.

befőtt

Víz

Kezdetben a baba szoptatás után, vagy előtt kap kanalas ételt, így evés után nem lesz szomjas, abban a pillanatban azonban, hogy valamelyik étkezésnél már csak főzeléket/gyümölcsöt eszik, meg lehet kínálni egy kis innivalóval. Ez ne tea vagy gyümölcslé legyen, kapjon inkább vizet, az jobb szomjoltó és a fogainak sem ártalmas. Csapvizet 1 éves korig ne adjunk a kicsinek, kapjon inkább forralt vizet vagy bababarát ásványvizet.

Forrás: Kismamablog

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media