2021. december 06., hétfő - Miklós napja

mt

Főzzek, vagy bébiételt vásároljak?

2021-03-29 23:01:22

Nagyon sok információt, véleményt hallani a kész bébiételek mellett és ellenük is, így a hozzátáplálást kezdő anyukáknak nincs egyszerű dolguk a táplálkozási szabály-, és információrengetegben. Ezért egy picit próbáljuk mindannyian gondoljuk magunkat egy csecsemő édesanyjának a helyzetébe.

A csecsemő szó eredeti jelentésén még biztosan nem gondolkodtatok, ezért induljunk ki ebből. A csecsemő, mint összetett szó így épül föl: csecs+emő, azaz csecs+evő, azaz az anyai mellből táplálkozó kicsiny emberi lány. Ezért fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a gyermek 6 hónapos koráig, amennyiben az élet másképp nem rendeli, törekedjünk a kizárólagos anyatejjel való táplálásra, és csak amikor a gyermek életkori sajátosságai megengedik, a gyomra, bélrendszere kellően felkészült, akkor kínáljuk más, szilárd táplálékkal.

Az első falatot mindenképp mi készítsük neki (szerintem). Ez azért nagyon fontos, hogy az anya pontosan tisztában legyen azzal, hogy mit ad a gyerekének. Sokan ugyanis abba a hibába esnek, hogy a hozzátáplálás megkezdésekor a bébiételes üveg címkéjét el sem olvasva, vakon adják a falatot a csecsemő szájába. A konzerv bébiétel ugyanis nem csak pl. répát tartalmaz, még akkor sem, ha ez a neve, hogy répapüré. Biztos vagyok benne, hogy mellette legalább rizs biztosan van az üvegben. És még ki tudja, hogy mi minden. Ezért hát, ha biztos szeretnél lenni abban, hogy csak répát adsz a gyermekednek, akkor vásárolnod kell egy répát, megfőzni, pépesíteni, és úgy kínálni kanállal.

maszatolás

Néhány hét alatt eljutsz arra a szintre a csöppségeddel, hogy már többféle ételt adhatsz neki, de még mindig nagy problémád, hogy alkalmanként nem eszik sokat. Így egy-egy zöldség, gyümölcs akár napokig is eltarthat, gyakran a fele megromlik, és kidobódik. Ekkor érdemes elgondolkodni azon, hogy egy üvegnyi bébiétel elkészítéséhez felhasznált anyag és energia forintosítható-e, és ha igen, akkor mennyibe jön ki neked, hogy egy üvegnyi ételt elővarázsolj. Számoljunk egy kicsit, maradjunk a répánál. Ehhez legalább két szál répa szükséges, az meg kell venni, hazacipelni, megmosni, megtisztítani, megfőzni, valami mást is mellérakni, mondjuk akár húst is beletenni. (Ekkor már tiszta trutyi a konyha.) Megfőzni, leszűrni, turmixolni (ha van elegendő mennyiség ehhez), tányérba tenni, és elmosogatni mindent. Mindannak tudatában, hogy ez az üveg bébiétel lassan fogy majd el, és mondjuk a felét kidobod, mert megromlik... Nos, érdemes elgondolkodni, hogy ezt az egész tortúrát egy 200 forintos üvegcsével megússzuk. Van épp elég dolga egy anyukának, aki kisgyereket nevel, ott a vasalás, vásárlás, főzés apának, szoptatás, alvás. Egyszóval: ebben az időszakban szerintem maximálisan megéri a bébiételt megvásárolni.

Amikor pedig a gyermek gyomra már nagyobb adag befogadására is képes, amikor már elfogy napi 2-3 üvegcse is, akkor már ismét érdemes elgondolkodni azon, hogy ekkora mennyiségért talán már érdemes elővenni a mixert, ha egyáltalán szükség van még rá. A hónapok múlásával ugyanis a kicsi már lassan azt az ételt fogyasztja, amit Ti is esztek, csak esetleg picit puhábbra főzve, vagy összetörve. Ha ezt a mennyiséget forintosítjuk, az napi 600-800 forint is lehet bébiételben, amire egy spóroló anyuka nem biztos, hogy azt mondja, hogy belefér a családi kasszába. Főtt étel viszont már eleve van otthon úgyis.

Azonban lehetnek olyan alkalmak, amikor még jól jön, ha van a kamrában egy-egy bébiétel. Ilyen eset lehet a kirándulás, utazás, vagy egy váratlan vendég betoppanása. Ilyenkor nem biztosa, hogy van alaklom főzőcskézésre, de a gyereknek akkor is enni kell adni. Egy üveg bébiételt megmelegíteni viszont nem nagy kaland. Gyors, és a kicsi sem lesz hisztis az éhség helyzet miatt.

És persze fel kell hívnom még a figyelmet arra, hogy mire figyeljünk a bébiétel vásárlása közben:

 • Az összetevőket minden üvegen egyenként nézzük meg, hogy biztosan nincsen benne olyan, amit a gyermek még nem ehet.
 • Lehetőleg olyan üveget válasszunk, amely hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
 • A tartósítószert minden anyuka kerüli, és ezt jól teszi!
 • A színezőanyag (ha van benne) maximum természetes eredetű legyen. Pl. cékla, sóska, bodza, stb.
Megosztás:
Hozzászólások
 • Ahsoka
  2010-11-16 21:15:34
  Nálunk ez az elmélet sajnos nem jön be, mivel a lányomnál a "házikoszttal" kezdtük a hozzátáplálást, vagyis mindent én kotyvasztottam neki. Ezek után viszont eszébe sincs megenni a bébiételt. (Meg is tudom érteni. Ti kóstoltátok már, hogy milyen borzalmasak?) Egyedül az üveges gyümölcsleveket adom neki néha, de most, hogy van mandarin, inkább kicsavarok 3-4-et és leszűröm teaszűrővel, így 2 legyet is ütök egy csapásra, mert megissza a levét és megeszi a húsát is. És imádja!
  Korábban én is tartottam a biztonság kedvéért üveges bébiételt a hűtőben, akkor hagytam fel vele, amikor ki kellett öntenem az egészet, mert Szani inkább éhen halt volna, de 2 kanálnál többet nem tudtam belenyomni.
 • dtrizner
  2010-11-17 12:59:23
  Hát én is inkább az otthon főtt étel pártján állok. Szotyinak is minden nap frissen főztem, és a tesóval is ezt tervezem. Azért azt hiszem két répa meg egy krumpli összeturmixolásától még nem fordul fel az egész konyha... Persze utazáshoz jól jön a bébiétel, mert nem kell hűteni, az üveg jól zár, kényelmesen elő lehet venni bármikor. De a hétköznapokban én maradok a házikosztnál.
 • Erenya
  2015-01-19 21:31:46
  Nem rizskeményítővel szeretném hizlalni majd a gyerekemet, és azt se tudom ellenőrizni, hogy tényleg nem tartalmaz-e hozzáadott cukrot. Ezenkívül lehet nagy mennyiséget megfőzni, pépezni és kis adagokban lefagyasztani, így máris jobban megéri talán.
  És nem tudom, én nem szoktam összetrutyizni a konyhát akkor se, ha magunknak főzök. A krémlevessel se.
  Na meg ha valaki utál mosogatni, inkább mosogatógépre ruházzon be.
 • Adrienn
  2015-01-21 09:50:34
  A fagyasztott étel ízét én nem szeretem, így a fagyasztás nálam csak akkor jöhet számításba, ha az alapanyagokat fagyasztom, és aztán felengedés után új ételt készítek belőle, hőkezelve, fűszerezve. Egyébként, ha valakinek nincs baja ezzel, akkor tényleg megéri nagy mennyiséget elkészíteni, kis adagokban lefagyasztani.
  A hozzáadott cukrot minden esetben fel kell tüntetni a bébiételes üvegen, így biztos lehetsz benne, hogy nem tartalmaz, ha az összetevőkön nincs rajta.
  És lássuk be: akármilyen egy főzési folyamat, akármennyire gondosan kivitelezett, trutyival jár. Többször kezet kell mosni közbe, többször megmosunk mindent, és többször töröljük a pultot is. Ez nagyobb mennyiségű étel készítésekor elhanyagolható, de ha csak egy kis pohárnyit csinálunk, akkor arányaiban több.
  Értem én, hogy szeretünk főzni, és értem, hogy szívesen tesszük, de néha egy-egy üveg bébiétel felbontásával ne érezzük rossz anyának magunkat.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media