Bébiétel házilag
2022-06-12 23:00:20
A csecsemők számára a legjobb táplálék az anyatej, amely mindig steril, megfelelő hőmérsékletű és kéznél van. 6 hónapos korban viszont - a baba igényeinek növekedésével - ideje megkezdeni a hozzátáplálást. Mielőtt azonban hozzákezdenénk a bébiételek gyártásához, néhány szabályt meg kell jegyeznünk:
1., A felhasználandó gyümölcs vagy zöldség mindig legyen friss, és származzon megbízható helyről. A nagyüzemben termelt, mindenféle permetezőszerrel kezelt répa nem feltétlenül a legjobb a kisbabának. Törekedjünk arra, hogy bio élelmiszereket vásároljunk.

2., A munka megkezdése előtt alaposan mossuk meg az alapanyagokat. A használni kívánt edényeket és eszközöket fertőtlenítsük, és használat közben is többször öblítsük át folyó víz alatt (pl. hámozás és darabolás között). Ne feledkezzünk meg a kezünk tisztaságáról sem. Darabolás előtt a már meghámozott gyümölcsöket, zöldségeket újra mossuk meg. Fontos, hogy előtte nehogy kioldódjon a gyümölcsök, zöldségek vitamintartalma.
3., A bébiételnek szánt gyümölcsöket, zöldségeket soha ne főzzük, hanem csak pároljuk. Ekkor kevés víz hozzáadásával az alapanyagok alacsony hőfokon a saját levükben párolódnak puhává. Ha a pároláshoz magas hőfokot használunk, akkor az összes vitamint elpusztítjuk. A párolás ideje se legyen túlságosan hosszú. Az apró kockára vágott zöldségeknek, gyümölcsöknek 6-10 perc, mireliteknek 4-7 perc párolási idő bőven elég. Ha a megpárolódott kis kockákat fedő alatt hagyjuk kihűlni, akkor legalább annyira puha lesz, mintha főztük volna.
4., Ha vitamindús ételt szeretnénk kicsikénk elé tenni, akkor szem előtt kell tartanunk, hogy a vitaminok nem csak a hő, de a fény hatására is lebomlanak, ezért mindig lefedett edényben végezzük a párolást, sőt, feldolgozás előtt nem szabad sokáig állni hagyni a nyers alapanyagokat, mert az idő sincs jó hatással a vitaminokra. Ezért a feldarabolt alapanyagokat már ne tároljuk nyersen, hanem mielőbb dolgozzuk fel.

5., Az ételekhez ne használjunk se sót, se cukrot. A gyümölcs vagy zöldség saját ízét kell megszerettetni a kicsivel. Savanyításhoz se ecetet használjunk, hanem citrom frissen facsart levét. Az olajokat a párolás végén adjuk az ételhez, és csak éppen forraljuk össze az étellel. A megpárolódott alapanyagok pépesítéséhez használjunk botmixert.
6., Legyen kéznél mindig egy kis műanyag doboz, amiben a megmaradt bébiételt hűtőbe tehetjük. A húsos, halas vagy tojásos ételeket egy napig raktározhatjuk hűtőben, aztán vagy el kell fogyasztani, vagy ki kell dobni. A zöldséges, gyümölcsös ételek pedig maximum 3 napig állnak el hűtőben. Fagyasztani is csak adagonként érdemes, hiszen a fagyasztóban nem szabad 2 hónapnál tovább tárolni, és a kiolvasztott ételeket is azonnal el kell fogyasztani. A kiolvasztott ételeket még egyszer visszafagysztani szigorúan tilos!
- csöppöm2010-10-27 15:25:58Alapvetően támogatom, hogy ha teheti az anyuka főzzön gyermekének, mert annál finomabb nincs:) De a hozzátáplálás kezdeti időszakában nekem praktikusabbak voltak a készen kapható bébiételek. Nem kellett időt pazarolni a főzésre, illetve azon gondolkodni, hogy a főzéshez vásárolt alapanyagok tartalmaznak-e káros anyagokat. Egyszerűen praktikus!
- Adrienn2010-10-27 17:37:02Egyetértek Veled. Az első pár alkalommal, amikor még bátortalan az ember, akkor nagyon jó tud lenni. Nem is beszélve arról, hogy olcsóbb. Merthogy nem eszik meg csak 2-3 kanállal a kajából, és azt a 2-3 kanálnyit meghámozni, megfőzni, pépesíteni.... Gyorsabb egy bébiétel, meg időben sokat spórolhatunk vele. Viszont amikor már egy üveg kaja nem elég egy alkalommal, és napi 2-3 alkalommal is adnék neki főzit, akkor bizony sokkal olcsóbb főzni egy kicsit.
- savanya2010-11-28 20:38:12Nem tudom hova írjam ezért ezt a helyet néztem ki és megosztom (azokkal akik elolvassák) :) , hogy milyen fejlesztő reggelit találtam ki. Persze lehet, hogy sokan így csinálják de nekem 2 napja jutott eszembe. Gyereket beültetem a székébe, fogok kétféle felvágottból egy egy szeletet, egy késhegynyi vajat majd egy szelet kenyér belsejét és egy gerezd héjazott magozott paradicsomot. ezt mind bele a darálóba és addig darálom míg formálható nem lesz. Fejlesztő azért mert kis darabokat tépek le az összegyúrt formából és leteszem elé a tálcára, hogy vegye fel ezzel gyakorolva a finom-motorikus mozgást :) És nagyon élvezi, hogy egyedül veszi a szájába! (És nem morzsál) :!!! :D :D :D
- Adrienn2010-11-29 10:27:45Ez nagyon okos dolog. Én is ki fogom próbálni. :)
- e.bari2017-01-19 10:41:07De jó kis cikk, köszönjük! Most épp a lidlkonyhán találtam pár nagyon egyszerű bébiétel receptet, érdemes azokat is kipróbálni! http://bit.ly/lidlreceptek
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.