2019. július 18., csütörtök - Frigyes napja

mt

  • Hírek:

    Próbáltátok már az utónév kalkulátorunkat? Lessétek meg, hogy melyik utónév passzol a legjobban a vezetéknevetekhez. Sokat segít a születendő gyermek nevének meghatározásakor, de mókának sem utolsó. Jó szórakozást! :)
Oldalak: [1] 2

Török Ételek

 (Megtekintve 6243 alkalommal)
  • Habibi

    • Újszülött
    • Hozzászólások: 60
    Török Ételek
    « Dátum: 2009-02-23 13:50:08 »
    Zöldségleves/Sebze Corbasi/

    2 fej hagyma,2 ek. margarin, 2 ek.liszt, 1,5 l. húsleves,1 sárgarépa, 1 póréhagyma,1 burgonya, 1 zeller, 4 ek. tej, 1 tojássárgája, só, apróra vágott petrezselyemzöld, paprika.
     A húslevesben puhára főzzük az apróra szeletelt zöldségeket.A tojássárgáját elkeverem a liszttel és az olvasztott margarinnal, majd besűrítem vele a levest.Majd 10 percig főzöm ésa  végén sózom.
  • Habibi

    • Újszülött
    • Hozzászólások: 60
    Re: Török Ételek
    « Válasz #1 Dátum: 2009-02-23 13:59:04 »
    Asszonycomb/Kadin Budu/
    2 hagyma
    75dkg darált marha
    15 dkg rízs
    3 tojás
    2 ek. margarin
    2 dl víz
    1 tk. só
    fél teáskanál őrölt bors

    Az apróra vágott hagymát margarinon megpirítom.Amikor rózsaszín felöntjük vízzel, és megfőzzük benne a rízst.A darált hús felét a saját levében pároljuk, majd hozzáadjuk a maradék részt.Két tojással sóval borssal és a kihült hagymás rizzsel elkeverjük..Pogácsaformákat készítünk, majd felvert tojásban megforgatjuk és kisütjük

    Most csak ezeket írom mert ma kevés időm van majd holnap írok többet remélem amiket írok és akik kipróbálják ízleni fognak
  • Habibi

    • Újszülött
    • Hozzászólások: 60
    Re: Török Ételek
    « Válasz #2 Dátum: 2009-02-23 16:24:37 »
    Török Joghurtleves

    8 dl joghurt
    12 dkg uborka
    1 csomó kapor
    25-30 borsmentalevél
    1 mk. só
    késhegyni bors
    3 gerezd fokhagyma

    Az uborkát meghámozom lereszelem, a fokhagymát átpréselem.A kaprot és a mentalaveleket apróra vágom, majd az összes hozzávalót jól összeturmixolom.Jégbe hűtöm, majd tálaláskor mentalevelekkel díszítem.
    A kapor és a menta teszi igazán üdítővé és a hűsnél is hűsébbé ezt a zöldfűszeres joghurtlevest.A hozzá szükséges borsmentát érdemes cserépben nevelni, hiszen ennek a leveleit sok ételhez használja a török konyha.
  • duli

    • Picibaba-függő
    • ****
    • Hozzászólások: 1289
    Re: Török Ételek
    « Válasz #3 Dátum: 2009-02-23 17:18:12 »
    Szia Habibi!

    En nagyon szeretem az ilyen jellegu eteleket, az arab konyha is hasonlo, hiszen mondhatom azt, hogy egy torol fakadnak, bar ahany arab orszag annyi fele etel. Igaz a husos eteleket en kevesbe szeretem, a parom annal inkabb, igy azokat, amelyeket meg nem ismerek, en biztos kiprobalom es nagyon varom a tobbi receptet is. :)
  • Habibi

    • Újszülött
    • Hozzászólások: 60
    Re: Török Ételek
    « Válasz #4 Dátum: 2009-02-24 07:26:16 »
    Falafel

    25dkg szójabab vagy csicseriborsó
    4-5 gerezd fokhagyma
    késhegyni sütőpor
    1/2 kk. fűszersó
    só, olaj
    paprika

    A szóját vagy a csicseriborsót vízben puhára főzöm, majd leszűröm.Húsdarálón ledarálom, majd elkeverem a szétnyomott fokhagymával, a sütőporral, sóval, a fűszersóval és 2-3 kanálnyi olajjal.Ezekből diónyi formákat készítek, forró olajban kisütöm.
    Én ezt salátával szoktam készíteni de lehet más körettel is leírom a saláta receptjét is
    1 hagyma
    1 uborka
    1 paradicsom
    3 fefferoni
    1ek olivaolaj
    1 ek. citromlé
    finomra vágott petrezselyem
    1/2 kk só

    Az uborkát meghámozom és kis kockákra vágom, a paradicsomot kis kockákra vágom, a hagymát vékonyan felkarikázom, a fefferonit 2 centis darabokra vágom.Az olajból citromból és a sóból ja és a petrezselyemből egy öntetet keverek és a sakátára öntöm


  • Habibi

    • Újszülött
    • Hozzászólások: 60
    Re: Török Ételek
    « Válasz #5 Dátum: 2009-02-24 07:36:03 »
    Pide/lepénykenyér/

    50 dkg liszt
    1 csomag élesztő
    1/8 l langyos víz
    1/8 l meleg víz
    1/2 tk só
    olaj
    1 tojássárgája
    1 tk cukor
    1 tk olivaolaj
    1 ek víz

    Langyos vízben felfuttatom az élesztőt, egy nagy tálba teszem a lisztet és fellazítom.A közepébe egy mélyedést nyomok és beleöntöm a keveréket.A szélére szórom a sót.Középről indulva az élesztőt elkeverem a liszttel, meleg vizet öntök hozzá, először keverem majd gyúrom.A kezemet beolajozom úgy fejezem be a gyúrást.A tésztát meleg helyen lefedve, fél órát kelni hagyom míg duplája nem lesz.Kerek lapos lepényeket formálok belőle, ahol a széle kicsit magasabb, mint a közepe, majd egy kiolajozott lemezre fektetem őket.Majd mélyedéseket nyomok bele, hogy rombuszminta legyen.Elkeverem a tojássárgáját a cukorral az olajjal és egy kanálnyi vízzel és ezzel ecsetelem be a lepényeket.Újra 15 percet kelesztem majd előmelegített sütőben 25-30 pecig sütöm.
  • Habibi

    • Újszülött
    • Hozzászólások: 60
    Re: Török Ételek
    « Válasz #6 Dátum: 2009-02-24 07:42:34 »
    Paradicsomos rizs

    500 g rizs
    7,5 dl húsleves
    10 dkg sűrített paradicsom
    15 dkg vaj, só

    A rizst egy tálba öntöm, megsózom és felöntöm annyi vízzel hogy ellepje.Egy órát hagyom állni.Leöntöm róla a vizet és friss vízzel többször leöblítem és lecsepegtetem.Felhevítek 10 dkg vajat, hozzáadom a paradicsom pürét és erős tűzön 3 percig forralom.Hozzáadom a húslevest sózom és felforralom.Belerázom a rizst a forró levesbe, megkeverem és lefedve tovább főzöm míg a rizs a folyadékot fel nem szívja.Lezárom a gázt és a maradék vajat apránként hozzáadom.A lábasra konyharuhát arra fedőt teszek és még fél órát hagyom pihenni.
  • Habibi

    • Újszülött
    • Hozzászólások: 60
    Re: Török Ételek
    « Válasz #7 Dátum: 2009-02-24 07:47:40 »
    Zöldborsó hússal

    1 kg zöldborsó
    25 dkg pulykahús
    2 ek margarin
    2 csésze víz
    2 hagyma
    2 paradicsom


    A hagymát apróra a húst kockákra vágom.Margarinban mindkettőt megpirítom.A paradicsomról leszedem a héját négyfelé vágom és beleteszem.Hozzáadok egy csésze vizet és főzni kezdem.Fél óra múlva hozzáadom a zöldborsót és még 2 csészényi vizet.További 20 perc után sózom és készre főzöm.Én rizzsel szoktam tálalni
  • duli

    • Picibaba-függő
    • ****
    • Hozzászólások: 1289
    Re: Török Ételek
    « Válasz #8 Dátum: 2009-02-24 11:42:28 »
    Szia Habibi!

       Koszi a sok receptet. :)Biztos sokan ki fogjak probalni. A falafel receptjet mar en is keszultem foltenni. Csak erdekessegkeppen mi ugy keszitjuk, hogy a csicseriborsot egy jo masfel napra beaztatjuk, majd keves hagymaval fokhagymaval, kaporral egyutt husdaralon ledaraljuk. Altalaban nagy mennyiseget csinalunk egyszerre, es kis adagokban lefagyasztjuk. Amikor enni szeretnenk, akkor kiengedjuk, adunk hozza ahogy ti is sot, pici sutoport es mi meg egy egesz tojast is, majd forro olajban kisutjuk a kicsit lelapitgatott falafel golyokat. En nagyon szeretem. Egy heten tobbszor is esszuk. :)
       A lepenykenyeret is imadom. En nem keszitem, mert az itteni szaritott elesztovel nekem nem csak ritkan sikerulnek a kelt tesztaim,(valoszinuleg ez az en hibam) de itt a hazunk mellett van egy pekseg, ahol, ahogy azt kell igazi kemenceben sutik a jo nagy lepenyeket. Imadom. :)
       Amit meg szeretnek en is folrakni, az egy suti a "beszbusza", buzadarabol keszul.Tuti hogy ismered. Ti hogy csinaljatok? En a nagyon edes sutiket nem szeretem, pedig az arab sutikrol ez jellemzo. Jo sok mezzel vagy cukorsziruppal.

    Ha van kedved elmeseled hogy tettel szert a torok konyhaban valo jartassagra?Persze csak ha nem gond. :)
    Tesekkur ederim!  :D 
  • Habibi

    • Újszülött
    • Hozzászólások: 60
    Re: Török Ételek
    « Válasz #9 Dátum: 2009-02-24 17:55:34 »
    A jártasságra a párom segítségével meg saját keresgélésem alapján tettem és teszek szert a mai napig is mert szeretek új dolgokat kipróbálni.
    leírom hogy csinálom a beszbuszát.
    3 csésze búzadara
    2 és fél teáskanál sütőpor
    3/4 csésze cukor
    1 csésze natur joghurt
    1/2 csésze kókuszreszelék
    12 dkg vaj
    mandula
    A szirup pedig:2 csésze cukor
    2 csésze víz
    1 citrom leve

    a Hozzávalókat összegyúrom a mandula kivételével, majd egy kiolajozott tepsibe teszem és belesimítom a masszát.Majd rácsokat formázok bele kés segítségével és minden formába egy mandulát nyomok majd beteszem a sütőbe kb 30 percre.
    A szirup pedig:A hozzávalókat egy edényben összeforralom.Addig kell kevergetni míg a cukor átlátszó nem lesz, tovább nem szabad keverni mert a cukor kristályosodni fog és rögtön a forró süteményre szoktam önteni.


  • duli

    • Picibaba-függő
    • ****
    • Hozzászólások: 1289
    Re: Török Ételek
    « Válasz #10 Dátum: 2009-02-24 18:04:22 »
    Szuper! Koszi! Legalabb nem kell bepotyognom a receptjet, mert mi is igy keszitjuk. :D Nagyon finom!!!
    Itt rozsavizet is tesznek bele de en azt nem szeretem. Annak, aki ki szeretne probalni, nem kell megijednie a cukorsziruptol, nem lesz tomeny edes a suti. Egyetertesz Habibi?
  • pauera

    • Csecsemő
    • *
    • Hozzászólások: 261
    Re: Török Ételek
    « Válasz #11 Dátum: 2009-02-25 10:28:14 »
    Jujjj de jó, hogy ilyeneket írtok!  ;D Én imádom a falafelt, de igazit még sosem ettem, csak a mirelit változatát. Most ki fogom próbálni!!!
    Ezt a beszbuszát megcsinálom hétvégén, mert nagyon jól hangzik! Habibi akkor lehet szelni, ha teljesen kihűlt, ugye?
    Írjatok még sok sok receptet! Husikásakat is és hogy azokhoz milyen fűszereket tesztek!
    Várom-várom-várom!  ;D


  • Habibi

    • Újszülött
    • Hozzászólások: 60
    Re: Török Ételek
    « Válasz #12 Dátum: 2009-02-25 11:06:05 »
    pauera!
    Igen akkor célszerű felszelni amikor már kihült
    duli:egyetértek:)
    Ma nem lesz sok időm recepteket írnom de amint lesz írok még
  • Habibi

    • Újszülött
    • Hozzászólások: 60
    Re: Török Ételek
    « Válasz #13 Dátum: 2009-02-25 11:53:06 »
    Szultán kedvence /Hünkar begendi/

    1,25 kg pörkölt nagyságúra vágott bárányhús
    2 nagy hagyma
    fél pohár olaj
    fél pohár paradicsomlé vagy egy kanálnyi sűrített paradicsom
    3 db nagy padlizsán
    2 evőkanál liszt
    3 evőkanálnyi étolaj
    fél liter tej
    5 dkg sajt
    petrezselyem a díszítéshez


    A két hagymát apróra vágjuk.A hagymát az olajon megpirítjuk,hozzáadjuk a feldarabolt bárányhúst,megsózzuk és 10 percig pirítjuk.Hozzáöntjük a paradicsomlét, jól összekeverjük és még 10 percig főzzük.Annyi vizet adunk hozzá hogy ellepje.Addig főzzük míg meg nem puhul a hús.Ha elfövi a levét akkor pótoljuk.A padlizsánokat forró sütőbe tesszük ahol megpuhítjuk, majd meghámozzuk.Egészen apró darabokra felvágom.Egy fazékban 3 evőkanálnyi étolajon 2 evőkanál lisztet megpirítunk.Hozzáadjuk a padlizsánt és nagyon lassan keverés mellett a tejet is.Majd belekeverjük a reszelt sajtot is.Megsózzuk és megborsozzuk, és kevergetve 5 percig főzzük.
  • Habibi

    • Újszülött
    • Hozzászólások: 60
    Re: Török Ételek
    « Válasz #14 Dátum: 2009-02-26 16:40:36 »
    halva házilag

    4 dl tej
    30 dkg olajos mag /napraforgó,dió,mogyoró, mandula/
    30 dkg cukor
    2 evőkanál vaj.

    Az olajos magvakat apróra vágjuk,vagy megdaráljuk, elkeverjük a tejjel, cukorral és a vajjal és lassú tűzön felforraljuk állandó keverés mellett a tűz erejét csökkentve addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.A masszának el kell válnia az edény aljától.Formába öntjük és hagyjuk kihűlni.
    Ez a recept egy kg-hoz szól.A cukor részében vagy egészében helyettesíthető mézzel
Oldalak: [1] 2

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media