2022. január 21., péntek - Ágnes napja

mt

Lépésről lépésre - Önállóan enni 2.

2021-02-18 23:21:11

Valóban sokkal gyorsabb, hatékonyabb a gyerek étkezése, ha mi, felnőttek fogjuk meg a kanalat, és ügyesen, gyorsan, hatékonyan a kisded szájába lapátoljuk az egész kaját, amit ebédre szántunk. Már éppen elég időnk volt gyakorolni a abba szájába betalálást, már tudjuk, hogy a kanálra mekkora adagot tegyünk a pépből, és a ritmusérzékünk is eléggé fejlett, hogy az első pár falat után tudjuk, hogy ez alkalommal milyen ütemben kell a kanalat a gyerek szájához emelgetni, hogy már üres legyen, de ne is várjunk túl sokat. Viszont nem az a cél, hogy mi legyünk ügyesebbek, hogy rekordidőt döntsünk az étkeztetés terén, hanem az a cél, hogy csemeténk türelme, kézügyessége és kitartása fejlődjön.

A türelem rózsát terem

Elsősorban a jó példa kell, hogy a szeme előtt lebegjen, mely szerint Anya is végigvárja, Anya is türelmes. Higgyétek el, kedves Anyukák, hogy a falat eljuttatása a gyomorig csak eleinte tűnik végtelen feladatnak, és csak számunkra olyan nagyon egyszerű. Napról-napra látszik majd a csemete fejlődése, ügyesedése, de eleinte még viccesen ügyetlenkedik egy kicsit. Persze érdemes hozzátenni, hogy az éhség nagy úr, és elsősorban ez fogja hajtani gyermekünket, hogy mielőbb hatékonyan juttassa a falatot a tányéról a szájába.

baba

Persze vannak közben olyan mondatok, amelyek végtelenszer elhangoznak, de ezen se bosszankodjunk. Az Anyák feladata az, hogy türelemmel, kitartással jó példát mutassanak. Mondjuk el teljesen nyugodtan, csicsergő hangon ezerszer egy fél óra alatt, hogy:

 • Ne játssz vele!
 • Ne trancsírozz, csak fogd meg, és edd meg!
 • Nem szabad ledobálni a földre! A székre sem!
 • Ne kend a hajadba!!!! Az enyémbe se!
 • Ne borítsd ki! Ne rázd! Ne csapkodd!
 • Ne kavargasd, nem főzőcske!

Persze ezek mind-mind csak tiltások, és ha a gyerek csak tiltásokat hall, akár meg is ijedhet a korlátoktól, és a gátlásaitól menekülve akár éhségsztrájkot is csaphat, ami senkinek sem jó. Ezért egy picit érdemes hagyni, hogy csapkodjon, trancsírozzon, lepotyogtasson, hiszen ezáltal is tapasztal és tanul, de ezt a fajta megengedést se vigyük túlzásba, mert azt fogja hinni, hogy ez a normális. Ha a csemete a sok tiltás ellenére sem cselekszik az elvárásoknak megfelelően, akkor folyamodjunk más megoldáshoz. Felejtsük el a tiltásokat, és azt javaslom inkább a következő irányítgatást alkalmazzuk helyette:

 • Az étel nem játék! Nézd csak, így szoktuk kanalazni!
 • Ez gurul! Kapd el, és edd meg gyorsan!
 • Ó jaj, ez lepotyogott. Inkább potyogtassuk a szádba!
 • Hoztam konyharuhát, ide töröld!
 • Főzőcskézzünk: pici piros, pici sárga a kanálra, most pedig hamm, bekapjuk!
A maszat miatt pedig továbbra se fájjon a fejed. Inkább készíts oda egy tiszta, kis törölközőt, enyhén benedvesítve, hogy gyorsan tisztára törölhesd a szabadon lévő testrészeket. A ruhácskákat pedig csak néhány hónapig kell minden étkezés után cserélni, addig pedig teljes nyugodtsággal hagyjuk kibontakozni gyermekünket.

Jó próbálkozást kívánok!

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media