2022. augusztus 14., vasárnap - Marcell napja

mt

A láz

2021-10-02 23:06:33 - V.B.Cs.

Kezdő anyukák megijednek az első betegségnél, aztán belejön az emberfia. Így voltam ezzel én is. Elsírtam magam, amikor rájöttem, hogy a kislányom belázasodott az oltás után. Jó, jó előre megmondta az orvos, hogy ez bekövetkezhet, de mivel ez már a második oltás volt, az elsőt pedig megúsztuk minden különösebb következmény nélkül, engem mégis váratlanul ért a felfedezés. Mit lehet ilyenkor tenni? Sőt, mit kell ilyenkor tenni? Honnan lehet tudni, hogy lázas a gyerek? Mert például az én gyerekeimet, ha ilyenkor megfigyeli valaki, semmi változás nincs rajtuk. Futnak, ugrálnak, játszanak, nem nyűgösek 39 oC-ig. Kezük, lábuk jéghideg, viszont a hátuk forró, és a homlokuk is. Barátaink gyerekeinek ezzel szemben a tenyerük forrósodik át. Szóval: egyéni tapasztalat alapján kell beletanulni ebbe is.

A másik kellemetlen dolog, hogy 3 hónapos kor, és 6 kg alatt nem lehet szirupot beadni, hanem csak kúpot. Talán gyerekkorunkból mindannyian emlékszünk még a kellemetlen élményre, amikor mi kaptunk. Na, a kúp beadásánál kezdtem el én is sírni.

A láz általában alsó- és felső légúti fertőzések, valamint húgyúti fertőzések kísérő tünete. Télen, vagy amint közösségbe megyünk, valamelyiket az első kettő közül összeszedjük. Így aztán már igen nagy gyakorlatom van sajnos a betegségek és a láz kezelésében.

beteg

Hogyan csillapítsuk?

Mint említettem, eleinte csak a kúp valamint a hűtőfűrdő a megoldás. Később a sokkal kellemesebb megoldás a különböző ízesítésű szirupok kerülnek az előtérbe. Főleg a nyári utazások alkalmával, amikor a kúp tárolása kicsit nehézkes. Nálunk annyira népszerűek ezek a lázcsillapítók, mivel édes ízűek, hogy amikor telefonálunk, azaz a fülhőmérőzés után az a jutalom, hogy bevehetik a málnás, vagy a narancsos ízesítésűt. Ha a mérés azt mutatja, hogy nem lázasak, akkor komoly reklamálás következik, amiért nem kapnak belőle. Mindenképpen jó, ha többféle hatóanyagú lázcsillapítót tartunk otthon. Ugyanis egyféle lázcsillapítóból 5 óránként adhatunk be a csemetének, de csak maximum háromszor egy nap, azaz a 24 óra folyamán. Ha mégis rákényszerülünk, hogy gyakrabban adjunk be lázcsillapítót, akkor egy másik, más alapanyagot tartalmazót kell választanunk, de az előző után minimum három órával. A mi védőnénink vészhelyzet esetén két órát is engedélyez. De csak akkor, ha nagy a vész.

Milyen hőmérőt válasszunk?

A klasszikus, gyerekkoromból ismert higanyszálas hőmérőt még 10 percig kellett a hónom alatt szorongatni. Az én gyerekeimnél elképzelhetetlen ennyi ideig egy helyben ülni még betegen is. Maradt a digitális, próbálkoztunk is vele, de még ehhez sem volt elég türelmük. És az éjszaka közepén még egy perces sírás is iszonyú hosszúnak tűnik, főleg, ha az ember fia azon imádkozik, hogy a másik, még alvó gyerek fel ne ébredjen. Mert nálunk, - Istennek legyen hála - egyszerre csak egy gyerek beteg annyira, hogy lázas legyen. Szóval kerestünk egy olyan hőmérőt, ami néhány másodperc alatt megméri a gyermekünk hőmérsékletét. Ez a fülhőmérő. A mese az hozzá, hogy apának telefonálunk vele. Mivel a gyermekeink apa-függők, és csak apának hajlandóak telefonálni. De neki még hajnal kettőkor, lázasan is.

fülhőmérő

És még egy újabb kori, számomra meglepő dolog: vetkőztessük le a gyermekünket, ha lázas. A legújabb nézet szerint, már nem kell jól betakargatni, hogy jól kiizzadja magát. Hanem amit lehet, és amit a szoba hőmérséklete megenged, azt vegyük le róla. Nálunk legutóbb elég volt a hálózsákot levenni a kislányomról, és már jobban érezte magát. Tehát ilyenkor a jól szellőző ruha a célszerű, és elég egy könnyű, vékony takaró.

Nem adok tanácsot, mindenkinek magának kell kipróbálnia, hogy mi jó neki és a csemetéjének. És az is lehet, hogy a te védőnénid, vagy háziorvosod mást javasol.

Írta: V.B.Cs.

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media