2022. szeptember 26., hétfő - Jusztina, Pál napja

mt

Milyen vizsgálatokat kell elvégeznie egy iskolaorvosnak?

2012-03-02 11:03:27

"Milyen vizsgálatot kötelező elvégeznie egy általános iskolai orvosnak?" - érkezett a kérdés a minap szerkesztőségünkbe. "Merthogy a második osztályos kislányomat meztelenre vetkőztetve nőgyógyászati vizsgálatot is végeztek nála. Nem kell az ilyenről előzetesen engedélyt kérni a szülőtől?"

Tudomásunk szerinte az iskolaorvos feladata a 2. osztályos általános iskolás tanulók esetében teljes fizikális vizsgálat, melybe a nőgyógyászati vizsgálat nem tartozik bele. Abban az esetben, ha probléma merülne fel a gyermek személyi higiéniájával, fejlettségével, fejlődésével vagy szervi problémáival kapcsolatosan, úgy ezt a területet csak szakorvos vizsgálhatja a szülő jelenlétében. Az iskolaorvos feladata, hogy az osztályfőnökön keresztül felhívja a szülő figyelmét az esetleges problémára, és megfelelő helyre irányítsa őket. Abban az esetben, ha az iskolaorvos gyermeknőgyógyászati vizsgálat elvégzésére jogosult, tehát papírja van róla, ért hozzá, még akkor is a szülő beleegyezését kell kérnie a vizsgálat megkezdése előtt, illetve ne felejtsük el, hogy minden kiskorú személy esetében a vizsgálatokon a törvényes képviselőnek, vagy egy nagykorú hozzátartozónak joga van részt venni pontosan amiatt, hogy tanúsítsa az emberséges bánásmódot, ezáltal megelőzve a lelki törést.

Más kérdés, hogy egy ilyen ügyet mennyire érdemes nagy dobra verni. Lehet, hogy a gyermek nem is tulajdonít neki nagy jelentőséget, pár perc múlva elfelejti. Az viszont továbbra is kérdéses, hogy mennyire volt a vizsgálat mélyreható - a szó legszorosabb értelmében.

 

 

Megosztás:


Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media