2022. május 18., szerda - Alexandra, Erik napja

mt

Napirenden a napirend - Altatás

2021-07-14 23:21:27

A gyermek alvásigényének kielégítése elengedhetetlen az egészsége szempontjából. Alvás közben a csecsemő agya, és minden szerve rendkívüli ütemben növekszik, fejlődik. Ha a csecsemő nem alszik eleget, nyűgössé válik, hisztis, sírós, szinte megnyugtathatatlan. Ahhoz, hogy mosolygós, édesded kicsinyünk legyen, az étkezést követően legfontosabb a napi alvási rutin kialakítása. Az elelvás folyamata nem mindig a legegyszerűbb, de ahhoz, hogy a rutin beállításáról beszéljünk, tudnunk kell hogyan altassuk el gyermekünket.

A mama alvási szokásai

Létezik olyan baba, aki már születését követően azonnal beáll egy alvási ritmusra, és szülei is vannak annyira rutinosak, hogy ezt az anyaméhben beállt, vele született ritmust felismerik, és lépést tudnak tartani vele, így életük harmonikus, kiegyensúlyozott. Viszont a legtöbb esetben a harmóniát az anyai fáradtság felborítja, mert hiszen hiába állt be a baba gyönyörűen a szabályos 3-4 óránkénti kelésre, ha az anya szervezete nem tudja ezzel tartani a tempót, és Ő képtelen felkelni a saját fáradtsága miatt. Érdemes tehát a baba alvási szokásait figyelembe véve a sajátunkat is oly módon átalakítani, hogy a szoptatási, tisztába tételi, fürdetési idő alatti ébrenlét ne terheljen le minket, frissen szült, vagy gyakorló kisgyermekes édesanyákat. Éppen ezért fontosnak tartom a baba alvási szokásainak beállítása mellett hangsúlyozni az anya alvási szokásainak a kicsiével való összehangolását is.

Sok anyukának okoz gondot például, hogy nem tud 8 órát aludni folyamatosan. Átszokni a napi 8 órás folyamatos alvástól naponta 2-3-4 alkalommal 2-3 óra alvásra nem egyszerű, de ez is lehet annyira pihentető, hogy az anyuka a saját életét kézben tudja ennyivel tartani, és mellette marad energiája a gyermek alvásának rendszerét kidolgozni, betartani.

alszik

A baba alvási szokásai

A legrosszabban alvó baba is általában már 9 hónapos korára átalussza az éjszakát. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az éjszaka átalvása nem este 11 és hajnali 4 óra közötti időszakra értendő, hanem legalább 9-től 6-ig.) Ahhoz, hogy a baba mielőbb eljusson erre a szintre, segítséget is adhatunk neki, kipróbálhatunk egy pár módszert, amellyel a saját pihenési időnket is megnyújthatjuk, rutint szerzünk az elaltatásban, így több idő marad a tényleges pihenésre. Az órákig tartó ringatás, énekelgetés nem vezet semmire, leginkább csak jól szórakoztatja a csemetét, holott egyáltalán nem erre van szüksége. Vegyük sorra, hogy milyen altatási szokások, megfogalmazott elvek léteznek, merítsünk ötletet ebből.

 • A sírós módszer: Amikor a gyermek megnyugtatására törekszünk, csendben mellé ülünk(nem fekszünk), biztosítjuk affelől, hogy bennünk nem kell csalódnia, vigyázunk rá, és némán várjuk, hogy elaludjon, de szemkontaktust nem teremtünk vele, nem beszélünk hozzá. Azoknál a kicsiknél, akik nincsenek a kiságyhoz szokva, vagy nem ismerik még az önálló elalvás folymatát, bizony gyakran sírásban törnek ki, és nem értik, hogy hova tűnt a rég megszokott összebújós, vagy anyával-alvós időszak. Néhány napig tart csak ez a nyöszörgés, és napról-napra kevesebb ideig bírja a kicsi ébren, hamarabb megnyugszik.
 • Önfeláldozó módszer: Amikor az anya, vagy apa önfeláldozóan összebújik csemetéjével, és együtt merülnek álomba. Ez egyrészt kényelmes, mert egyszerre pihennek mindketten, másrészt praktikus, mert a szülői testmeleget érezve a gyermek hamar elalszik, viszont a későbbiekre nézve nem a legkifizetőődbb, mert egyszer erről bizony le kell szoktatni a gyereket, és talán könnyebb valami élhetőbbre rászoktatni, mint valamiről később lemondatni.
 • Az önálló alvás módszere: Ha a csöppség már kicsi kortól önállóan kerül az ágyba, önállóan alszik el, akkor az éjszakai megriadásoknál sem lesz annyira félelemmel teli, kevésbé lesz felsírós. Talán ez a legjobb módszer, viszont talán erre a legnehezebb rászoktatni a gyereket. Az önállóan bemenni a szobába, önállóan becsukni a szemet dolognak általában az önállóan jól eljátszom a vége, hacsak nem túl fáradt a gyerek.

Akármelyiket is válaszzuk, biztosan létezik jobb megoldás, vagy másabb, de biztosnak kell lennünk abban, hogy a választásunk számunkra a legmegfelelőbb, ezzel együtt lesz kerek a család. Nem tagadom, én még mindig a gyerekeimmel alszom. Engem megnyugtat a szuszogásuk, és tudom, hogy ők is boldogok mellettem. Az egész a sírós módszerből indult, amikor megpróbáltuk önállóan elaltatni őket, de rendszerint én hamarabb aludtam el, mint a saját csemetém. Tudom, hogy egyszer eljutunk az önálló alvásig, de ezt az utat csak úgy választjuk majd, hogy a család boldogan, harmonikusan, lelki törés nélkül élje meg az elválást ezen a téren is. Sajnos biztos vagyok benne, hogy egy iskolás fiú már nem akar majd az anyjával aludni, úgyhogy addig is élvezem az együttszundítás minden percét.

Megosztás:
Hozzászólások
 • Adrienn
  2011-01-04 11:56:53
  Nálatok hogy alszanak el a gyerekek? Maguktól? Altatod? Hogy csinálod?
 • Kycsibe
  2011-01-04 20:53:41
  Syasztok!Hat nalunk meglepoen,nincs gond az elalvassal,pedig mikor a kislanyomat hazahoztuk a korhazbol egyutt aludtunk mivel feltettuk a parommal,mert kora szulott volt es nem akartuk egyedul hagyni kulon szobaba,de 2 honap utan athoztuk a kisagyat a mi szobankba es attol kezdve furdetes szopi es beraktam a kisagyba es aludt.Mikor eltelt meg 3 honap akkor meg mar mondtam,h mostmar eleg nagy,h kulon a kis szobajaban aludjon!Akkor attol kezdve furcsi,vacsi,es a mi agyunkon aludt el es ugy vittem at ra egy honapra mar egybol vacsi utan a sajat agyaba vittem es a kiskakaojaval + az alvotarsaval egyutt tok onnaloan alszik el!Egyszer volt nala 2-3 nap mikor beprobalkozott nem elaludni "hisztizni",kidobalni a cumit a kisagybol!Mire en gyoztem avval a modszerrel,h leutem a kisaggyal szemben es csak csondben megvartam mig elalszik elso este 1,5orat ultem csendben masnap mar csak 45 pecet harmadnap mar alig 10 percet es azota megint meg csak nem is kell,h ott uljek!Hanem Furdes kisagy+kakao es elalszik magatol amikor megitta a kakaot ferre dobja a cumis uveget a cumit berakja a szajaba es alszik is!Mondjuk nalunk csak az a baj h 20:30-04:00 alszik kb folyamatosan es akkor 04:00-kor eszik egyet(kakaot)es alszik tovabb 07:15-ig!Mar csak az a kar,h egyszer felkell de majd idovel elhagyja!Mondjuk en ezt a hallgatos modszert magamtol gondoltam,csinaltam nem olvastam sehol osztonbol jott pedig elso gyermekem!:)Batran ajanlom mindenkinek!!Higyetek el a kesobbiekben mindekepp jobb lesz ha akartok magatoknak is "maganeletet"Es nem kizarni a parotokat az eletetekbol mert van gyerek!!Sok ember itt koveti el a legnagyobb hibat es itt esik folt a kapcsolatukon!!Ez jo tanacs!!!Higyetek el!!
 • timedli
  2011-01-04 21:42:59
  Nálunk az ikrek 6-8 hetes koruk óta este 8-tól reggel 8-fél 9-ig. Az elalvás maguktól, de az idáig vezető út természetesen nem volt egy wellness élmény.
 • lszilvia
  2011-01-04 21:55:38
  Nállunk a nagyobb ugy alszik el h mellette fekszik valaki - apa vagy anya - megissza a kakaoját és alszik is. Majd ha elaludt betesszük a kiságyba. Igazábol nem fáradtság ez igym addig is pihen az épp aktuális kiválasztott aki a nagyobbat altatja. 2,5éves. Ja mikor pici volt csak ugy volt hajlando elaludni h valaki rázta a fenekét. Sosem aludt velük egy ágyban.
  A kicsi - 4hós - ő ugy alszik el h kaja büfi kiságyba betesz és önálloan elalszik, miota hazajöttünk semmi nyafival. Van h elalszik büfi közben néha :) remélem igy is marad :)
 • hópalánta
  2011-01-05 06:33:49
  Sziasztok: Én ugy kezdtem /én balga/, hogy altatás. Szerette is a lányom, hamar rászokott. Én meg csak fogytam-fogytam, alig ettem-ittam megis lett az eredménye, röpke 2 hó mulva már tejem sem volt. Na ekkor kezdödött a "horror". elkezdtem szépen ügyesen-okosan erről leszoktatni. 1-2 hó mulva már egyedül elaludt a saját ágyában. Söt!!!! Simán ahogy lettem ott lehetett hagyni. Igaz, hogy azóta is ugy rakom le, hogy babusgatás vacsi után pár percig jó éjszakát puszi, de mikor jövök ki a szobából, már nem nézek vissza Rá. Egy igy bevált.
 • m_anika
  2011-01-05 21:52:39
  Sziasztok!Nekem a 26 hónapos lányom elalvása sem egyszerű!Picinek,minden oké volt.Szopi után,büfi majd a kiságy!Ez mindaddig működött,amíg volt kiságy!De mivel kinőtte,szét lett szedve,és rendes gyerek ágya van leesésgátlóval,amin simán átmászik.Így hát,olykor ólálkodik a szobában,de a legtöbbször kijön hozzánk.Olyankor kéri,hogy a ringós fotelban altassuk el.Igen ám de van,hogy 1 órát is ringatni kell és a karunk olykor elhal!Az előbb vittem át a szobába,de még nem aludt.Erről szeretnénk mi is leszoktatni,csak gőzünk sincs,hogy hogyan!???Valakinek,valami tipp???Köszi!
 • schgeorgina
  2011-01-06 00:37:20
  Én is a melléfekvős-altatós-kiságybaátemelős típusba tartozom. Szerintem egyetlen titka van az egésznek: azt kell csinálni, ami mindkettőtöknek (mindhármótoknak) jó! Így lesz boldog a család. Mivel minden gyerek más, nem lehet az altatást sem egy kaptafára csinálni. Én is megpróbáltam a felvesz-letesz módszert, első nap a végén már majdnem mindhárman sírtunk, annyira sajnáltuk. Aztán működött egy hétig, és azóta megint nem... Nekünk ez az esti összebújás vált be. Anyukám szerint én is ilyen voltam... mit várok hát a lányomtól??? :)) Ráadásul nekem is jólesik, hogy mellettem szuszog egy darabig.
 • anastasija
  2011-01-06 02:56:37
  Sziasztok!
  Én olyan típusba tartozom,aki együtt alszik a gyerekével...Lányom most 1,5éves.Mikor megszületett hazahoztuk,még a nagymama is panaszkodott,hogy ez a bébi csak eszik meg alszik.Szerbiában élek,itt a szülés után második nap haza engednek a kórházból,lányom utána sárgult be,sógornőm,gyerekorvos,mikor észre vetttük,hogy sárga,azt mondta szint minden órában keltsük,hogy szopizzon és nem lesz gond.Nem is lett,szerencsére,azóta is kedvenc tevékenysége s szopizás.3hetes volt mikor észre vettük,hogy sérve van,a petefészke volt becsípődve a belső hasfalba,doki vissza tette,azt mondta ne hagyjuk,hogy sírjon.Innentől kezdve rontottuk el,ha csak benyöszörgött felkaptuk,lestük minden kívánságát(első gyerek)hogy ne kelljen műteni,kb egy hónapra rá becsípődött rendesen a sérv,mentővel nagykórházba,műtétre.Annyit nyomkodták neki a sérvet,hogy csak két napra rá műtötték,de za a majdnem egy hét amit kórházban voltunk csak rontott az alvási szokáson.Mikor hazajöttünk,megint azt mondták,ne sírjon,hogy a seb rendesen gyógyuljon,folytattuk a kényesztetést.Viszont ennyi nem alvás után egyszerűbb volt közénk venni az ágyba és hagyni hogy szopizzon amennyit akar,mint hogy a kiságyba aludjon.Próbáltuk a sírós módszert mikor már mindenki sírt,abbahagytuk.Párom nagyon rossz alvó volt,anyósom azt mondja,ne idegeskedjek ezen,majd kialakul.Párommal igyekszünk életben tartani a kapcsolatunkat,viszont már annyira közénk szokott a csajszi,hogy a kiságyba napközben játszani szokott,és a nagyágyban alszik.Ha kézben altatjuk el,akkor sem lehet a kiságyba fektetni.Nem alussza át az éjszakát,egyszer felkel szopizni.Viszont próbáltam,hogy éjjel ne szopizzon,és napközben is kevesebbre venni,de annyira tele vannak a cicik,hogy begyulladnak egy nap alatt.És ráadásul mikor próbálat,hogy akkor is a kiságyban aludjon,én nem bírtam aludni,mert a több,mint egy év alat annyira megszoktam,hogy velünk alszik,hogy szaladgáltam megnézni,nincs e valami baja,a kiságy a szobánkban van,de akkor is.Valaki szerint fog ez változni?Vagy valakinek valami tipp erre?
 • Adrienn
  2011-01-06 09:55:56
  Mi boldogok vagyunk így, hogy együtt alszunk a csöppekkel. Nem bánnám, ha ÖRÖKRE így maradna, de sajnos nem így lesz. Most, amíg még baba mind a kettő, még a közvéleménynek sem lehet kifogása ellene. :) Egyébként jó alvó mind a kettő. Ha elalszanak, akkor akár ott is hagyhatnánk őket, mert reggelig nem kelnek föl, de ki a fene akarja otthagyni? Nagy segítség ez így betegség idején, amikor nem kell megbolygatni a szokásokat, és boldog marad az egész család.
 • kati 29
  2011-01-06 18:38:35
  A lányom is nehezen alszik el születésétöl.Most 3 éves,de úgx alszik el,hogy mellette vagyok,és fogom a kezét.Délben is és este is.Sehogy nem tudtuk rászoktatni,hogy egyedül aludjon.,Söt,az éjszakát is 16 hónaposan kezdte átaludni.
  Most a fiam 9 hónapos.3 hós koráig cici,majd egyedül elaludt a kiságyban.Onnantól nem.Déllben ,este alvás elött szopik,és úgy alszik el.Próbáltuk csak letenni,1 órát ordított mint akinek húzzák a haját.....Borzalom volt.
  Az éjszakáink borzalmasak.ébred 5x 6x.CSak cicivel hajlandó vissza aludni.Nem cumizik,nem üvegezik. :(
  A cumitól öklendezik születésétöl.Már próbáltam,hogy nem kap cicit,üvölt és nem hagyja abba.Felveri házat.Nem tudom mi tévö legyek.Pedig le kell szoktassam az éjjeli szopiról.Várok 1 éves koráig,aztán akkor......
  Próbáltuk az eggyütt alvást a fiammal nem vált be.A lányommal jó volt.Hát nehéz..Fáradt vagyok,de ez van.CSak kinövi mint a lányom.
  Ha van jó ötlet,szívesen látom.
 • nazuzi61
  2011-01-08 11:58:17
  Sziasztok!
  Nálunk az alvás nem volt egyszerű a lányom első hónapjában!Minden este kb:1 órát üvöltött,és nem tudtunk vele mit csinálni!Aztán ez az üvöltés elmúlt egyik napról a másikra!
  3 hónapos koráig köztünk aludt,de úgy,hogy ott kellett feküdni mellette!A páromnak elege lett,hogy senki sem alszik nyugodtan,féltünk, hogy ráfekszünk!Ezért úgy döntöttünk ,hogy megpróbáljuk a kiságyat!Este leraktam ,és azóta egyedül alszik!Engem jobban megviselt,hogy nem szuszog mellettem.
  A mi ágyunkba nem hajlandó aludni azóta!Este fél 7-7 körül elalszik,és reggel 6 és 8 között ébred.Néha van,hogy felsír,akkor a cumit nem találja!Napközben is ez a helyzet!
  Azt hiszem szerencsésnek mondhatom magam!
  Persze a mamával nem így viselkedik!:) A mamának ott kell ülni mellette,de kb:10-20 perc,és alszik.
 • Ahsoka
  2011-01-10 09:04:26
  Érdekes. Nálunk az a fura, hogy a lányom (most lesz 1 éves) az éjszakát már 1 hónapos kora óta átalussza, a napközbeni alvás viszont macerás és nem tudom beállítani. Van, hogy reggeli után rögtön visszaalszik, van, hogy a tízórai és az uzsi után, de tegnap pl. csak délután aludt kb másfél órát. Sokszor van, hogy látom rajta, hogy fáradt, beviszem a szobába, leteszem. Néha benézek rá, egyszer már fekszik, mire legközelebb bemegyek, ül és játszik. :S Mi soha nem aludtunk vele együtt, a kiságy a szobánkban van, ez így kényelmes, mert nagy ritkán ha felébred éjszaka gyorsan meg lehet nézni, de azért mégis külön vagyunk. Sokszor van anyuméknál, mert egyetemre járok. Na ott csak nagyon ritkán tud aludni és mindig hulla fáradt mikor hazahozom. (Nekem mondjuk nem sokáig volt tejem, amíg volt addig sem volt elég. Lehet, hogy a tápszeres-cumisüveges babák azért jobb alvók, mert kis koruktól nincsenek annyira "közeli" kapcsolatban az anyjukkal, mint a tejesek ezért nem is igénylik annyira az összebújást? Ez csak egy ötlet.)
 • kati 29
  2011-01-13 13:41:09
  Nem tudom,már én is gondoltam arra,hogy a tápis babák miért is alszanak jobban-...Erre ott a cáfolás.Unokatesóm fia is cicizik még is alszik éjjel.Születése óta.
  A fiam még most sem alszik éjjel.Vettem neki a gyógyszertárban seda plus folyadékot.Àllítólag ez segít beállítani az alvását.az tény,hogy éjjel "csak"3x ébredt.Nekem ezmár kialvás volt......
  Szerintem ö is csak kifogja nöni mint alányom......Csak gyözzem kivárni.
 • Barbeque
  2011-01-13 17:05:31
  Sziasztok!

  Nálunk sem egyszerű az alvás! A kislányom (7és fél hónapos) 2 hónapos korától végig aludta az éjszakát,persze előtte fél órát ringattuk. Mióta megkezdődött a fogzás,azaz 5 hónapos kora óta 5x-6x kel fel sírva éjszaka. Mostanában napközbeni alvása is max 1 óra. Egyszerűen nem tudok mit kezdeni a lányunkkal! Velünk nem hajlandó aludni, a kiságyba egyedül nem,ha mellette ülök-fekszek,akkor sem, Csak egy kiadós,néha 1 órás ringatás után alszik el,de akkor is legkésőbb 2 óra múlva ébred éjszaka! Ha valakinek van valami tipp,segítség,szívesen fogadnám!
 • kati 29
  2011-01-14 13:52:27
  Tápszeres a babád vagy cicizik??
  Ha cicizik próbáld meg úgy elaltatni.Nekem a fiam szopi közben alszik el délben is és este is.Szerintem ezért is ébred éjjel,de még nincsen szívem leszoktatni róla.
  Próbákj neki chamomillat adni,esetleg viborcul kúpot....
  Èn a fiamnak már borostyán láncot is vettem,de semmi hatása.Legalább aranyos benne. :)
 • Barbeque
  2011-01-14 14:06:35
  Kati!
  Ha nekem írtad,akkor köszönöm a tanácsot! Sajnos tápszeres lett a kislányom,de nagyon ritkán alszik el etetés közben! Ha igen,akkor Murphy törvénye,hogy valamire felébred! Ma voltunk dokinál,és azt mondta,hogy nem tud mit mondani,csak a szeparációs szorongás lehet az oka,és vegyem elejét a dolognak,altassam a gyereket a kiságyba,ne ringassam... Mondta,hogy most 4 foga jön egyszerre,így tuti,hogy az is megviseli! Hát,nem nyugtatott meg,de azért hozzátette,hogy ök is felneveltek több gyereket,és túlélték (ezt arra mondta,hogy megemlítettem,hogy 2 és fél hónap nem alvás után kezdek fáradni...)! Gondoltam magamban: "kösz,sokat segítettetek"! Hát,csak túléljük valahogy...
 • dtrizner
  2011-01-14 17:53:59
  Sziasztok, találtam egy jó cikket a babák alvásával kapcsolatban. Olvassátok, hátha segít.
  http://www.lll.hu/node/187
 • rens
  2011-01-18 14:02:53
  Sziasztok Az én lánykám már 17 hónapos de még minden éjjel 7-szer felkel délutánonként ebéd után alszik 10 percet vagy fél órát nagy ritka ha 1 órát alszik az orvosok azt mondják azért van mert jön a fog de könyörgöm mindig állandóan. Nem hiszem. Ő kora szülött lett 36 hónapra született 1kg 17dkg és 41 cm volt. de szerintem ez nem befolyásolja a nem alvást. Este fél 9-kor elalszik és 11 órakor már fennt van iszik egy kis teát és innentől kezdvel vagy óránként vagy 2 óránként fennt van Pedig szilárd étel a vacsorája. Azt mondják majd elnővi hát köszönöm szépen legyél éjjel és nappal 100 % kos anya szerencsémre nagyon nagy türelmem van még bírom de meddig?
 • anastasija
  2011-01-19 01:32:54
  sziasztok!
  képzeljétek egy anyucitól kaptam egy címet: kerekito.hu többnyire gyerekmondókákat,énekeket tartalmaz az oldal,de találtam valamilyen hozzászólást az alvásról is.Igaz még nem olvastam végig (nem alvó csemetém nem engedte),de amit bele olvastam,nem tűnt rossznak!Az olvasni valók címszó alatt találhatjátok a cikket.Remélem segít.A lányom most kezd rászokni a délután egyszeri alvásra.Cicivel alszik el,kb.1,5órát alszik,de általában egyszer felébred,van hogy magától vissza alszik van hogy csak cicivel alszik vissza,de akkor nem engedi el többet és addig kell mellete feküdnöm,míg fel nem ébred.Éjszaka is néha magától vissza alszik.Én inkább azt nem tudom,hogy fogjuk külön ágyba szoktatni,ha már nem fog szopizni.Én otthon vagyok nem erőltetem,,hogy leszokjon,viszont mostanában kevesebbet szopizik.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media