2022. augusztus 13., szombat - Ipoly napja

mt

Adventi hiedelmek

2021-11-29 23:13:27

Az új egyházi év megnyitását régen az éjféli harangszó jelezte. Ma már ilyen későn nem szokás hangoskodni, kivéve a naptári év végén, szilveszterkor. A mai modern ember ugyanis mulatni szeret, meg felvesz mindenféle új ünnepeket (pl. Bálint nap), de a régi, ősi ünnepek megtartóit mosolyogva fogadja.

Furcsán nézne a mai ember, ha Advent első vasárnapján éjfélkor megkondulna az összes harang. :D A régi emberek viszont ilyenkor nemcsak, hogy eltűrték a harangszót, de hajnali misére jártak, hogy méltán ünnepeljék a várakozás időszakának, a kisböjtnek kezdetét, az új egyházi év megnyitását. Ezeket a hajnali miséket anno angyali miséknek hívták, és Szűz Mária tiszteletére ajánlották fel.

harang

Ehhez az alkalomhoz is, mint az összes egyházi ünnephez, különféle babonák, hiedelmek társultak. (Érdekes, hogy a vallásos emberek nem babonások, mégis a vallási ünnepek köré csoportosul a legtöbb babonaság.) Pl.:

  • Azok a lányok, akik szerettek volna férjhez menni, párt találni maguknak, a haranglábnál gyülekeztek és az első harangszó elhangzásakor a harang köteléből három pici foszlányt téptek maguknak, amit egészen farsangig a kötényük zsebében hordtak, hogy a farsangi mulatságra már a kiválasztott kísérőjükkel mehessenek.
  • Erdélyben az éjféli mise ideje alatt mindenhol bezárták az összes ablakot, ajtót, mert ez idő alatt a boszorkányok rontást hoznak a házakra, ólakra, ahova állatok képében próbálnak bejutni. Gondolom, akkor a háziállatokat, szobacicákat sem engedték be ezen az estén.
  • Az Alföld területén az éjféli harangozáskor az eladósorban lévő lányok otthon mézet, égetett cukrot, cukrot ettek, hogy a nyelvük édes legyen, és ezzel mielőbb magukhoz édesgessék a leendő férjüket.
  • Salgótarján környékén azt gondolták, hogy ez idő alatt olyan emberek járnak-kelnek, akiknek a szájukból tűz árad. Őket tüzes embereknek nevezték. A néphiedelem szerint ellenük csak rózsafüzérrel lehetett védekezni.
  • Ebben az időszakban segítségül hívták a szenteket (Luca, Borbála, András), de nem csak vallásos kéréseikhez, hanem mágikus varázslásokkal kapcsolatosan is.
Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media