2021. április 17., szombat - Rudolf napja

mt

Hímes tojások készítése

2015-04-19 23:00:57

A népi hagyomány szerint a leányok húsvétot megelőzően hímes tojásokat készítenek, hogy húsvét hétfőjén átadhassák azokat a locsolkodó fiúknak a locsolásért és a versmondásért cserébe. Ehhez a szép tojásfestő szokáshoz próbálok egy kis segítséget nyújtani, bemutatok néhány praktikát hímes tojás készítéséhez.

Manapság már festhetünk fából, hungarocellből, műanyagból készült tojásokat is, de a legszebb eredmény még mindig az igazi tyúktojásokon érhető el. A tojásokat festés előtt minden esetben alaposan mossuk meg, főzzük keményre, vagy fújjuk ki. A már kész, megfestett tojásokat pedig kenjük be olajjal, hogy fényesek, csillogóak legyenek.
leveles húsvéti tojások

Leveles tojás

Tojásfestést megelőzően gyűjtsünk néhány dekoratív levelet fáról, bokorról, vagy a talajon található növényekről. Javaslom a gyermekláncfű, a lóhere, a páfrány, a sárgarépa, a petrezselyem vagy a zeller leveleit. A megtisztított, gondosan méretre vágott leveleket egy, már használaton kívüli nylonharisnyával szorítsuk a tojásra, majd azzal együtt tegyük a festékbe. A színezés végén a harisnyát eltávolítva a levél alatt a tojás festetlen marad.

Karcolt tojások

A tojásokat színezzük egyszínűre, majd egy tű, vagy hegyes eszköz segítségével karcoljuk a tojások héjára a kívánt mintázatot. Karcolhatunk hullám vonalat, cikk-cakk vonalat, karikákat, szívecskéket, levélmintákat vagy geometriai alakzatokat is.

karcolt húsvéti tojás

Ragasztott tojások

A színezetlen tojásra vigyünk fel egyenletesen vékony ragasztó réteget, majd a ragadós tojásokat forgassuk egyenletesen lencsébe vagy sárgaborsóba. Használhatunk ezek híján mákot, szezámmagot, kókuszreszeléket, búzát, vagy apró gyöngyöket is. Variációként készíthetünk olyan hímes tojásokat is, amelyeknek nem az egész felületét ragasztózzuk be, hanem csak néhány hullámvonal, pötty vagy cikk-cakk lesz mákos, kristálycukros.

Mozaikos tojás

Fessünk be két tojást azonos színnel, de az egyiket hagyjuk tovább a festő lében, ezáltal sötétebb lesz a színe. A festés és száradás után az egyiket törjük össze apró darabokra, majd ragasztóval ragasszuk a másik tojásra. Ezáltal szép mozaikos mintát kapunk. Lehet világos alapon sötét mozaik, vagy fordítva. Törött tojáshéjak helyett használhatunk apró színes papírdarabokat is.

Írókázott tojás

A festetlen tojások felületére íróka segítségével mintákat rajzolunk olvasztott viasszal, majd a megírt tojásokat tegyük a festékbe. Figyelnünk kell arra, hogy a festőlé minden esetben hideg legyen, hiszen a forró festéktől a viasz leolvad a tojások felszínéről. A festést követően a tojásokról gyertya lángjának segítségével leolvasztjuk a viaszt. A tojásokat a láng oldalához tartsuk, mert a hegyénél nagyon kormoz.

írókázott hímes tojás

Csepegtetett tojás

A száraz tyúktojásokra egy gyertyából viaszt csöpögtetünk, majd a fentebb leírt módon festjük, és eltávolítjuk a tojás felületéről a viaszt. Igen érdekes mintázat kapható ezzel a technikával. Készíthetünk szabályos, vagy akár amolyan össze-vissza tojásokat is.

Csíkos tojások

A tojás felületére festés előtt tekerjünk valamilyen kötelet, esetleg tegyünk rá néhány befőttes gumit majd úgy fessük meg. Ez a technika igen nehéz, hiszen egy gömbölyded felületre nem egyszerű rátekerni semmit.

Szivaccsal festett tojások

A tojásoknak festőlével adunk egy halvány alapszínt, majd sötétebb színű vízfestékbe mártunk szivacsdarabot, és azzal festünk rá mindenféle mintákat. Márványos hatású tojás is készíthető ezzel a technikával, de csak a fantázia szab határt a remekműveknek. Várjuk meg, hogy a festék meg száradjon, majd fújjuk le a tojásokat átlátszó lakkréteggel.

ecsettel festett tojások

Ecsettel festett tojások

A megmosott tojásokra vízfestékkel, és vékony ecsettel bármilyen mintát festhetünk. Talán ez a legizgalmasabb és legelgondolkodtatóbb módja a tojások színezésének. Itt aztán mindenki kreatívkodhat kedvére. Talán ezért szeretik a gyerekek is ezt a technikát a legjobban.

Jó festegetést mindenkinek!

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media