2018. június 18., hétfő - Arnold, Levente napja

mt

Barack lekvár

2017-06-21 23:28:56 - Adrienn

Barack lekvár
Barack lekvár

Hozzávalók:
  • 1 kg sárgabarackonként,
  • 40 dkg cukor.

Az elkészítés menete:

A gyümölcsöket alaposan megmossuk, majd lobogó vízbe tesszük néhány másodpercre. A forrázást követően a héja könnyen lehúzható lesz.

A meghámozott barackokat kimagozom, majd egy fazékba teszem mindet. Én ilyenkor kicsit össze szoktam törni krumplinyomóval, de sokan darálják, vagy aki darabosan szereti, egyszerűen csak negyedekre vágja.

Kilogrammonként 40 dkg cukrot adok hozzá, majd közepes lángon főzni kezdem. Réz edényben nem kell kevergetni, egyébként érdemes, hogy ne égjen le.

Ahhoz, hogy sűrű lekvárt kapja, viszonylag sokáig, legalább 40 percig kell főzni, egyébként 15-20 perc főzési idő után már simán üvegekbe tölthető. Én ez utóbbi változatot jobban szeretem császármorzsára csorgatva, mézeskalács tésztájába, a sűrűbbet kenyérre, süteményre kenve.

Az üvegeket alaposan mossuk ki. Én a nedves üvegeket néhány percre mikróba szoktam állítani, ahol a forró gőz még fertőtleníti is. A lapkákat ugye nem tesszük a mikróba, hiszen fémből vannak, azokat alaposan megmosom.

A kész baracklekvárt a forró vízbe állított üvegekbe kanalazom, az üvegeket lezárom, majd 5-10 percre a feje tetejére állítom, majd 2 napig dunsztba teszem.

A kihűlt üvegeket a dunsztból kivéve egyenesen a kamra polcaira pakolom.

Jó munkát kívánok!

TIPP:

  • A barackmagokat ne dobjátok ki, hanem szárítsátok meg kicsit, és törjétek meg. A kemény házban lapuló magocskákból naponta 5 testsúlykilogrammonként 1 szemet megehettek. Nagyszerű természetes B17 vitamin forrás, ami a rák megelőzésére kiváló. Rákos betegek ennek a mennyiségnek a többszörösét is megehetik.

Feltöltötte: Adrienn. Köszönet érte.
Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!

Megosztás:
Hozzászólások
  • Adrienn
    2012-07-12 18:55:39
    Életemben először főztem baracklekvárt, és mondhatom, nagyon jól sikerült. Büszkén veszem szemügyre minden nap a kamra polcán az üvegeket. :) Megkóstoltuk, és finom is nagyon! :) Ajánlani tudom mindenkinek!
  • Timczimami
    2012-08-08 07:46:24
    Én kicsit más recept szerint, de tegnap csináltam én is...remek lett!! :)
  • Adrienn
    2012-08-08 11:57:20
    Te hogy csináltad?
  • Timczimami
    2012-08-23 08:18:17
    Szia! Én a barackokat kimagvaztam, aztán cukros szirupban megfőztem, sűrű szitán átpasszíroztam végül újraforraltam és egy kis dzsemfixet csempésztem bele...
  • Timczimami
    2012-08-23 08:18:57
    Az üvegeket és lapkákat forró ecetes vízben fertőtlenítettem...
  • Timczimami
    2012-08-23 08:20:24
    Ja és ha kicsit több vizet teszel hozzá szörpnek lemerheted a 3/4-ét.
    Azt is csináltam belőle, nagyon finom lett...
  • Adrienn
    2012-08-24 15:19:31
    Több vizet?? Eredetileg nem is kell hozzá víz. Te mennyit tettél mennyi barackhoz, és a cukor arányt is áruld el lécci.
  • Timczimami
    2012-09-14 07:49:04
    Szia! Az arányok: 2,5 kg barack megmosva, kimagozva, édességétől függően kb 1-1,5 kg cukor hozzá és tettem bele 2 l vizet. ebből 1,5 l a szörp lett. Felforr, kb 15 percig együtt főzöm, utána lemerem a szörpnek valót, teszek bele ízlés szerint citromlevet, azt újraforralom és mehet üvegekbe. A maradék, vagyis a barack kicsi lével(0,5l) kerül átpasszírozásra, újraforralom és utána keverem hozzá a dzsemfixet cukorral , még utána forralom 5 percig, aztán az is mehet üvegekbe.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media