2021. április 17., szombat - Rudolf napja

mt

Óvodai fellebbezés menete

2010-06-09 11:21:57

Az óvodák többségében nagyon nagy a túljelentkezés napjainkban, így előfordulhat, hogy a szülő a felvételi kérelmére elutasító választ kap. Mint tudjuk, hogy ha a gyerek a 3. életévét az adott tanév megkezdése után fél évvel betölti, akkor kizárólag helyhiányra hivatkozva utasíthatja el az intézmény a gyermek óvodai felvételét.

Amennyiben elutasító válaszlevelet kapunk, még akkor sincs veszve minden, hiszen az intézmények néhány férőhelyet függőben tartanak a fellebbezők számára, illetve az év közben átjelentkező, 5. életévüket már betöltött gyerekek számára. Ezáltal, lehetősége nyílik az óvodai elvételek lezárását követően még 1-2 gyermeknek óvodába kerülni, amennyiben az alábbi feltételeknek megfelelnek.

ovi

Az óvodai felvétel feltételei:

 1. A 1992. évi LXVI.tv.5. paragrafusa alapján helyi lakosnak kell lennie, illetve a bejelentett lakcímnek az óvoda körzetében kell lennie. A körzeti beosztásokat az önkormányzat végzi, így előfordulhat, hogy nem a szomszédos óvoda a körzetes óvoda, hanem egy távolságban távolabbi.
 2. A gyermek, ha az adott naptári évben tölti be az 5. életévét, akkor az óvoda mindenképp helyet kell, hogy biztosítson számára.
 3. Amennyiben hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű a gyerek. Itt nem csak a rokkantság, fogyatékosság számít hátrányos helyzetnek, hanem a szülő munkanélkülisége is. Amennyiben legalább az egyik szülő munkanélküli, úgy jobb a gyermek esélye az óvodai felvétel során.
 4. Gyermekvédelmi, családvédelmi, szociális szempontokat is figyelembe vehet az óvoda. Pl. gyermekét egyedül nevelő szülő, nagycsaládos, védőnő javasolja a felvételt, vagy esetleg a testvér már az óvodába jár.
 5. Amennyiben a gyermek napközbeni felügyelete nem megoldható, a szülők dolgoznak, akkor jó eséllyel veszik föl a gyereket az óvodába. Bár itt egy kis ellentmondást érzek, hogy most akkor munkanélküli legyek, vagy dolgozzak, ha a gyereket óvodába szeretném adni??? (Logikusan a háztartásbeliek gyermekei élveznek hátrányt.)
 6. A védőnői látogatás során, ha azt a benyomást tesszük, hogy a gyereknek jobb helye van az óvodában.
 7. Amennyiben a gyerek a naptári év végéig betölti a 3. életévét, úgy hely biztosítható neki.

A fellebbezés menete:

Az óvoda a felvételről, vagy elutasításról ajánlott levélben értesíti a gondviselőt. A levél alján a fellebbezés menete pontosan le van írva minden esetben, mely szerint a levél kézhezvételétől számított 15 napon belül egyéni érdeksérelemre, jogszabálysértésre hivatkozva lehet fellebbező kérelemmel fordulni a helyi jegyzőhöz. A levélben a fellebbezés leadásának pontos helyét is megadják. A kérelmet vagy az óvodához, vagy a jegyzőhöz, vagy az értesítőben megadott helyre kell benyújtani. A fellebbezési eljárás illetékmentes.

A fellebbezés beadása után az óvoda szintén írásban értesít. A levél leadásakor érdemes megkérdezni a határidőt, hogy mikor születik meg a döntés, és mikorra várható a kiértesítés.

Megosztás:
Hozzászólások
 • andi25
  2010-06-12 19:59:41
  Sziasztok!

  Nekem egy olyan próblémám van,hogy vidékre vagyunk bejelentve a kislányommal de Pesten lakunk.És addig amig nincs pesti lakcimünk a gyereket nem tudom beiratni óviba itt pesten.Bár olyat is hallottam hogy ahol dolgozok (kerületben)oda felveszik a gyereket óviba.Ebből mi igaz?Van valaki aki hasonló cipőben van vagy volt és hogy sikerült meg oldania ezt a próblémát?
 • Adrienn
  2010-06-12 23:52:13
  Nem kötelező a körzetes óvodába jelentkezni. Nálunk is tök sok gyereket fölvettek anno a körzeten kívülről. Úgyhogy ha nem is vagy Pestre bejelentve, attól még nyugodtan jelentkezhetsz. Persze ez esetben az óvoda nem köteles fölvenni, de ha van hely, akkor jó esélyetek van a bejutásra. A körzeti az egyetlen ovi, ami köteles fölvenni a gyereket, amennyiben az abban az évben tölti az 5. életévét.
 • Adrienn
  2010-06-22 21:03:43
  Tegnap beszéltem az óvodavezetővel. Viccesnek gondolom, hogy egy fellebbezési eljárást ennyi idő alatt folytatnak le. Összesen 16 fellebbező kérelem érkezett az óvodába, és tisztában vagyok vele, hogy csak maximálisan 4 gyereket tudnak felvenni, ergo 4-szeres túlfellebbezés van, de ha én már két hete beadtam a kérelmemet - a beadási hatásidő 15 nap, ergo már mindenki leadta, több levél nem érkezik -, akkor miért kell várnom a válaszra július végéig???????????????? Azt mondja az óvodavezető, hogy 30 nap alatt döntenek, és aztán még egy-két hét, amíg kiértesítenek. Vicces!!! 16 levelet elolvasni, eldönteni, hogy ki legyen az a 4, szerintem egy délután alatt lehet. Ha nagyon nagy gáz van, alszanak rá egyet-kettőt... De 30 nap????????? És még két hét, míg a szomszéd utcából ideér a levél??????? És akkor arról még nem is beszéltem, hogy mi van akkor, ha július végén kibökik, hogy bocsi, peched van? Akkor már mindenhol betelt a hely, futhatok akárhova. Erre az óvodavezető kerek perec megmondta, hogy jobban teszem, ha közben keresek helyet.... Persze ha a magánbölcsit választom, ami szintén nincs messze, mellesleg a jegyző melletti házban, akkor tuti megtudja, hogy mi beiratkoztunk, ergo van pénzünk, ergo, nem minket választ. De a magánbölcsiben is csak 15 gyerek lehet összesen, úgyhogy ott is véges a hely, tehát, jobb ha hamar lépek............. mit tegyek szerintetek?
 • Adrienn
  2010-11-11 16:07:16
  Ma kaptam választ az önkormányzattól a magánóvoda anyagi támogatási kérelmemre. Elutasítottak. azzal indokolták, hogy nagyon sok gyereknek nem tudnak óvodai férőhelyet biztosítani, nagyon sokan várnak arra, hogy történjen valami. Viszont nem akarnak mindenkit támogatni, így nem kivételeznek, hanem egységesen döntenek. Egységesen elutasították az egyetlen befolyó kérelmet, a tömegkérelembeadástól való félelmükben. Ha Waldorf oviba íratnám a gyerekemet, akkor kapnék 5000 Ft támogatást, de normál magánovihoz nem kapok támogatást.... Egy fillért sem.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media