2022. szeptember 26., hétfő - Jusztina, Pál napja

mt

Grízes derelye

2010-07-26 11:17:13

A grízes derelyét pontosan úgy készítjük, mint a túrós vagy lekváros derelyét, azzal a különbséggel, hogy nem túrót vagy lekvárt teszünk bele, hanem előre elkészített grízt. Mondanám, hogy tejbegrízt, de tejallergiások ugye azt nem ehetik. Ezért a grízt csak enyhén sós vízben megfőzzük, esetleg pár szem mazsolát teszünk bele, és ha puhára főtt, megcukrozzuk. Aki szeretné, tehet bele néhány kanállal a hipoallergén tápszerből, utólag összekavarhatja pici fahéjjal, de ezek nélkül is nagyszerű töltelék. S, hogy ne legyen egyszerű dolgunk, a tésztát is készítsük mi házilag, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz benne tojás.

Grízes derelye

készül a derelye
Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 2 ek tojáspótló por
  • 10 ek víz
  • 1 csipet só

    A töltelékhez:

  • 2-3 ek gríz
  • 1 csipet só
  • 2 ek cukor
  • esetleg fahéj, mazsola
  • víz

    A prézlihez:

  • 2 megszárított vizes zsemle lereszelve
  • 2 tk fahéj
  • 2 ek cukor
  • fél deci olaj.

 

Elkészítése:

Először el kell készíteni a grízt, ami töltelékként a tésztába kerül, hogy legyen bőven ideje hűlni, mielőtt a tésztába csomagoljuk.

A gríz hűlési ideje alatt a tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, és csomómentesen összedolgozzuk. Kemény tésztát kapunk.

A tészta nyújtásához a legcélszerűbb eszköz a tésztanyújtó gép, viszont, ha nincs ilyened, akkor sodrófával is próbálkozhatsz. Nem biztos, hogy sikerül annyira vékony tésztát nyújtanod, mintha géppel dolgoznál, de nagyon finom lesz picit vastagabb tésztával is.

A kinyújtott tésztára egyenlő távolságokra kicsi halmokat tegyél a grízből, majd hajtogasd rá a tésztát. Ha az ujjaddal kicsit bevizezed a tésztát a töltelék körül, akkor könnyebben összetapad.

Derelyeszaggatóval vágd szét a kész, nyers derelyéket, és lobogó, enyhén sós vízben 5 perc alatt főzd készre. De amíg a főzővíz felmelegszik, érdemes elkészítened a prézlit is, hogy a kész tésztákat leszűrés után azonnal bele tudd forgatni.

A prézli elkészítése nagyon egyszerű: A hozzávalókat összekavarod, és serpenyőben aranybarnára pirítod. Nagyon kell vigyázni, mert lassan kezd barnulni, de aztán gyorsan odakozmálhat. Folyamatosan kevergesd, amíg a kívánt színt el nem éri.

A kifőtt tésztát csak bele kell forgatni a prézlibe, és már tálalható is.

Vicces, hogy nálunk pillanatok alatt elfogy a derelye - még lefotóznom sem sikerült. :)

Nem a leggyorsabban elkészíthető étel, de megéri a fáradtságot.

ALLERGIÁSOK FIGYELMÉBE AJÁNLOM, HOGY EZ AZ ÉTEL:

Tejmentes
Tojásmentes

Jó étvágyat kívánok!

Küldd be hozzánk Te is a kedvenc receptedet fotóval!

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media