2023. március 25., szombat - Irén, Írisz napja

mt

Batikolt terítő körmintával

2022-07-29 23:22:18 - Adrienn

A gyerek annyit tapasztal a világból amennyit megmutatsz, látni engedsz belőle. Ahhoz, hogy eljusson az önállóan felfedezni vágyásig, meg kell csillantani előtte néhány csodát. Néhány egyszerű csodát, ami nekünk, felnőtteknek természees és egyszerű, de Ő valószínűleg még soha nem látott hasonlót.

Batikolt terítő körmintával
Batikolt terítő körmintával

Kellékek, eszközök:
 • Pamutvászon anyag, lehetőleg körbeszegve,
 • cérna,
 • textilfesték,
 • só,
 • ecet,
 • gumikesztyű.

Az elkészítés menete:

Az ilyen egyszerű csodák egyike a textilfestés, amikor egy egyszerű, fehér anyagból valami színeset alkotunk. Vagy egy színnel, vagy több színnel, vagy egyféle mintával, vagy többfélével. A lényeg a varázslat.

A terítő közepét fogjuk meg, és cérnával jó szorosan tekerjük körbe a csúcstól mondjuk 5-10-20 centiméteres távolságra. A lekötözött rész fog fehéren maradni. Igyekezzünk szorosan tekerni a cérnát, hogy alá egyáltalán ne mehessen a textilfesték.

Ugyanezt megcsinálhatjuk a sarkokkal is, majd keverjük be a kívánt színű festéket.

Egy tálba öntsünk forró vizet, szórjunk bele megfelelő mennyiségű textilfesték-port, adjunk hozzá egy kis sót (ettől elmélyül a szín kissé), majd mártsuk bele a festékes vízbe az anyagot.

Egy másik tálba készítsünk oda ecetes vizet, és a festékből kivett, összecsomózott terítőket sorba tegyük az ecetes vízbe. Az ecet segít a színek fixálásában. A művelethez használjunk gumikesztyűt, hogy se a ruhafesték, se az ecet ne legyen káros hatással a kezünkre.

Öblögessük ki tiszta vízzel is a terítőket, majd a csomókat, amelyeket cérnával készítettünk, sorba vagdaljuk le róla.

Terítsük ki, és hagyjuk megszáradni, majd magas hőfokon vasaljuk át. A vasalás, a magas hőmérséklet szintén segít a színeinket tartóssá tenni.

Jó szórakozást kívánok!

Feltöltötte: Adrienn.

Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!

Megosztás:
Hozzászólások
 • duli
  2011-02-23 13:52:35
  Nagyon szép ez a terítő! Már milyen rég vágyok arra, hogy én is készítsek ilyet. Utoljára valamikor középiskolás koromban batikoltunk a barátnőkkel. :)
  Most hogy így eszembe juttattad Adrienn, azt hiszem ennek is nekiállunk hamarosan és készítünk magunknak batikolt pólót. :) Köszönet ezért is. :)
 • Adrienn
  2011-02-23 14:02:22
  Ezt a fenti kis terítőt Léni csinálta. Kíváncsi vagyok a Ti alkotásaitokra is. Majd oszd meg velünk.
 • duli
  2011-02-23 14:09:06
  De kis ügyes!:)
  Köszi az érdeklődést.:) Persze, ha elkészültünk, bemutatjuk. Csak előbb be kell szereznünk a hozzávalókat, elsősorban a textilfestéket. Remélem azt csak lehet itt kapni.
 • Adrienn
  2011-02-23 14:18:17
  Ha nem lehet kapni, akkor próbálkozzatok valami mással. Csak az alkotás kedvéért szuperáljatok ki egy filctollat, vagy valami hasonlót. :) Mondjuk nem tudom, hogy az mennyire időálló, meg kopik, engedi a színét...., de mókázni vele tuti lehet.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media