2023. március 29., szerda - Auguszta napja

mt

Hogy néz ki a helyes mellre helyezés? (folytatás)

2022-04-22 23:03:48

Praktikák a szoptatáshoz

Sokszor az is segíthet, ha az anya a hüvelyk- és a mutatóujja között ellapítja a mellét, közvetlenül a bimbó és a bimbóudvar találkozásánál, ekkor hiába nem nyitotta ki olyan nagyra a baba a száját, mégis nagyobb mellrészt lehet beletenni a szájába.

Ha már rajta van a kisbaba a mellen, és nehezen lehet leszedni, akkor fontos, hogy először az ujjunkkal szakítsuk meg a vákuumot a baba szája sarkában. Ha csak kihúzzuk, az egyrészt nagyon fog fájni, mert iszonyú erős vákuumot csinál a baba, másrészt pedig mindenféle mikrosérülés keletkezhet az ember mellbimbóján. Kihúzni nem szabad a mellbimbót a baba szájából, mert az nem sok jóra vezet. Ha a baba már rajta van a mellen és elkezdett szopizni, akkor azt is meg lehet csinálni, hogy az anya kézzel lehúzza a baba állát, és közben közelebb húzza magához őt. Így is mélyebben becsúszik a szájába a mellbimbó.

szoptatás

Tudom, hogy kicsit elrettentő a sebes mellbimbós rész, de ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek ki fog sebesedni a mellbimbója. Ha sebes a mellbimbó, akkor valami nem stimmel. Lehetnek a kisbabának olyan anatómiai eltérései, amik lehetetlenné teszik azt, hogy jól mellre helyezzük. Tehát megeshet, hogy az ember mindent jól csinál és mégsem jó, mert fáj. Ha ilyet tapasztal az anya, akkor érdemes megnézetni szoptatásban jártas szakemberrel a kisbaba száját, mert elképzelhető, hogy le van nőve a baba nyelve. Ekkor házilag hiába kísérletezik az ember a mellre tevéssel, mert akármit csinál, nem lesz jól mellen a kisbabája. A baba egyszerűen nem tudja kinyújtani a nyelvét, pedig - ahogy mondtam - előre kell, hogy nyújtsa a nyelvét ahhoz, hogy hatékonyan tudjon szopizni. Lehetséges, hogy ez az úgynevezett ajakfék túl rövid vagy vastag, így a kisbaba nem tudja kipöndöríteni az ajkát, amikor szopizik. Ugyanígy lehetséges például az, hogy a kisbabának túlságosan boltozatos a szájpadlása és ez okozza a fájdalmas szoptatást, pedig az ember mindent a nagy könyv szerint csinál. Ekkor is érdemes szoptatási szakemberhez fordulni, aki speciális, személyre szabott pózok kikísérletezésében segíthet a helyzet lehető legjobb megoldásában.

Hányszor legyen mellen a kisbaba?

Ha jól van mellen a kisbabánk, hatékonyan szopizik, akkor azt várhatjuk, hogy az első napokban rengeteg alkalommal lesz mellen, és ez így teljesen normális. Természeti népeknél megfigyelték - ahol a kisbabákat ugye meztelen felsőtesttel hordozzák egész nap, tehát a kisbaba annyiszor cuppan rá a cicire, ahányszor neki erre szüksége van -, hogy a babák átlagosan 24 percenként szopiznak. Ez nyilván meleg éghajlaton történik, ahol a folyadékpótlás nagyon fontos. Ezzel nem azt mondom, hogy valaki tegye 24 percenként mellre a babáját, de ez azt érzékelteti, hogy az ember normális működéséhez, a kisbaba normális működéséhez nem az áll közel, hogy valahány óránként kerüljön mellre a baba. Általában a szoptatás az első napokban úgy alakul, hogy reggel és délelőtt még viszonylag nagyobbakat alszanak, akár egy-két-három-négy óra is eltelhet két szoptatás között, viszont délután és estefelé felgyorsulnak az események, és vagy nem lehet leszedni a mellről a kisbabát, mert rögtön ordít, vagy pedig iszonyatosan gyakran szopizna, akár félóránként is. Ez egy normális újszülött működése.

Újszülött mellett előfordulhat, hogy mondjuk, délután ötkor az anyuka mindent eldob a kezéből, beül a szoptatós fotelba, és tízkor kiszáll, ami rettenetesen hangozhat, ha az embernek még nincsen babája. Talán nagyon nagy szemléletváltást jelent, de meg kell, mondjam: egyrészt már önmagában az, amikor az embernek gyereke születik egy nagy szemléletváltás, akárhogy táplálja is, akármit is csinál vele. Másrészt, amikor az ember ebben benne van, akkor nem így érzékeli, akkor ez teljesen természetes folyása a napoknak, és megtanul vele élni, a napjai részévé válik. Ez az időszak iszonyú gyorsan elrepül, az ember szinte alig veszi észre, hogy benne van és aztán már el is múlt, s van egy három hónapos babája, aki kettő perc alatt végez a szopizással, utána gagyog, nézelődik, és nem lehet visszarakni a mellre.

Általában az jellemző, hogy a mamák az első hetekben azért hívnak, mert úristen, 4 órája mellen van a gyerek, és még mindig nem lehet lerakni, majd pedig három hónapos korban, hogy úristen, két percig szopott a gyerek, biztos nem jutott elég tejhez, biztos valami gond van. De, ahogy említettem, a kizárólagosan szoptatott kisbabánál bármilyen viselkedést is tapasztaljunk, ha a pelusok rendben vannak, akkor valószínűleg nem a tej mennyiségével van a probléma, csupán a kisbabánk nagyon szeret szopizni.

Forrás: Születés Hete Portál

A cikk folytatása itt olvasható.

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media