2017. február 22., szerda - Gerzson napja

mt

Főzelékek, menük - 5 hónapos kortól

2017-01-07 23:01:53

Karalábé főzelék

Hozzávalók: karalábé, csicsóka, sárgarépa, lilahagyma, olaj

Egy kis darab hagymát kevés olajon megdinsztelünk. Ezután rászedjük az apró darabokra vágott karalábét, répát és csicsókát, és annyi vízzel felöntjük, ami ellepi őket. Puhára pároljuk, majd a végén kevés főzőlével együtt pürésítjük.

Lehet burgonyával is készíteni. A csicsóka azért jobb, mert pürésebb lesz tőle az étel, és jobban kihozza a karalábé édeskés ízét.

Kínai kel csirkehússal

Hozzávalók: zsenge sárgarépa, burgonya, kínai kel, kis hagyma, csirkemell, olívaolaj

A hagymát a sárgarépával együtt megpároljuk. Közben a burgonyát és a kínai kelt apró kockákra vágjuk és hozzáadjuk az előbbiekhez. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi, majd a húst is hozzáadjuk, és az egészet puhára főzzük. A végén a főzőlével pürésítjük az alapanyagokat.

Salátafőzelék

Hozzávalók: zsenge salátalevelek, csicsóka, kevés citromlé, só, olívaolaj

A salátaleveleket és a csicsókát apró kockákra szeljük, és annyi vízzel, amennyi ellepi, puhára pároljuk. A végén a főzőlével, pár csepp citromlével, és egy kávéskanál olajjal pürésítjük.

8 hónapos kortól lehet sajttal vagy joghurttal is dúsítani.

Sóskafőzelék

Hozzávalók: sóska (leveles vagy mirelit), csicsóka, citromlé, olívaolaj

A sóskaleveleket előfőzzük, majd olajon tovább dinszteljük. A csicsókát külön edényben puhára főzzük. Amikor mindkét zöldség puhára főtt, a csicsóka levével pürésítjük őket. Pár csepp citromlével lehet még ízletesebbé tenni.

Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a zöldségeket! 8 hónapos kortól lehet sajttal vagy joghurttal is dúsítani.

sóska

Parajfőzelék / Spenót

Hozzávalók: spenót (mirelit vagy leveles), burgonya, olaj, fokhagyma, (só)

A burgonyát (sóban-vízben) megfőzzük. Közben kiengedjük a spenótot, ha mirelit; vagy megfőzzük, ha leveles. Fontos, - akár mirelit, akár friss - hogy a levét kinyomkodjuk felhasználás előtt. Egy kis serpenyőben apróra zúzott fokhagymát pirítunk, rászedjük a spenótot és együtt (esetleg egy kis vízzel) tovább pároljuk. A végén a parajt a burgonyával pürésítjük.

Bazsalikomos paradicsompüré

Hozzávalók: zamatos paradicsomok (3-4 db), burgonya, olaj, fokhagyma, friss vagy mirelit bazsalikom, (só)

A paradicsomokat előfőzzük, leszedjük a héjukat és kiszedjük a magos részüket. A burgonyát (sóban-vízben) megfőzzük. Egy kis serpenyőben apróra zúzott fokhagymát pirítunk, majd rászedjük az előfőzött paradicsomokat, és bazsalikommal ízesítve jól átfőzzük. A végén pürésítjük.

Húsos változat: a burgonyával együtt főzzünk meg egy kis darab csirke- vagy pulykahúst, majd a végén azt is pürésítsük a többi alapanyaggal.

Forrás: Rita konyhája

Rita konyhája hirdetés
Megosztás:
Hozzászólások
  • Veronika7504
    2012-07-28 10:50:40
    Mióta ehet az 5 hónapos csecsemő foghagymás ételt.Mert szerintem nem ehet és nekem a nagyobbik gyerek is csak 1 éves kora után evett.
  • Adrienn
    2012-07-31 01:00:13
    Én úgy tudom, hogy sülve vagy főve már 8 hónapos kortól adható.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media