2022. augusztus 09., kedd - Emőd napja

mt

Sándor - József - Benedek, zsákban hozzák a meleget

2022-03-17 23:22:52 - BettyBlue

"Sándor, József, Benedek,
zsákban hozzák a meleget"

Úgy tartja a néphit, hogy eddig tart a hideg tél. Mostantól tavaszias, melegebb idő következik, úgyhogy búcsút mondhatunk a télnek végre.

Sándor: a görög Alexander névből ered, jelentése férfiakat vagy férfiaktól oltalmazó.

Sándor napjához köthető helyenként a zab és az árpa vetése, illetve az elkövetkező év jó termésének ünneplése.

József: héber eredetű név, jelentése: Isten gyarapítson!

Ezen a napon Jézus édesapjának, a názáreti ácsmesternek a neve napját ünnepeljük. József napját többféle hiedelem övezi. Magyar lakta területeken néhol munkatilalommal ünneplik a tavasz első napját, máshol úgy tartják, hogy ezen a napon meg kell fürdeni és tiszta fehérneműbe bújni.

Sándor - József - Benedek, zsákban hozzák a meleget

Erre a napra jósolták a fecskék hazaérkezését és ezen a napon engedték ki a méheket és hajtották ki a marhákat a legelőkre. Ha e napon szivárványt láttak az emberek, és annak széles sárga sávja volt, az jó búzatermést ígért. Ha ezen a napon jégverés vagy fagy volt tapasztalható, akkor az a boros gazdáknak jó bortermést ígért. Máshol meg az iparosok zászlókkal vonultak templomba.Valahol meg egyszerűen a borospincében iszogatva ünnepeltek.

Benedek: a latin Benedictus szóból ered, jelentése "áldott". Névnapja március 21-re, a csillagásztai tavasz kezdetére esik.

Benedek napján gyógyító erőt adó fokhagymát és zsírt szentelték, de természetesen időjárás jóslás is vonatkozik erre a napra, mégpedig ha ezen a napon dörög az ég, akkor a nyár száraz lesz.

A három napot összevéve, ha kisüt a nap, akkor meleg, hosszú nyár lesz, ha nem süt ki akkor hosszú, esős ősz várható. Mivel közeleg ilyenkor már a nap-éj egyenlőség, ez valóban melegebb napokkal kecsegtethet minket.

További népszokás volt a megszentelt fokhagyma főzetével gyógyítani a betegeket, különösen a tífuszos betegeket.

Nos, ha most kinézünk az ablakon, arra is gondolhatnánk, hogy a zsákban hűlt helye van a melegnek. De reménykedjünk, hogy hamarosan jön a tavasz és a napsütés.

Feltöltötte: BettyBlue

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media