2022. május 17., kedd - Paszkál napja

mt

Piramis játék könyvekkel

2009-02-27 09:36:38

Újkeletű piramis játék ütötte fel a fejét. Igaz, itt nem pénz, hanem könyvek cserélnek gazdát, de ez attól még piramis játék, ami a törvények szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Kérlek, ne csatlakozzatok!

E-mailben kapsz egy levelet:

"Kedves Anyukák és Apukák!

Azért írok nektek, mert szeretném ha ti is részt vennétek egy játékban. A játékot óvónők hívták életre azzal a céllal, hogy növeljék a gyerekek könyv iránti szeretetét, és hogy kapcsolatot teremtsenek gyerekek között.
A játék egy általatok vásárolt köny árába kerül, de viszonzásul 36 könyvet kaptok cserébe. Ha érdekel benneteket írjatok nekem és én tájékoztatlak benneteket a részletekről."

Érdeklődésre pedig válaszlevél érkezik:

"A játék lényege, hogy kapsz egy levelet tőlem, amin szerepel 3 gyermek neve és életkora. A lista első helyén szereplőnek én küldök egy korának megfelelő könyvet. Amikor továbbítod a levelet 6 másik gyereknek a te neved kerül a 3. helyre. Ha mindenki elküldi további hat gyerkőcnek akkor már a 2. helyen leszel. És így tovább. Amikor te kerülsz az 1. helyre már 36 listán leszel első helyen. Így kaphatsz tőlük egy-egy könyvet."

Akármilyen jól is hangzik a dolog, ne tévesszen meg senkit, hogy nem pénz cserél gazdát. Idemásolom a hivatkozó törvényt is.

Piramisjáték szervezése

299/C. § Aki mások pénzének előre meghatározott formában történő és kockázati tényezőt is tartalmazó módon való összegyűjtésén és szétosztásán alapuló olyan játékot szervez, amelyben a láncszerűen bekapcsolódó résztvevők a láncban előttük álló résztvevők számára közvetlenül vagy a szervező útján pénzfizetést vagy más szolgáltatást teljesítenek, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A bűncselekményt az 1996. évi LII. törvény 18. §-a iktatta a Btk. 299/C. §-ba 1996. augusztus hó 15. napjával.

1. A bűncselekmény jogi tárgya a pénzintézeti tevékenység törvényes működéséhez fűződő érdek.

A cselekménynek elkövetési tárgya nincs, mivel az elkövetési magatartás, a szervezés hozza létre azt a szervezeti formát, a piramisjátékot, amely működése esetén a hitelezők érdekét sérti, illetve veszélyezteti.

A játék lényege azonban a mások pénzének összegyűjtése és szétosztása.

Ugyanakkor a piramisépítés ténye az, amely az egész rendszer működésének korlátját is jelenti, vagyis matematikailag kimutathatóan elérkezik az a pillanat, amikor a lefelé terjeszkedő piramis már nem építhető, nem bővíthető tovább.

A bűncselekmény elkövetése szempontjából nem feltétel, hogy a játék szervezői az abban résztvevő tagokat esélyeiket illetően megtévesszék, esetleg a rájuk bízott pénzt más célra használják fel, illetve hogy a belépett tagok sorrendjét a nyerési esélyeket befolyásolva megváltoztassák.

A törvényi tényállás kizárólag a mások pénzének összegyűjtését és szétosztását helyezi a játékszervezés középpontjába.

2. Az elkövetési magatartás: a játék szervezése.

A játék szervezésének minősülhet minden olyan aktív magatartás, amely a játék megteremtésének és lebonyolításának érdekében nyilvánul meg.

A szervező - amint arról már szó volt - saját maga is lehet játékos, illetve résztvevő és a legtöbbször az is, hiszen a játék indulásakor bekapcsolódóknak, a piramis csúcsán, vagy közelében elhelyezkedőknek van a legnagyobb nyerési esélyük és a legcsekélyebb kockázatuk.

3. A bűncselekmény csak szándékosan követhető el.

A tényállás nem tartalmaz sem motívumot sem célzatot, így elvileg az eshetőleges szándék is elegendő a bűnösség megállapításához, azonban az egyenes szándék a tipikus.

A piramisjáték szervezése alaki bűncselekmény, pusztán az elkövetési magatartás kifejtésével - minden következmény, vagy eredmény nélkül - befejezett. Ugyanakkor folyamatos bűncselekmény, amely a szervező tevékenység tanúsításáig tart, így a bűncselekmény elévülése is csak a szervezés befejezésével kezdődik el.

4. A bűncselekmény alanya bárki lehet, aki piramisjátékot szervez.

A szervező a játékot irányítja, a rendszert bővíti, szervezi az adminisztrációt, vagyis működésbe hozza és szükség szerint működésben tartja a piramisjátékot, míg a résztvevő pusztán teljesít mégpedig pénzfizetéssel vagy szolgáltatással, vagy a szervező útján vagy közvetlenül az előtte állóknak. Ebből következően téves és a törvényszöveggel ellentétes felfogás lenne a szervezőnek teljesítő résztvevőt szervezőnek minősíteni és büntetni pusztán azon az alapon, hogy a játékszabályoknak megfelelően saját nyerési esélye érdekében a teljesítéssel egyidejűleg automatikusan hozzájárul a piramisjáték terebélyesedéséhez.

5. A szervező tevékenység rendszerint több mozzanatból, tevékenységsorozatból tevődik össze, így ezek a részcselekmények még relatív önállóságuk esetén is természetes egységet alkotnak.

Szóval, akármilyen jól is hangzik a dolog, inkább az ember vegyen meg 36 könyvet, mintsem összetűzésbe kerüljön a hatóságokkal.

És had védjem meg a magyar óvónőket is: törvénytelen játék indítása biztosan nem jutna eszükbe!

Megosztás:


Hozzászólások
 • Adrienn
  2009-02-27 09:50:41
  Első körben majdnem én is csatlakoztam, mert nem szokványos piramis játékról van szó. Kecsegtető a könyvcsomag, még akkor is, ha csak a felét kapnánk meg..., de semmi sem ér annyit, hogy a családi nyugalom megmaradjon.
 • Joszil
  2009-02-28 08:58:28
  piramis
 • csibe0707
  2009-03-04 10:31:50
  Ezt egy joghoz értő ember írta? Mert a piramis játék lényege teljesen más. A piramis alján lévő emberek mások pénzét gyűjtik be és osszák szét, mindíg más és más ember pénzét felhasználva. A dolog akkor bukik, ha nincs több bevétel és nem tudja fizetni a tartozásokat a hitelezők felé. Na itt nem hiszem, hogy az óvónők bármit is elbuknának, ha valaki nem küldi tovább a levelet, sőt ők még haszonra sem tesznek szert ebből. Ez vicc.
 • marcsi73
  2009-03-05 18:19:12
  Sziasztok.Én első körben csatlakoztam a játékhoz.Mint becsületes anyuka fénymásoltam,kitöltöttem,postára adtam a leveleket a könyvel együtt.Úgy gondoltam én nem szakítom meg a láncot.Ennek már 6hete azóta semmi.Mára már én is nagyon megbántam,hogy bedöltem ennek a játéknak.Az biztos ,hogy mégegyszer nem veszek részt ilyenben.Tanulságos volt.
 • Adrienn
  2009-03-07 20:57:40
  Azért piramis, mert a piramis alján lévő emberkék mind vesztesek. Egyszer vége szakad a menetnek, és valaki megfizeti annak a 35 könyvnek az árát, amit kaptál... Egyébként jogilag korrekt a fent leírt dolog.
 • Adrienn
  2009-03-08 08:49:38
  csibe0707: itt felül a törvény pontos szövege van. Idézek belőle a kedvedért: "Aki mások pénzének előre meghatározott formában történő és kockázati tényezőt is tartalmazó módon való összegyűjtésén és szétosztásán alapuló olyan játékot szervez..." Szerintem is egyértelmű, hogy ha megmondják, hogy könyvet kell vennem, azt pedig postázni, akkor előre meghatározzák, hogyan költsem el a pénzem. Viszont azon gondolkodtam, hogy ha a láncszerűség kiiktatódik, azaz egyvalaki vezeti ezt az egészet, akkor már nem piramisjáték.... vagy ki tudja. Viszont a piramis alján akkor is ott a rengeteg károsult....

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media