2021. február 25., csütörtök - Géza napja

mt

Az óvodai szünet ellen tiltakoznak

2020-05-29 23:17:53

Törvénysértő az egy hónapos nyári szünet az óvodákban - legalábbis az Az MSZOE szerint, akik állítják: az óvodáknak nyáron is nyitva kellene lenniük.

Törvénysértő az egy hónapos nyári szünet az óvodákban – így gondolja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE). Szerintük az intézményeknek nincs joguk ilyen hosszú szünetet tartani, hiszen a költségvetés összesen 251 munkanapot finanszíroz számukra. Azt is aggályosnak tartják, hogy a szülők a sok szabadságolás miatt könnyen elveszthetik munkájukat.

Megyei körképünkből azonban az derült ki, hogy megyénkben ez nem okoz akkora problémát, hiszen mindig van egy ügyeletes óvoda, ahol ellátják a gyerekeket nyáron is. Mókáné Hallók Zsuzsanna, a miskolci önkormányzat közoktatási osztályának vezetője elmondta: a jogszabály szerint februárban fel kell mérni, hogy mekkora az igény, a szülők részéről a nyári óvodai ellátásra. Az óvodák ugyanis július 26-tól augusztus 20-ig zárva vannak. Mint megtudtuk, februárban, az 5000 gyerek közül 112-nél kérte a szülő az óvodai ügyeletet. A tapasztalat azonban az, hogy végül, minden évben csupán 25-30 gyerek jár a nyári szünet alatt.

ovi

Van hova vinni

Miskolcon a Nyitnikék úti és a Középszeri tagóvoda lett kijelölve ügyeletre. A nyárnak azon szakaszán, amikor nincs szünet, az összes miskolci intézmény nyitva van, csak csökkentett csoportszámmal. Így tudják kiadni a pedagógusoknak, dajkáknak a szabadságot, illetve ilyenkor végzik el a felújítási munkákat is – tudtuk meg az osztályvezetőtől. Hozzátette: ha egy szülőnek azonnali szüksége lenne az óvodai ellátásra, azt az ügyeletes óvodákban meg tudják oldani, akár vészhelyzet esetén is.

Ellátás nélkül nem maradnak

Nincs ez másképp Kazincbarcikán sem, ahol ellátás nélkül nem marad gyerek – ezt Untenerné Márton Ágnes, az önkormányzat intézményágazati osztályvezetője mondta. A nyolc óvoda közül négyben mindig van ügyelet, de a szülők nem igénylik nyáron az ellátást – tette hozzá. Alsózsolcán is mindig van nyitva óvoda – mondta Marcsikné Orosz Emese aljegyző. Két intézményük van, ezekben felváltva végzik a nyári felújítási munkákat, hogy a gyerekek ellátása megoldott legyen – magyarázta.
Tiszaújvárosban sincs másképp, igaz a felújítások idejére bezárnak az intézmények, de ügyelet itt is működik – tudtuk meg Ráczné Kocsis Ilona oktatási munkatárstól. Hozzátette: arra nincs igény a szülők részéről, hogy nyáron is teljes kapacitással működjenek az óvodák.

Forrás: Polgár Infó

Megosztás:
Hozzászólások
 • Adrienn
  2010-07-08 01:13:29
  Engem csak annyi háborít fel az óvodai szünettel kapcsolatosan, hogy:

  Léni fiam már betöltötte az 5. életévét. Nemrég költöztünk új helyre, és a helyi, körzetes ovi nem volt hajlandó átvenni a gyereket, csak szeptemberbe hajlandóak bevenni. Csak azért nem veszik be, mert már év vége van. Május 30-án szerintük már semmi értelme oviba járni... Persze.... Én meg oldjam meg a gyerekfelügyeletet májustól szeptemberig. Az 4!!!! hónap!!!!! Csak azért, mert szerintük már év vége van.... Iszonyat, hogy mit meg nem engednek maguknak az óvodák!!!!!!!!!!!!!
 • evetke
  2010-10-29 15:27:56
  A mienkben meg helyhiány van... Sok itteni szülő kénytelen a környékbeli településekre hordani a gyerekét, mert hiába épült még egy épület (a harmadik!! a községben) még így sem elég a hely...
  Ráadásul az óvónők nyáron is nagyon sokat dolgoznak, tudom, mert egy ismerősömnek ez a foglalkozása, nagyon le vannak terhelve :/

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media