2024. április 19., péntek - Emma napja

mt

Mákos bejgli

Mákos bejgli
Mákos bejgli

Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 65 dkg finomliszt,
  • 15 dkg cukor,
  • 25 dkg margarin,
  • 2-3 dkg élesztő,
  • 3 tojás sárgája + 1 egész tojás a tészta tetejének megkenésére,
  • 3 dl tej,
  • 1 citrom reszelt héja és leve,
  • kiskanál fahéj.
  • A mákos töltelékhez:
  • 45 dkg darált mák,
  • 2 és fél dl tej,
  • 25 dkg cukor,
  • mazsola ízlés szerint,
  • 2 evőkanál méz,
  • 1 vaníliás cukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • kiskanál fahéj.

Az elkészítés menete:

Egyik legközkedveltebb karácsonyi süteményünk.

A tészta elkészítése:

Kevés langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt.

A többi tészta-hozzávalót egy másik edényben összegyúrom, majd hozzáöntöm a felfutott élesztőt és még egyszer, alaposan összegyúrom.

Letakarom konyha ruhával, majd meleg helyen közel egy órát pihenni, kelni hagyom.

A mákos töltelék elkészítése: a tejbe belekeverem a cukrot, majd felforralom. Egyenletesen hozzá keverem a többi töltelék-hozzávalót. Folyamatos keverés mellett felforralom. Ha túl sűrűnek találnám, tejjel hígítom. Ha kész, leveszem a tűzről, hagyom hűlni.

A megkelt tésztát 4 részbe szedem (ebből 4 ród beigli lesz). Egymás után, egyenként téglalap alakúra nyújtom a tésztákat, ízlés szerint, vékonyan vagy vastagan rákenem a tölteléket, majd feltekerem. A tésztavégekre érdemes odafigyelni, ne rakjunk a közvetlen végekbe tölteléket, mert kifolyhat. A rudak tetejét villával megszúrkálom, majd a maradék 1 felvert tojással megkenem. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, majd közel 50 percet sütöm előmelegített sütőben 200 fokon, még a teteje aranybarna lesz. Szokás közvetlen sütés előtt még egy órát pihentetni a már feltekert rudakat.

Jó étvágyat kívánok!

A receptet beküldte: BettyBlue. Köszönet érte!

Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media