2018. november 18., vasárnap - Jenő napja

mt

Mézeskalács

2017-12-19 23:06:10

mézeskalács

Mézeskalács

Kellékek:

  • Mézeskalács alaptészta,
  • cukros tojáshab,
  • tojás a kenéshez,
  • magvak (dió, mandula, tökmag, szezámmag, stb.),
  • apró cukorkák, dekorcukrok,
  • ételszínezék.

Eszközök:

  • Nyújtófa, nyújtódeszka,
  • kiszúró formák,
  • sütőpapír,
  • ecset.

Az elkészítés menete:

Először is mézeskalács tésztát gyúrunk. Minden családnak van saját receptje, ez már majdnem olyan, mint a lecsó, vagy a palacsinta... ahány ház, annyi szokás. Leírom, hogy a miénkben mi minden van, hátha valakinek pont ez tetszik meg.

Mézes alaptészta:

  • 25 dkg porcukor,
  • 2 egész tojás,
  • 1 kk őrölt szegfűszeg,
  • 1 kk fahéj,
  • 25 dkg langyos méz,
  • 2 dkg szalakáli,
  • 1 dkg szódabikarbóna,
  • 1 ek zsír,
  • 2,5 dl forralt tej,
  • 6 ek baracklekvár,
  • 1 kg liszt.

Egy lábasban felolvasztom a mézet, hozzáadom a cukrot, majd a zsírt és a tejet. A száraz hozzávalókat összekeverem, és ráöntöm a tejes mézet. Aztán hozzáadom a tojásokat és a baracklekvárt. A lekvártól valahogy olyan puhább lesz az egész. Érdemes egyszer kipróbálni. Ha összeállt a massza, akkor fél napra hűtőbe teszem, hogy jól összeérjenek az ízek, és keményedjen kicsit a tészta.

Már ez a kavargatás is nagy móka gyerekkel, de most kezdődik csak az igazi szórakozás. A tésztát 3-4 mm-esre nyújtom, a kölök kezébe adom a kiszúrókat, hogy kedvére garázdálkodhasson. A kiszúrt formákat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, lekenem őket felvert egész tojással, és a magvakat a csöppség kezébe adom, és persze irányítom, hogy melyiket hova tegye. Móka, kacagás az egész művelet. Ilyenkor lehet engedni, had fantáziáljon kicsit. Csináljon a babának dióból hajat, napraforgóból szemet, szezámmagot szórjon a szívecskére, stb. Még akár ki is lukaszthatja őket, s akkor a karácsonyfára is kerülhet később egy szalagra fűzve. Ha készen vagyunk, akkor irány a 180 fokra melegített sütő és 10 perc alatt süssük meg a formáinkat.

A kisült, kihűlt mézeseket "írjuk meg". Tojásfehérjét porcukorral verjünk kemény habbá, toltsük összecsavart sütőpapírba, vagy egy nylonzacsiba, aminek kivágjuk a sarkát - ez talán gyerekkel praktikusabb -, és adjuk a gyerek kezébe. Mutassuk meg előtte neki, hogy kell csinálni. Nem bonyolult feladat, és ne bosszankodjunk, ha minden ragadni fog. Ez erről szól.

A megírt lakácsokat tegyük félre, amíg teljesen megszilárdul rajta a cukormáz. Esetleg száradás előtt belemárthatjuk dekorcukorba is. Jól fog mutatni rajta.

TIPP:

  • A mézeskalácsok színes szalagra fűzve jól mutatnak a karácsonyfán.
  • Néhány kalácsot kicsi csomagba téve kedves ajándék lehet akárkinek. Ennek mindenki örül.

Jó szórakozást kívánok!

Oszd meg velünk Te is mézeskalács receptedet!

Megosztás:
Hozzászólások
  • Adrienn
    2011-11-29 11:13:58
    Mi idén megint mézeskalács sütésbe kezdtünk. Nagyon jó kis receptet találtam.Tegnap sütöttük, kihűlés után fém dobozba tettük, és nem kell napokat várni, hogy megpuhuljon, hanem azonnal puha és szép. nagy hátránya, hogy adventi koszorút nem tudtam belőle csinálni, mert szétrepedezett. Akkor a recept:

    Mézeskalács hozzávalók:

    5 dkg vaj, 6 dkg cukor, 12,5 dkg méz, 1 citrom héja, 25 dkg liszt, 1 cs sütőpor, 3 kk mézes fűszerkeverék, 1 tojás.

    az íze is nagyon jó lett. :) Jó sütögetést nektek is!
  • BettyBlue
    2011-11-29 15:57:11
    Igen, igen, igen!!! Kérek szépen! :)))

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media