2021. március 07., vasárnap - Tamás napja

mt

Vízkereszt

2021-01-05 23:21:34

Vízkereszt napján (az epifánia ünnepén), azaz január 6-án zárul a karácsonyi ünnepkör, és kezdetét veszi a farsangi időszak. A legtöbb házban a karácsonyfát ezen a napon szokták lebontani, a karácsonyi dekorációt levenni, de a római katolikus körökben szokás, hogy ezt eltolják a 6-át követő, első vasárnapi napra.

Ezt a napot a háromkirályok ünnepének is nevezik, amikoris megemlékezünk a napkeleti bölcsekről, Gáspárról, Menyhértről, Boldizsárról, akik a kis Jézust meglátogatták Betlehemben, és ajándékot vittek neki. Ezen a napon ünnepeljük az Ő névnapjukat is, és a gyerekek csizmácskáit kitesszük az ajtó elé, várva, hogy a három királyok apró édességeket tegyenek bele.

A katolikus templomokban már 5-én este megszentelik a vizet és a tömjént, innen ered az ünnep neve is, majd másnap, vízkereszt napján ezzel a szenteltvízzel meghintik a házakat, hogy a ház lakóira békesség szálljon, és a betegség, rontás távol maradjon tőlük. A házszentelés alkalmával felírták a házukra a három napkeleti bölcs nevének kezdőbetűit, és az évszámot. Ez a felirat ilyen formában készül ebben az évben: 20 + G + M + B + 11. Sok helyen az állatok ivóvizébe is csepegtettek a szenteltvízből, az akolt is megszentelik, hogy ne legyenek betegek abban az évben, de az emberek nem csak az állataikat hintették meg régen szentelt vízzel, hanem saját magukat és családjukat is, ugyanilyen megfontolásból.

királyok

Az ünnep onnan ered, hogy Jézus ezen a napon merült a Jordán folyó vizében Keresztelő Szent János által, ez az ünnep tehát Jézus megkeresztelkedésének az évfordulója.

Ezen a napon ünnepeljük Jézus első csodatételét is, mely a kánai menyegzőn történt. (Jézus családjában menyegzőt tartottak, de az ünneplés alatt elfogyott a bor. Jézus a korsókat megtöltette vízzel, és csodálatos módon már bort töltöttek a poharakba korsóból.) Erről a csodatételről szóló evangéliumot a vízkereszt utáni második vasárnapon szokás felolvasni a szentmiséken. Sok hívő viszont ezen a napon (2 héttel vízkereszt után) összegyűlve eljátssza a kánai menyegző eseményeit, így emlékeznek Jézus első csodatételére.

Vannak olyan területek hazánkban, ahol a gyerekek még most is összegyűlnek ezen a napon, és csillaggal a kezükben bekopogtatnak a szomszédos házakba, és a lakóknak Jézusról szóló énekeket énekelnek. Ezt csillagozásnak nevezik.

És végül létezik olyan – koránt sem kellemes – népszokás is, mely szerint a papok erre a napra fából keresztet készítenek, és bedobják a folyóba, tóba, a hívek pedig vízbe ugranak érte.

Megosztás:
Hozzászólások
  • Adrienn
    2011-01-06 13:22:20
    Ti készültök mára apró édességgel a csizmába? Szerintem nagyon kedves dolog, úgyhogy mi be is vezetjük mostantól. :)

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media