2019. március 20., szerda - Klaudia napja

mt

Öntsünk gipszet

2018-06-23 23:00:27

Biztosan eszedbe jut, hogy milyen parányi is volt gyermeked kezecskéje, lábacskája, amikor megszületett... amikor fél éves volt. Szívesen nosztalgiázol, hogy milyen puha, bársonyos volt, és milyen nagyokat kacagott, ha puszilgattad. Az is biztosan gyakran megfordul a fejedben, hogy: "De jó is volna visszapörgetni az időt! Csak még egyszer megfogni, csak megnézni..."

Kicsikéim születésekor Nagymamám is sokat mondogatta, hogy állítsam meg az időt és élvezzek ki minden pillanatot. Gondolatban fényképezzem le Őket, és raktározzam el a szívem minden zegébe-zugába. Szerencsére ma már olyan világban élünk, hogy nem csak gondolatban tudunk fényképezni, hanem a digitális gépek lehetővé teszik, hogy "ingyen" örökítsünk meg minden pillanatot.

A pici lábakat és pici kezeket is megpróbáltam öregkoromnak elraktározni, méghozzá nagyon egyszerű módon: gipszből kiöntöttem őket.

kéz-láb gipszből

A műveletsort a következőképp végeztem:

Vásároltam vizes alapú gyurmát (simán használható a só-liszt gyurma is). Azért fontos, hogy vizes alapú legyen, hogy a ráöntött gipsz ne legyen olajos, zsíros száradás után.

 1. Olyan nagyságú korongot készítek, mint amekkora a lába vagy keze.
 2. Alátétet keresek (egy műanyag tányér tökéletes), amire a korongot rá tudom fektetni. Ez azért fontos, mert a lenyomat így nem deformálódik, amikor a kezéről, lábáról lehúzom.
 3. Óvatosan a gyurmába nyomom a megfelelő testrészt. Nem biztos, hogy elsőre sikerülni fog. A csecsemők gyakran szorítják ökölbe a kezüket, meg akarják szorítani a gyurmát. Ha nem sikerül a nyitott tenyér, akkor engedjük, hogy szorítson meg valamilyen tárgyat, és az ökölbe szorított kezecskéről vegyünk mintát. Az is legalább annyira aranyos.
 4. A kész formát öntsük ki modellgipsszel.
 5. A gipsz száradása után óvatosan távolítsuk el a gyurmát róla. Biztosan rá lesz ragadva néhány helyen, ezt folyó víz alatt mossuk le. A megszáradt gipsz forma széleket finom csiszolópapírral dolgozzuk simára.
 6. Színezzük a kész mintákat temperával vagy vízfestékkel, és akár le is lakkozhatjuk.
 7. Ragasszuk a kiválasztott, méretre vágott alapra. (papír, fa, textil)
 8. Egy képkeretből vegyük ki az üveget, és a méretre vágott alappal együtt helyezzük a keretbe.
kéz-láb gipszből

Ne legyünk irigyek, ne csak magunkra gondoljunk. Ha már benne vagyunk a gipszöntésben, nyugodtan csinálhatunk néhányat. A nagyszülők, dédszülők, keresztszülők is biztosan örülnek majd, ha ilyen ajándékkal leped meg őket névnapra, születésnapra, vagy csak úgy.

Megosztás:
Hozzászólások
 • timedli
  2010-08-14 13:16:14
  Egy kicsit más technikával...én sógyurmából készítettem lenyomatot a lányaim kezeiről. Egy kis liszt+só+víz, sodrófával egyenletesre, kb. újjnyi vastagra dolgoztam és ebbe nyomtuk bele a lányok kezeit. A tészta tetejébe egy toll segítségével két lukat csináltam, abba bőrt fűztem, amivel falra akasztható.
  Sütőben süthető, ha valakinek nincs elég türelme, én a konyhaszekrény tetejére tettem és 1-2 hét alatt teljesen kiszáradt.
  Akit érdekel, annak szívesen küldök képet róla.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media