2022. január 19., szerda - Márió, Sára napja

mt

Gyurmázzunk!

2021-04-07 23:09:56

Az alábbi egyszerű játék fejleszti a finommozgást es remek lehetőséget ad a különböző formák es a színek gyakorlására.

Egy fehér A4-es nagyságú kartonpapírra vagy rajzlapra rajzoljunk valamilyen színnel egy egyszerű formát, pl. kör, négyzet, téglalap, rombusz, stb. Egy lapon csak egy forma legyen, és ne legyen se túl nagy, se túl kicsi. Nem kell kiszínezni őket, csak a körvonalukat rajzoljuk meg.

forma

Átlátszó öntapadós fóliával fedjük be a papírt, vagy lamináljuk. Majd hozzuk a gyurmakészletünket, és a gyerkőccel együtt sodorjunk hosszabb-rövidebb hengereket, kígyókat. Talán ez a legelső művelet, amelyet a gyerekek megtanulnak a gyurmával való munkálatok során. Amikor kész van egy kígyó, kússzon fel a formánkra, vagyis rakjuk körbe a formákat a sodort gyurmadarabokkal. Ha rövid lenne, sodorjuk meg tovább, vagy tegyünk még hozzá egy kis gyurmakígyót. Ha pedig hosszú, akkor adjuk a gyerkőc kezébe egy életlen műanyag kést, vagy játékkést, hadd vágjon le belőle. Párosíthatjuk a gyurma színét a rajz színével.

Háromévesekkel már kipróbálhatjuk ezt a játékot, kisebbekkel meg csak gyurmázzunk különböző kiszúrókkal, vagy nyomjunk a gyurmába szívószál darabkákat, babszemeket, száraztésztát, illatos fűszereket, mint pl. egész fahéj, vagy szegfűszeg, stb.

Ovisokkal, illetve a betűkkel, számokkal ismerkedő gyerekeknek mar készíthetünk hasonló lapokat számokkal, vagy egyszerűbb nyomtatott betűkkel, de bármilyen más rajz is készíthető ilyen módon (pöttyös labda, házikó, pálcikaemberke, csiga, stb.), sőt filctollal meg ki is egészítheti az alkotást a manó, hiszen a fóliáról később könnyen eltávolítható a nyoma. A lényeg, hogy kezdetben ne legyen túl bonyolult a rajz, csak néhány vonalból álljon, mert a gyerekek keze hamar elfárad, es megunjak.

Ha nincs kedve a manónak hengergetni, vagy meg nem tud, akkor lehet úgy is csinálni, hogy kis darabokat tépked le a gyurmából, es azt ragasztgatja rá az előrajzolt, fóliás papírra. Így sokkal könnyebb, és a kézügyességet ez is kiválóan fejleszti. Üres, fóliázott papírt is adhatunk gyerkőcnek, had alkosson Ő egyedül.

Játékra fel!

Köszönjük ezeket a jó kis játékokat dulinak!

Ha neked is van hasonlóan nagyszerű, kipróbált játékod, oszd meg velünk!

Küldd be hozzánk Te is kreatív ötleteidet!

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media