2022. szeptember 26., hétfő - Jusztina, Pál napja

mt

Nőnap (március 8.)

2022-03-07 23:30:25 - Adrienn

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden évmárcius 8-án tartanak. A nemzetközi nőnapot azENSZ is a világnapok közt tartja számon. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.
A nemzetközi nőnap létrehozói szerint az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak.

Az első március 8-hoz kötődő esemény1857-ben történt, amikormárcius 8-ánemberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettekNew Yorkutcáin.

Nőnap (március 8.)

A nemzetközi munkásmozgalom fejlődésével a nőkemancipációjánakkérdése is egyre inkább előtérbe került:1866.szeptember 3.és8. között azI. Internacionálé(hivatalosan:Nemzetközi Munkásszövetség)[1]első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van. Az1899.július 14-énkezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésénClara Zetkinbeszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.

1909-ben azEgyesült Államokbantartották meg az elsőnemzetinőnapot, február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva.

AII. InternacionáléVIII. kongresszusán1910.augusztus 28.ésszeptember 3.között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközileg is nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés.1911.március 19-énAusztriában,Dániában,NémetországbanésSvájcbantartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.

1917.március 8-án(a juliánus naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján)Oroszországbannők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására –II. Miklóscár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.

Forrás: Wikipédia

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media