2022. december 01., csütörtök - Elza napja

mt

Cseppfertőzés

2022-09-29 23:13:49

"A fertőző betegségek terjedésének az a módja, amikor a kórokozók (vírusok, baktériumok) beszéd, tüsszentés, köhögés után a levegőben szétporlasztott nyálcseppekhez tapadva a légáramlattal jutnak tovább. Egy erős légáramlat a fertőző nyálcseppeket többméternyi távolságra is elsodorhatja. A kórokozók órákig lebeghetnek a levegőben, és a fertőző személy jelenléte nélkül is megbetegedést okozhatnak. "

Jelentősége

A cseppfertőzésnek a gyakorlati jelentősége igen nagy, egyes betegségek, (mint pl.: influenza (grippe), tuberkulózis (TBC), kanyaró (morbilli) stb.) gyorsan tovább terjednek, különösen a nagyobb látogatottságú helyeken okozhat a belégzéssel létrejövő fertőzést.

Az influenza régóta ismert és időnként visszatérő járványokat okoz, mint például az 1918-as "spanyolnátha", az 1957-es "ázsiai"-, vagy az 1968-69-es, és a 1969-70-es "Hong Kong-i" néven ismerté vált járványok.

zsepi

A cseppfertőzéssel megfertőzött személy, influenza fertőzés esetén, csak 1-2 nap (lappangási idő) után, elesettségről, végtag fájdalmakról, borzongás, vagy hidegrázásról panaszkodik, amelyhez magas láz (39-40 °C) járul. A kórokozók elsősorban a légutakban és a tüdőben szaporodnak, súlyossá, elhúzódóvá, ritkán halálossá csak szövődmények esetén válik, amelyet már nem az influenza vírus, hanem társfertőzést okozó különböző baktériumok hozzák létre. Néhány járvány során azonban maga az influenza vírus is képes rendkívül gyorsan, és súlyosan lezajló vérzéses tüdőgyulladást okozni.

A járványok (tömeges megbetegedések) idején a fertőzőképességétől megfosztott vírusból készült oltóanyagot izomba oltanak. Ezzel a megbetegedések felét lehet megelőzni, de a védőoltás ellenére előforduló esetek is enyhébben folynak le, mint az oltatlanok megbetegedései. Egyénileg védekezhetünk tüsszentés, köhögés kapcsán zsebkendő, vagy a légzőszervek előtt alkalmazott un. szájkendő (orrfityula) használatával. Ez megakadályozza részben a belégzéssel létrejövő fertőzést, részben a fertőzés tovább vitelét.

Cseppfertőzés útján is terjedő betegségek

 • bárányhimlő (Varicella simplex)
 • diftéria (torokgyík)
 • influenza (grippe)
 • kanyaró (morbilli)
 • mumpsz (fültőmirigy-gyulladás)
 • rubeola (rózsahimlő)
 • skarlát (vörheny) (Streptococcus pyogenes)
 • szamárköhögés (pertussis) (Bordetella pertussis)
 • tuberkulózis (TBC vagy gümőkór)

Forrás: Wikipédia

Megosztás:
Hozzászólások
 • ovildo
  2009-12-17 17:19:02
  Ezért nem viszem az 1 éves fiamat olyan helyre, ami zárt és sok ember van.
 • Adrienn
  2009-12-17 23:38:33
  Ilyen influenzás időben az nem is túl jó. Még a diridongóra sem mentünk már 3 hete. Bár, a karácsonyi bevásárlást nehéz megoldani így. Képz. ma láttam egy anyukát gyermekével, mindkettőjükön orvosi maszk volt. Látványnak fura volt, de asszem megértem őket.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media