2022. december 01., csütörtök - Elza napja

mt

Hogyan tanítsuk meg önállóan inni

2022-03-21 23:00:50

Olyan 6-8 hónapos kor körül, amikor már az anyatejen kívül más folyadékot is adunk a csecsemőnek, felmerül a kérdés az anyukákban, hogy miből érdemes adni, hogyan kínáljuk a csöppséget. Ilyen fiatal csecsemőknél még a pohárral való itatást nem sokan vállalják be, bár sok szakkönyv kifejezetten ajánlja. Rövid távon egyszerűbb, kényelmesebb, ha elővesszük a steril cumisüveget, és ezzel próbálkozunk. A gyerek viszont hamar eléri azt a kort, amikor már elgondolkodunk, hogy talán már van olyan nagy, hogy ki lehet próbálni másféle itatási módot, és talán elindulhatunk az önállósodás útján ezen a területen is.

Cumisüvegből itatni a gyermeket nagyon kényelmes dolog, de rá kell jönnünk, hogy egy két-három éves gyerek már igen furcsán néz ki cumisüveggel a szájában. Még otthon, amikor senki nem látja, este, elalvás előtt bocsánatos dolog cumiból adni a vizet, de tudjuk, hogy az óvodás gyerekek már nem, vagy csak nagyon ritkán cumiznak. Így tehát adott a legvégső határidő, amíg mindenképp érdemes megtanítani a gyermeket a pohárból ivásra.

Köztudott, hogy a cumisüveg használatának van néhány hátránya, pláne, ha fogas gyerek használja.

  • Cukros italt (cukros teát, gyümölcslevet) eleve cumisüvegből ne adjunk soha! A fogak épségének nem igazán segítség, ha célzottan a fogakra irányítunk egy cukros löttyöt, azt is lassan, hogy legyen ideje a zománcot kellően lemarni. Arról nem is beszélve, hogy este, elalvás előtt, az utolsó cumi után már kevés gyermek mos fogat, és tudjuk, hogy a rendszeres ilyen elalvásnak lyukas fogsor a következménye.
  • A hozzászokás sem kevésbé veszélyes dolog. Mindig lebegjen a szemünk előtt, hogy olyasmihez ne szoktassuk hozzá a gyermeket, amiről később szeretnénk majd leszoktatni. A cumiról leszoktatás sokkal fáradtságosabb munka, mint megtanítani egy gyereket pohárból inni.
  • A cumiból teljesen más technikával kell inni. Meg kell dolgozni minden kortyért, mert a csöppnyi lyukon éppen csak folydogál az ital, így a gyors szomjoltás soha nem lesz olyan gyors, mintha inna egy-két korty vizet.
  • Nyáron akár egy-másfél liter folyadékot is megiszik egy egy-két éves gyermek. Csak számoljunk utána, hogy mennyi időbe telik ezt a folyadékmennyiséget átszívogatni azon az apró résen. Fölöslegesen megy el az idő cumizással, ahelyett, hogy gyorsan inna egy pár kortyot és már szaladhatna is tovább játszani.

szívószál

Ha összevetjük ezt a sok negatív dolgot a kényelem nyújtotta előnnyel, akkor bátran kijelenthetjük, hogy a poharas itatás javára eldőlt a mérleg. Már csak az a kérdés, hogy hogyan kezdjünk hozzá.

Lehetünk fokozatosak, vagy kezdhetjük azonnal a pohárral. Fokozatosságon azt értem, hogy először megtanítjuk a gyereket nagyot kortyolni úgy, hogy a cumi gumiján nagy lyukat vágunk, hogy szinte csak abban segít már a cumi, hogy nem önti nyakon magát a lurkó. Ha a félrenyelések minimálisra csökkentek, akkor léphetünk egyet a pohár irányába. Vehetünk neki csőrös poharat, csőrös itatót. Ezzel az egyszerű szerkezettel megtanulhatja a csöppség, hogyan kell tartani a poharat, hogyan kell megemelni az alját, ha többet szeretnénk inni. Könnyen rájön a tempóra, hogy mennyire kell megemelnie, ha gyorsan szeretne inni.

Vannak olyan csőrös szerkezetek, amelyeket még szívni kell, hogy jöjjön belőle az ital, ez a szerkezet átmenetül szolgál a cumi és a csőrös pohár között. Akinek van kedve, nyugodtan próbálkozhat vele, rosszat nem teszünk, és még egy rövid ideig megtartjuk a "nyakonöntésmentesség" biztonságát.

A csőrös pohárról sima pohárra átszokni már csak egyetlen lépés. A pohárba ilyenkor csak egy-két korty italt töltsünk eleinte, majd fokozatosan növeljük az italmennyiséget. A 3 és fél éves lányom poharát például még mindig csak félig töltöm. Nem hajt a tartár, a lényeg, hogy tudjon inni önállóan, és ha végre bekerül az óvodába, ne legyen ezzel gondja.

Ha valakinek nehéz lenne ez váltás cumi és pohár között, akkor egy szívószálat a cumisüvegbe téve könnyíthet a csemete dolgán. Emlékszem, én sokszor még a cumiba is a kitágított lyukon keresztül gyakran tettem egy hosszú szívószálat. Ez azért volt jó, mert mondjuk a kocsiban is a gyerek kezébe lehet adni, és mégsem cumizik, és nem is önti le magát, mert a cumi gumija a szívószálat körülöleli, így az autó ingadozása miatt sem löttyen ki az ital.

Ha ráléptek az önálló ivás útjára, meglepődve fogjátok tapasztalni, hogy a gyereknek sokkal könnyebb a váltás, mint egy felnőttnek. Mi anyukák végre hozzászokunk valamihez, és nehezen váltunk, de a csöppség mindig örül az új dolgoknak. Jó próbálkozást kívánok!

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media