2021. február 26., péntek - Edina napja

mt

Tíz tipp szülőknek a biztonságos internethasználatról a Safer Internet projektből

2020-11-08 23:29:39 - Adrienn

1. Fedezze fel gyermekével közösen az internetet! Keressen gyermeke életkorának megfelelő érdekes és izgalmas weboldalakat, és fedezzék fel ezeket közösen! A közös tapasztalatok megkönnyítik a jövőben az internethasználattal kapcsolatos pozitív és negatív élmények megbeszélését.
2. Használja az internetet Ön is! Ne szégyellje, hogy nem tud mindent! Az internet egy olyan színtér, ahol gyakran az idősebbek tanulnak a fiataloktól. Ha elakad, kérjen gyermekétől segítséget!

3. Állapodjon meg gyermekével az internethasználatra vonatkozó szabályokban! Ezek tartalmazzák például a személyes adatok védelmét, a más online-felhasználókkal szemben tanúsított helyes magatartást, ill. az Ön családjában elfogadott online-tevékenységeket. Ne feledje, a szabályok csak abban az esetben hatásosak, ha a gyermekek és a fiatalok megértik és elfogadják azokat!

Tíz tipp szülőknek a biztonságos internethasználatról a Safer Internet projektből

4. Hívja fel gyermeke figyelmét a személyes adatok körültekintő kiadására! Magyarázza el az adatok könnyelmű megosztásának veszélyeit! Egyszerű szabályként bevezethető, hogy gyermeke nevét, telefonszámát és fényképeit kizárólag az Önnel történő egyeztetés után adja ki.

5. Beszéljen gyermekével az online-ismeretségekkel történő valós találkozás kockázatairól! Az internet fantasztikus hely új emberek megismerésére. A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében, állapodjon meg gyermekével, hogy ilyen találkozások esetén mindig legyen jelen egy ismerős felnőtt, vagy legalább egy barátnő, illetve barát! Találkozót csakis nyilvános helyen beszéljenek meg!

6. Beszéljen gyermekével az interneten található tartalmak valóságtartalmáról! Mutassa meg gyermekének, hogyan lehet a tartalmak helyességét más forrásokkal való összehasonlítás útján ellenőrizni!

7.Tanítsa gyermekét a helyes netikettre! A netikett az internetes informális viselkedési szabályok összefoglaló neve. Egyszerűbben: ami a valós életben megengedett, megengedett az interneten is. Ami a valós életben tilos, tilos az interneten is.

8. Legyen nyitott, tájékozódjon gyermeke internethasználatáról! Beszélgessen gyermekével arról, hogy melyek kedvenc weboldalai és próbálja meg megérteni, mit is csinál gyermeke azokon az oldalakon! Ez lehetővé teszi, hogy gyermekét az internethasználat során célzottan igazítsa útba.

9. Ne legyen túl kritikus gyermeke internetes felfedezőútjaival kapcsolatosan! Gyermeke véletlenül is rábukkanhat nem megfelelő tartalmakra. Használja ki ezt az alkalmat, beszélgessenek ezekről a tartalmakról, illetve állapodjanak meg esetleges szabályokban! Ne fenyegesse azonban gyermekét azonnal az internettől való eltiltással, hiszen azt szeretné, ha gyermeke a jövőben is Önhöz fordulna, ha kellemetlen helyzetbe kerül!

10. Ne feledje: Az internetnek sokkal több előnye van, mint kockázata! Az internet kitűnő terep a tanulásra, és a szabadidős tevékenységekre. Bátorítsa gyermekét az internet tudatos használatára, és minden pozitív lehetőség felfedezésére!

Forrás: „Cserf-S”  kisgyermekes és gyerekeket tervező családokat támogató központ
Megosztás:
Hozzászólások
  • Adrienn
    2013-03-05 08:34:19
    Nálunk mostanában a youtube a menő. Sajnos ott kell ülni a gyerekek mellett végig, hogy olyat keressenek, amit lehet, olyan lássanak, amit szabad, butaságra ne kattintsanak. És még így is előjöhet olyan, aminek nem örül a szülő...

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media