2022. január 28., péntek - Karola, Károly napja

mt

Három nővér: egy csecsemő három anyától

2009-02-23 01:31:01

A brit Patrick-nővéreket összefűző testvéri szeretet páratlan csodája az az egészséges fiúcsecsemő, aki a rákbetegségben meddővé vált adoptáló anya ikertestvérének petéjéből származó embrióból, a legidősebb testvér méhében fejlődött életképes kisbabává. Az anyatrió azonos genetikai állományát magában hordozó bébi 2005 májusában jött a világra.

A 32 éves Alex Patrick négy évvel ezelőtt méhnyakrák miatt kemoterápiai kezelésben részesült, s emiatt terméketlenné vált. Ő és férje, Shaun szomorúan vették tudomásul, hogy sosem lehet gyermekük. Alex ikertestvére, Charlotte azonban máshogy gondolta. Saját petesejtjét kínálta fel Alexnek, s a kettőjük közös génjeit hordozó petét meg is termékenyítették Shaun spermájával. A lombikban fogant embriót idősebb nővérük, Helen méhébe ültették be.

Az orvosok eredetileg 25 százalékosra becsülték a kísérlet sikerét, de a hármas kooperációt elsőre siker koronázta. A rokonembrió problémamentesen beágyazódott a nagynéni méhébe, s idén nyárion megszületett. A Charlie névre keresztelt 3800 grammos kisbaba világra jöttét végigaszisztálta Alex, nővére azonnal a kezébe adta az újszülöttet. (2. képünkön a három nővér és Charlie baba)

"Magam is csodálkozom azon, mennyire hiányzik nekem a kicsi, de bármikor újra megteszem ugyanezt, ha Alex megint gyermeket akar" - mondta el a BBC-interjúban Helen. Charlotte, a petesejt "tulajdonosa" túláradóan boldog, hogy megajándékozhatta ikerpárját. Neki már van két gyermeke, s végtelen elégedettséggel tölti el, hogy az anyaság élményéhez hozzásegíthette genetikai hasonmását.

A közös baba tervétől legjobban Alex szorongott, attól rettegett, hogy a baba "nem fogja szeretni" őt. A félelem az első percekben elpárolgott. "Charlie egy angyal" - mondja kisfiáról.

Forrás: 123.hu

Megosztás:


Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media