2022. szeptember 26., hétfő - Jusztina, Pál napja

mt

Már mindenki vizsgálódik a császármetszést követően elhunyt kismama ügyében

2010-08-27 12:51:09

Szatmár megye - A Megyei Sürgősségi Kórház és a Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közösen indított vizsgálatot a hétfő reggel elhunyt kismama ügyében.

Meghalt a Megyei Sürgősségi Kórházban egy huszonhárom éves nő, miután császármetszéssel vasárnap világra segítették koraszülött gyermekét. A lakosság találgatásokba kezd, a hivatalos szervek azonban vizsgálatot indítanak. Nem is egyet. Vizsgálódik a Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, amelynek napokban kinevezett ideiglenes vezetője a boncolás eredményétől teszi függővé a következő lépéseket. Carmen Gule a DSP vezetője elmondta, hogy jelenleg a nő dossziéját nézik át, amíg a boncolás eredményére várnak. "Jelenleg vizsgálódunk, de annyit elmondhatok, hogy még nem értesítettük az orvosi kamarát" - hangsúlyozta a DSP vezetője. Az intézmény egyébként írásos tájékoztatót juttatott el az üggyel kapcsolatban szerkesztőségünkhöz, amelyben azonban mindössze annyi volt az új információ, hogy az esettel kapcsolatban értesítették a szaktárcát, a Sürgősségi Esetek Bizottságát (COSU), valamint a "Dr. Alfred Rusescu" Baba-mama Védelmi Intézetet. A megyei tanács - amelynek hatáskörébe a kórház tartozik - is vizsgálatot kezdeményezett, sőt egy bizottságot is létrehozott annak érdekében, hogy megállapítsák, hogy történt-e valamilyen szabálysértés az ügy folyamán, de természetesen orvosi kérdésekben ők nem illetékesek.

Külön bizottság

Egyébként Csehi Árpád, amint nem hivatalos forrásokból értesült az esetről, azonnal megbeszélést hívott össze a kórház vezetésével, hogy tisztázzák a helyzetet. A család nem vádolja az orvost, sőt, kifejezték hálájukat azért, hogy a kislányt megmentette. Az édesanyát vasárnap délután szállították be a Megyei Sürgősségi Kórházba, ahol éppen Bogdan Farca volt az ügyeletes orvos, aki egyébként a terhesség teljes időszaka alatt megfigyelés alatt tartotta a kismamát. A harminchárom hetes terhes nőnek igen magas volt a vérnyomása, de ezen és az émelygésen kívül nem mutatta más jelét annak, hogy baj lenne – ismertette az esetet tegnap délben egy adhoc sajtótájékoztató keretében Constantin Demian, a megyei kórház sajtószóvivője. „Néhány órával a beutalása után döntöttek úgy, hogy császármetszéssel kell a vártnál előbb világra hozni a magzatot” - folytatta a sajtószóvivő, majd elmondta, hogy a kislány 1,9 kilogrammal született meg. A szülést követően a kismamát légzés és szívleállás miatt azonnal átszállították az intenzív osztályra, ahol megpróbálták újraéleszteni, de az orvosok minden életmentő próbálkozása ellenére hétfő reggel 9 óra 35 perckor elhunyt. Az első jelek szerint tüdőembólia okozta a nő halálát, de a boncolás eredménye lesz a döntő érv. SajtóvisszhangMivel az eset a megszokottnál nagyobb sajtóvisszhangot kapott már az első napon, a boncolásnál jelen volt a rendőrség és az ügyészség képviselője is. A rendőrség azonban még nem kívánt nyilatkozni az ügyben a boncolási jegyzőkönyv és az igazságügyi orvosszakértő jelentésének hiányában. Várhatóan ma megteszik ezt, és ha szükséges, akkor ők eljárást is indítanak az ügyben. Ez azonban még lehetőségként sem merül fel, hiszen a kórház sajtószóvivője szerint nem történt orvosi műhiba. A kismama halála már a második tragédia a családban, mert néhány évvel ezelőtt a Blaga családban már történt egy haláleset, és most kénytelenek fiatal lányukat is eltemetni, aki nemrégiben házasodott meg. Andreea Blaga óvónőként dolgozott a batarcsi óvodában.

Hasonló eset
2007. június 1-én szintén szív és légzési elégtelenség és tüdőembólia voltak egy a 21 éves darai Szabo Rodica Amalia halálának elsődleges okai; szintén a  megyei kórházban hajtottak végre rajta május 29-én császármetszést, ami után hirtelen rosszabbul lett, majd a sikertelen életmentési kísérleteket követően elhunyt; ez sembizonyult orvosi műhibának

Forrás: Erdély Online
Megosztás:


Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media