2021. szeptember 22., szerda - Móric napja

mt

Nyelvtanulás kisgyerekkorban

2021-05-08 23:10:08

TANULJON? NE TANULJON? Két kérdés, mely a legtöbb kisgyermekes szülőben felmerül, amikor szóba kerül a korai nyelvtanulás témaköre. A döntés nem is olyan nehéz, a titok nyitja, hogy a felmerülő kérdéseinkre megnyugtató, szakértői válaszokat kapjunk. Lássunk hát néhányat a leggyakoribb kérdések közül!

Biztos, hogy van értelme a kisgyerekek nyelvtanításának, nem lenne egyszerűbb ha, hagynánk őket játszani?

A kisgyermekeknek a legfontosabb a szülők közelsége, hogy biztonságban érezzék magukat a szeretett személlyel. Életük első szakaszában a szüleiktől tanulnak a legtöbbet. A kisgyermekek nyelvtanításának a legfontosabb eleme, a játékosság, soha ne legyen kényszer. Így, mikor együtt tanulunk a gyermekünkkel, az érdekes, vidám, hasznosan együtt töltött idő lesz, amit a gyermek és a szülő is élvezni fog.

angol

Az új nyelv bevezetésével a logikai képességét is fejlesztjük a kicsiknek, és hozzásegítjük őket, hogy hasznos információkkal bővüljön tudásuk. Az agykapacitásunk kb. 10%-át használjuk csak ki, a nyelvtanulással a befogadóképességet nagyban növelhetjük. A gyermekek az új nyelvvel történő ismerkedés során nem csak magát a nyelvet sajátítják el, hanem találkozhatnak egy másik gondolkodásmóddal, kultúrával, színesebb egyéniséggé válhatnak, a világnak egy újabb kapuját nyitjuk ki számukra.

Mikor kezdjük el gyermekünk nyelvtanítását?

Minél korábban, annál jobb!

Minél korábban kezdünk hozzá, annál jobban elfogadja gyermekünk, hogy nem csak az anyanyelve létezik, sokkal könnyebben sajátítja el az idegen nyelvet.

A korai nyelvtanulással kihasználhatjuk a kisgyermekek hangképző bázisának rugalmasságát, és a neurológiai sajátosságukat, mely szerint 12 éves korig ugyanazt az agyterületet használják a nyelvtanulás során, mint amit az anyanyelvük elsajátításánál, így elérhetjük, hogy akcentus nélkül beszéljenek, és természetessé váljon számukra több nyelv használata.

A korai nyelvtanulás hatással van a kisgyermek logikai készségének, szellemi képességének fejlődésére is.

Hogyan kezdjük el az idegen nyelv otthoni tanítását?

Fontos, hogy az új nyelv bevezetése játékos legyen!

A gyerekek nem tanulják a játékot, hanem a játékból tanulnak. Érdemes az elején egy adott tevékenységhez kötni az új nyelvet (pl. evés, fürdés, játék), és annak szabályszerűségeit követve rendszeressé tenni a nyelvhasználatot.

A játékos tanulás során kezdetben a hangsúlyt mindig az alapszavak, alapmondatok elsajátítására kell fektetni, melyeket a mindennapi életben a legtöbbször használunk, úgy, mint ahogy a csecsemőknek az anyanyelvet tanítjuk. Magát a járást is hosszabb idő alatt sajátítjuk el, és nem úgy születünk, hogy már futunk. Fordítsunk elég figyelmet a fokozatosságra! Ehhez nagyszerű segítséget nyújthat a speciálisan otthoni nyelvtanulásra kifejlesztett Tudormanó-csomagok.

Részletesen ki vannak dolgozva, össze vannak gyűjtve az idegen nyelv elsajátításához szükséges első és legfontosabb szavak, kifejezések, melyek a beszélgetés során előfordulhatnak – ez rettentően nagy segítség a szülő számára.

A technika vívmányaira támaszkodva a DVD-k segítségével láthatjuk a képeket, ezzel egyetemben anyanyelvi kiejtéssel hallhatjuk a szavakat, valamint a szóképes olvasást is gyakorolhatjuk. A család többi tagja is profitálhat a Tudormanók programból, hiszen ők is tanulhatnak belőle, vagy felfrissíthetik a tudásukat.

A dalok, mondókák, mesék hallgatása szintén nagyban hozzásegít a nyelv megismeréséhez. Célszerű egy pár dalt megtanulni, és gyermekünknek elénekelni. Tapasztalatok szerint, ezt nagyon szeretik a gyermekek.

Vannak még kérdései, kételyei a kisgyermekkori nyelvtanulással kapcsolatban?

A www.tudormanok.hu oldalon minden kérdésére megtalálhatja a választ!

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media